Jdi na obsah Jdi na menu
 


SUKULENTY jako BONSAJE slaví DVACETINY

27. 1. 2019
dscn4172.jpg Zní to neuvěřitelně, ale od vydání kniha Jana Gratiase o tvarování sukulentů letos uplyne už celých dvacet let. „SUKULENTY jako BONSAJE“ byla v době vydání publikací naprosto převratnou. I před rokem 1999 samozřejmě vycházely nejrůznější články o tvarování sukulentních rostlin, nejčastěji z pera autora zmíněné knihy, a také v jeho předchozích publikacích byl  tomuto počínání věnován určitý prostor. Ucelené dílo o této problematice ale mělo u nás premiéru až před zmíněnými dvaceti lety díky nakladatelství Brázda.
Celá kniha nese známky pověstné gratiasovské důkladnosti a preciznosti. Hned v jejím úvodu autor i naprosto nezasvěcené čtenáře seznámí se samotnými sukulenty a zdůvodní, proč může člověk jejich kouzlu načisto propadnout. A zároveň i vysvětlí, proč se vyplatí ještě je vylepšovat k obrazu svému, když už tak jsou to rostliny zvláštní, mnohdy bizarní a samy o sobě zajímavé a neokoukané. Následují krátké a přehledně uspořádané kapitoly  o biologii sukulentů i základech jejich úspěšného pěstování.
Kniha poté pokračuje definicí bonsají opravdových a plynule se vzápětí vrací zpátky k sukulentům, ale už jako objektu potencionálního tvarování. Tato pasáž knihy je doprovázena perokresbami autorovy dcery Jany, které nabízejí rozličné tvarové možnosti jednotlivých skupin rostlin nebo i konkrétních druhů. Přehled těch vhodných následuje. Tato část, nazvaná „Vybrané druhy sukulentů v abecedním pořadí“ provede čtenáře až k samému závěru knihy, zakončené ještě malým slovníkem botanických a zahradnických pojmů, a také přehlídkou adres, které by se mohly hodit potencionálním zájemcům o pěstování a tvarování sukulentů. Úplný konec knihy jako tradičně patří přehledu použité literatury a nezbytnému rejstříku, usnadňujícímu orientaci v textu. dscn5224.jpg
Dobrá a rychlá orientace je v knize navíc pojištěna i zmíněným abecedním uspořádáním jednotlivých druhů rostlin. V tomto ohledu se Honza Gratias projevil jako zkušený literární praktik a letitý konzument množství odborných knih, soucítící se svými kolegy pěstiteli. Členění podle příslušnosti k jednotlivým čeledím je možná z hlediska botanického běžnější a častěji používané, leč pro pěstitele hledajícího pak konkrétní rostlinu dosti zdlouhavé. Za léta čtení a hledání v této knize už tu inkriminovanou rostlinu dnes díky zmíněnému abecednímu uspořádání naleznu takřka poslepu. Právě touto částí jsem před dvaceti lety v čerstvě pořízené knize samozřejmě začal, a to poctivě od A do Z. Při tom jsem si uvědomil, že určitá část rostlin zde uvedených a popisovaných je z mého pohledu naprosto netvarovatelná a sukulentní bonsaje v pravém slova smyslu z nich vlastně nikdy vzniknout nemohou. Kdybych býval četl knihu pěkně od začátku, dostalo by se mi od autora vysvětlení hned v jejím úvodu. A dokonce doplněného odvoláním ta text jedné písně Voskovce a Wericha. Ne náhodou, protože lidem od sukulentů je dávno známo, že i Honza Gratias je člověk navýsost muzikální.
Všechny rostliny jsou v knize popsány naprosto precizně a vyčerpávajícím způsobem, ať už se jedná o ty k tvarování jako stvořené, nebo k tvorbě bonsají naprosto nepoužitelné, leč často ještě o poznání zajímavější. Strohé botanické údaje v úvodu následuje popis samotných rostlin, srozumitelný i naprostým laikům. Poté přichází na řadu pěstitelská část s množstvím informací z praxe samotného autora, včetně mnohých fíglů, získaných léty pěstování. Text pak doplňují ještě vyčerpávající údaje o množení rostlin, jejich škůdcích a chorobách, a samozřejmě také o možnostech tvarování. Text u každé rostliny doprovázejí fotografie Rudolfa Šubíka, protože autor knihy v té době ještě sám příliš nefotil. Společně s vyhlášeným fotografem Šubíkem se stali spoluautory mnoha dalších knih. dscn5839.jpg Některé fotografie pan Šubík pořídil v přírodní domovině rostlin, jiné třeba v sukulentním zahradnictví pana Jaroslava Bittmana v Dymokurech a další pak přímo do této knihy ve sbírkách různých pěstitelů. Ponejvíce jsou na fotografiích rostliny Honzy Gratiase, ale v několika případech i jiných majitelů, například už v té době velkého propagátora tvarování sukulentů MUDr. Svatopluka Ryby z Rakovníka. 
Máme v naší knihovně takřka všechny publikace Honzy Gratiase, ale tuto mám ze všech nejraději a také se k ní nejčastěji vracím. Když jsem si ji ihned po jejím vydání pořídil, nacházel jsem se právě na sklonku svého největšího tvarovacího období. Samozřejmě jsem se ještě pořád snažil přetvářet sukulenty k obrazu svému, ale už zdaleka ne tak intenzivně a mnohdy i naivně jako ještě několik let předtím. A ne za každou cenu a s touhou, aby se výsledky pokud možno dostavily tak během dvou až tří týdnů. Kniha se ale beztak stala jakousi sukulentářskou biblí, dávající mi odpovědi na spoustu otázek. Dnes už je trochu jiná doba, tvarování sukulentů se za těch dvacet let přece jenom někam posunulo a není už zdaleka jen záležitostí několika málo nadšenců jako tehdy. Přesto Honzova kniha zůstala dodnes jedinou publikací tohoto druhu, vydanou v českém jazyce. A vracím se k ní stále, to když potřebuji rychle najít nějaký věrohodný údaj, nebo si jej pouze ověřit. Vím už zpaměti kde v ní hledat a mám naprostou jistotu, že hledané opravdu naleznu. Knihy častěji používané vůbec nezařazuji zpátky do knihovny a zůstávají na hromádce nedaleko počítače, kde píšu články. „SUKULENTY jako BONSAJE“ se většinu času nacházejí až na vrcholu té hromádky, což o něčem svědčí.  dscn5833.jpg
Pokud by se vám podařilo na tuhle knihu nějakým zázrakem narazit, s jejím pořízením ani chvilku neváhejte, protože ta šance se nemusí opakovat. Většinou se někde objeví třeba z pozůstalosti, nebo při rušení kaktusářské či sukulentářské sbírky. Dobrovolně ji ale z ruky určitě žádný pěstitel a milovník sukulentů nedá. Přeji té knize k jejímu jubileu všechno nejlepší a jejímu autorovi a neúnavnému bojovníkovi za práva nekaktusových sukulentů u nás Honzovi Gratiasovi zase hodně zdraví. Tvarované rostliny Corpuscularia taylorii (resp. Delosperma lehmanii), Aeonium sedifolium i Trichodiadema densum na fotografiích jsou z naší sbírky a všechny se mohou pochlubit přibližně stejným věkem jako kniha  „SUKULENTY jako BONSAJE“!
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář