Jdi na obsah Jdi na menu
 


SUKULENTNÍ ANGOLA očima PETRA PAVELKY

7. 12. 2013

k_spec_02_13_ob-1.pngLetošní sukulentní vánoce začaly o něco dříve, než tomu bývalo v jiných letech. A to nejenom díky množství sukulentních druhů, rozkvétajících letos s měsíčním či ještě větším předstihem oproti zvyklostem z předchozích let. V poštovní schránce mne totiž čekalo i jedno příjemné sukulentní překvapení v tištěné podobě. Obsah již tradiční přílohy časopisu KAKTUSY byl tentokrát zase po nějakém čase věnován ostatním sukulentům, navíc rostoucím v zemi, kam mnoho botanických cestovatelů nejezdí.
Oficiální název specialu zní „Rod Huernia R. Br. (Apocynaceae) a jiné sukulenty v Angole“, a jeho autorem je Petr Pavelka, světoběžník a odborník na jihoafrickou sukulentní flóru. Podrobnější informace o něm a jeho sukulentní sbírce v pražských Letňanech naleznete v rubrice „Sbírky našich přátel“. Petr své vyprávění o botanické expedici po Angole koncipoval jako hledání zde rostoucích druhů rodu Huernia. Jednotlivým druhům jsou věnovány i kapitoly, do nichž je příloha časopisu Kaktusy členěna, ale největší prostor v každé z nich beztak patří sukulentním rostlinám, které Petr Pavelka „potkal“ cestou ke zmíněným huerniím. Vzhledem k botanické neprobádanosti Angoly tak máme vlastně poprvé možnost alespoň nahlédnout do dalšího potencionálního sukulentního ráje.
Drtivá většina obyvatel Angoly žije ve městech, protože z venkova  angola-2012-dsc_0095.jpgje vyhnala desetiletí trvající občanská válka, která započala prakticky okamžitě po předání vlády nad zemí portugalskými kolonizátory do rukou „lidu“. Současný venkov je vylidněný, a nádherná příroda Angoly takřka nedotčená. V zemi ale vládně byrokracie a president, který ve funkci pobývá už od roku 1979. Po smrti vůdce povstalců Jonase Savimbyho se Angola, disponující bohatými zásobami ropy, přece jenom trochu otevřela světu. Je zde ale nesmírně draho, a proto ani do budoucna nelze počítat s přílivem většího množství turistů, na něž země v současnosti beztak ještě není připravena. O to cennější je sukulentní vyprávění Petra Pavelky pro ostatní milovníky sukulentů, z nichž drtivá většina Angolu patrně nikdy v životě nenavštíví.Jednotlivé výpravy za poznáním sukulentních krás Angoly jsou psány poutavě, a po botanické stránce jsou zpracovány velice pečlivě, jak jsme ostatně zvyklí u všeho co Petr dělá. Cenné jsou samozřejmě i nádherné fotografie. Některé ze sukulentních druhů známe třeba ze sousední a botanicky mnohem více probádané Namibie, ale spousta dalších je i pro pokročilejší sukulentáře vzrušujícím pohledem do neznáma. Text i fotografie doplňuje mapka Angoly s vyznačením tras Petrovy výpravy.
Special o Angole upoutá už na první pohled, protože z jeho obálky na nás jako dvě veliké oči koukají nádhernék_spec_02_13_ob-2.jpgkvěty Huernia oculata. Jsou dokladem, že příroda si dokáže často poradit velice jednoduchými řešeními, aby dosáhla nevídaného efektu a krásy. Na zadní straně obálky je fotografie Tavaresia angolensis, rostliny ve sbírkách pěstované jen zcela ojediněle, jejíž bizarní květy se plazí po kamenitém terénu. Pozadí rozkvetlé rostlině tvoří nádherný exemplář rodu Aloe a nekonečné kamenité pláně angolské přírody. Vše dohromady vypadá jako hodně zdařilá fotomontáž, protože při pohledu na tu nádheru se člověk zdráhá uvěřit, že by tohle všechno mohla příroda narafičit pohromadě pro oko milovníka sukulentů a jeho fotoaparát. Celé publikaci dal výraznou grafickou tvář pan Jiří Štembera, jemuž patří naše poděkování za poskytnutí fotografií přední i zadní strany obálky, a také fotografie autora Petra Pavelky z rostlinou Boophane disticha.
Je dobrou zprávou pro případné zájemce o poutavé sukulentářské čtení a pokoukaní na sukulentní divy angolské přírody, že tato publikace je za 50,-Kč k dostání u Pavlíčků v Chrudimi. V jejich obsáhlém nabídkovém katalogu „Podzim 2013/Jaro 2014“, zveřejněném v listopadovém čísle internetových kaktusářských novin (www.cact.cz/noviny), publikaci naleznete tuto publikaci pod objednacím čístem z485. Zároveň lze sukulentní special o Angole zakoupit také přímo u jeho vydavatele (SČSPKS), kde se případní zájemci mohou obrátit na tajemníka společnosti pana Ing. Ivana Běťáka na adrese betak@volny.cz.
Každé sukulentářské srdíčko tedy může pookřát a zpříjemnit si začínající českou zimu pohledy na rozpálené angolské pláně. Přeji příjemné počtení!


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář