Jdi na obsah Jdi na menu
 


JARNÍ ČAS

12. 3. 2011

p1000006.jpgSukulenty kalendáři příliš nevěří, a už vůbec ne aktuálnímu vývoji počasí venku za sklem. Kdesi ve svém nitru musejí mít ukryty náramně spolehlivé přístroje, které příchod opravdového jara registrují naprosto neomylně, bez ohledu na dění venku. Podle toho se poté chovají, a já se zase většinou chovám podle nich. Dají mi každoročně vědět, že už zima pomalu končí, že se sice ještě možná bude trochu šprajcovat, ale její konec je už nezvratný. Opakuje se to každoročně, a na jejich nápovědu se dá spolehnout!
Některé rostliny se s kvetením občas opozdí, nebo se rozhodnou nevykvést vůbec! Jiné jsou sázkou na jistotu, a nepamatuji, že by někdy zklamaly! Jednou z takových je Crassula 'Springtime', o jejímž pěstování i nádherných jarních (jak jinak) květech jsme již v minulosti také psali. Zárodky budoucích květenství se na jejích vrcholech objevují už někdy okolo vánoc, a potom se dále vyvíjejí právě podle počasí. Vše vrcholí většinou v únoru, kdy jejich růžová květenství doslova září.p1020235.jpgPak už jejich zbarvení začne zvolna ztrácet na intenzitě, stejně jako zima za okny. Droboučké kvítky jsou stále světlejší a světlejší, a když začnou vadnout, zima už to má spočítané. 'Springtime' je opravdovým poslem jarního času, přinášejícím do našeho sukulentářského života ten krásný pocit očekávání lepších časů. Naše kytky konečně dostanou slunka co si zaslouží, a my ostatně taky. Potřebujeme jeho paprsky k životu stejně jako naše sukulenty, protože ta zima nám připadala (a někdy i skutečně byla) zase tak dlouhá a dala nám pořádně zabrat, možná ještě více než našim sukulentům.
Jarní čas je se sukulenty nejkrásnějším obdobím. Dokvétají ještě ty zimní, a spoustu dalších zdobí poupata těsně před otevřením v květy. Pro drtivou většinu rostlin ale především nastává období nejintenzivnějšího růstu, jaké už se po zbytek roku neopakuje, a trvá až do začátku opravdových letních veder. Jarní čas je obdobím nádherných barev, kdy sukulenty vodu berou nejenom prostřednictvím kořenů, ale snad všemi póry svého těla, protože cítí, že ji mají po zimě kam ukládat! Jarní čas je tady. Kytky nelžou!
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář