Jdi na obsah Jdi na menu
 


KRÁL letošního JARA

5. 6. 2009

ObrazekSlávisté by se mi vysmáli, kdybych jim něco podobného tvrdil zrovna ve chvíli, kdy sotva zaschlo šampáňo na pažitu jejich svatostánku v Edenu po bouřlivých oslavách repete mistrovského titulu. Píšu však o nekorunovaném králi letošního jara mezi našimi sukulenty. Nestalo se samořejmě nic převratného, co by mohlo ohromit odborníky. Vykvetla kytka, která tak činí s železnou pravidelností každé jaro. Jen se jí tentokrát mimořádně zadařilo v množství květů, a ještě předtím i květních stvolů.
O mexické rostlině Graptopetalum bellum, nazývané kdysi také Tacitus bellus, jsme psali na našich stránkách už loni. Správně by se měl používat první název, protože je aktuální a oficiální, ale ten druhý používá 99% sukulentářů, když se o této rostlině baví s ostatními, a chtějí si být naprosto jisti, že mluví opravdu o stejné kytce. Kdysi velevzácná rarita se stala pod názvem Tacitus bellus velkým sukulentářským hitem, záhy se rozšířila snad do všech sbírek po celém světě, aby posléze takřka upadla v zapomnění. Dnes je tu ale zpátky, a to především díky západoevropským pěstírnám kaktusů a sukulentů.Obrazek
V literatuře bývá často uváděn maximální průměr ploché listové růžice této rostliny až 12 centimetrů. Přiznám se, že jsem k tomuto údaji byl dlouho tak trochu skeptický. Pěstovali jsme těchto skromných rostlin už možná stovky, ale ani jediná  proklamovaných dvanácti centimetrů nedorostla. Možná to bylo způsobeno skutečností, že vždy v určité velikosti začaly narůstat pod až dosud plochou růžicí první boční odnože, které rostlině ubraly sil do té míry, že sama zastavila růst v jejich prospěch.
Rostlině z fotografií chybí do maxima pouhé tři milimetry! Ano, dal jsem si tu práci, vzal pravítko a měřil, protože mi to neustále vrtalo hlavou.Maximální rozměry tohoto statného jedince byly zřejmě jedním z důvodů, proč rostlina vytvořila hned čtyři květní stvoly, a na nich dohromady rovných čtyřicet poupat. Připadám si z těch výpočtů a čísel jako produkt našeho letního premiéra, který je jak známo původem statistik. Důležitější je samozřejmě krása té kvetoucí rostliny jako celku, a vůbec nezáleží na jejích rozměrech či množství květů nebo stvolů (mimochodem, Tacitus bellus při kvetení často výrazně zmenšuje svoji velikost třeba i o třetinu průměru!). Současně s ní v našem skleníku samozřejmě kvetou i jiné, podstatně vzácnější rostliny, než je Tacitus bellus. Přesto se u nás bezkonkurenčně stala právě tato rostlina letošním šampiónem, stejně jako fotbalová  Slavia uplynulou sobotu odpoledne.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář