Jdi na obsah Jdi na menu
 


DOBRÁ RADA (UNCARINA ROEOESLIANA podruhé)

22. 8. 2009

ObrazekJen málokterá rostlina odměňuje svého pěstitele za skromnou péči takovou záplavou květů jako právě madagaskarská Uncarina roeoesliana. Také u nás tomu není jinak, ale do nedávna kvetly převážně starší rostliny, u nichž jsme to už považovali skoro za samozřejmost. Jenomže při svých návštěvách u Luboše Hojného v Podkrkonoší jsme pravidelně vídali kvést i docela malé rostliny, které obaleny žlutými poupaty vypadaly úchvatně. Mnohdy byla rostlina při vrcholu zdobena podstatně větším množstvím poupat a květů, než měla listů. Zeptali jsme se, a dostalo se nám rady. Musím říci, že rady k nezaplacení, protože od té doby kvetou malé unkariny také u nás. Proto ten zvláštní název dnešního článečku, který by mohl svádět k domněnce, že se vás chystáme poučovat. Přitom jsme pouhými zprostředkovateli!
Luboš ukázal na poličku těsně pod střechou skleníku, kam sluníčko pralo s maximální intenzitou. Tam když mladé unkariny postaví, poupata jsou prý otázkou velice krátkého času.
Začali jsme tedy naše rostliny „slunečně“ otužovat. ObrazekVždy nám připadalo, že s plným sluncem se jen těžko srovnávají, ale nakonec to rostliny přes počáteční šok zvládly se stejnou bravúrou jako podobně žíznivé plektrantusy (Plectranthus ernstii), o nichž jsme informovali nedávno v této rubrice. Po úvodním opadu asi poloviny listů (které by však časem beztak opadaly) se rostliny dokonale srovnaly s novou situací (listy o poznání menší a tmavší). Dostávaly samozřejmě více vody než předtím, protože patří od jara do podzimu k vůbec nejžíznivějším rostlinám mezi našimi sukulenty. Za slunečného počasí jsme zalévali prakticky obden! Stály na přímém slunci, které na ně pražilo od devíti ráno až do večerního západu. Protože jsme je umístili blízko dveří našeho letního průchoďáku, čerstvého vzduchu měly rostliny také dostatek.
Výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Asi za dva týdny se pod příkrovem značně zredukovaného listoví začala objevovat první maličká poupata. Dnes už jsou z nich zářivě žluté květy, díky nimž si lidé v ZOO rostliny často pletou s nějakým miniaturním druhem durmanu. Dobrá rada je opravdu nad zlato, a od dobrého kamaráda to platí dvojnásob. Výsledky jejího naplnění můžete vidět na dvojici snímků. Rostliny na nich jsou vysoké 10-11 centimetrů!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář