Jdi na obsah Jdi na menu
 


CHVÁLA sukulentní STROHOSTI

27. 12. 2015

dscn1980.jpgProtiváhou ohňostroje sukulentních barev je jejich strohá krása, v podání jihoafrické rostliny Gasteria armstrongii navíc dovedena k naprosté dokonalosti. V minulosti už jsme o ní a jejím pěstování psali v příslušné rubrice (20.7. 2008). Dnes už ji v rámci botanických a systematických eskapád nalezneme ponejvíce jako Gasteria nitida ssp. armstrongii, ale mezi pěstiteli se samozřejmě i nadále používá původní Gasteria armstrongii. Tato pomalu rostoucí kytka s tuhými listy je jednou z výjimek, u níž pěstitelé používají i české pojmenování „čertův jazyk“.
Tahle báječná rostlina se za českými okny objevila už za první republiky, a dscn2168.jpgnalezneme ji i v dobových nabídkách specializovaných zahradnických firem z celé Evropy. Popsal ji už v roce 1912 Selmar Schonland (1860-1940), kurátor botanických sbírek muzea v jihoafrickém Grahamstownu a pojmenoval na počest jiného botanického nadšence Williama Armstronga z nedalekého Port Elizabeth. Čertův jazyk býval v dobách našich pětitelských začátků součástí každé sukulentářské sbírky, zatímco dnes je v nich už spíše vzácností.Protože Gasteria armstrongii dost špatně snáší letní vedra, zvláště pak když je umístěna v rozpáleném a mizerně větraném skleníku, rozhodli jsme se loni poprvé pro její letnění pod širým nebem. Zatímco pod sklem nebo makrolonem se s přívalem slunečních paprsků vyrovnává dost špatně, venku je všechno jinak. Museli jsme ale vymyslet i nějakou obranu proti lepict0056.jpgtním lijákům, protože nízká přízemní těla Gasteria armstrongii by po přívalových deštích zůstala doslova obalena vyplavenou zeminou. Přišly nám vhod kameny, které se prodávají jako „kamenná kůra“. Jsou ryze praktické a osvědčily se nám v minulosti i u jiných rostlin, a zároveň jsou stejně strohé jako samotná rostlina z dnešního článku, takže její nenápadné kráse dají přece jenom šanci vyniknout. I po prudkých deštích zůstávalo okolí našich letněných gasterií čisté, stejně jako i jejich tuhé listy. Dá se říci, že jim to společně s kameny nejenom dokonale vyhovuje, ale navíc i docela sluší.Letní vedra dvojice našich rostlin přečkala pod širákem s noblesou. Jejich listy sice měly během veder mdlejší zbarvení (obr.č.1/srpen), ale růst se nezastavil ani na okamžik. Jen se trochu zpomalil. Jakmile však na začátku září nastala chladnější rána, doznaly obě rostliny výrazných změn. Zazelenaly se (obr.č.2/září), překypovaly zdravím, a na počátku zimy nás pak odměnily i květy elegantních tvarů a jemných tónů. Nyní přečkávají českou zimu takřka nasucho, aniž by na jejich vizáži byla patrná jakákoliv změna. Pořád mají kde brát, protože zásoby vody z letních dešťů, uložené pod tuhou pokožkou listů, se zdají být nevyčerpatelné.
Strohá krása Gasteria armstrongii je protikladem letních festivalů sukulentních barev, jichž jsme rok co rok nadšenými účastníky. Přesto se dá říci, že se v té záplavě barev určitě neztratí!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář