Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krásná MIZENÍ Z DOHLEDU

15. 1. 2011

pict0002.jpgObčas se přihodí, že se nám některá z rostlin na pár dnů ztratí z očí za velice příjemných okolností. Jakmile se totiž otevřou jejich květy, rostliny pod nimi doslova zmizí. Stává se to samozřejmě především sukulentům maličkým, hodícím se tedy doslovně právě do této rubriky!
Běžně se takové chvilkové zmizení stává živým kamínkům rodu Lithops. Protože jejich většinou žluté květy se k večeru zavírají, není takové zmizení úplně dokonalé. Květy bývají v případě litopsů často podstatně větší než jediný pár listů, z jehož středu vyrůstají. Zmizení se většinou odehrává  v odpoledních hodinách, a při zatažené obloze se někdy nekoná vůbec, protože poupata zůstanou zavřená.
Trvalejší zmizení nám uprostřed české zimy předvádí Crassula pyramidalis. p1000046.jpgPěstujeme těchto překrásných rostlin několik typů, lišících se velikostí, a především způsobem nárůstu. Ta z druhé fotografie pochází z lokality Swartberg, a je ze všech typů nejmenší. Průměr jejího drobného těla, složeného z čtyř řad hustě nahloučených lístků, bývá u dospělých rostlin okolo 15 milimetrů. Výška pak maximálně dvojnásobná, ale to už rostlina většinou hojně odnožuje do všech stran. Samotné kvítky C. pyramidalis jsou maličké, ale ve velkém množství hustě poskládané v květenstvích, vyrůstajících z vrcholů těchto drobných rostlin. Květenství bývají velice trvanlivá, takže rostliny pod sebou skrývají po mnoho týdnů. Zároveň z nich ale postupně čerpají vodu, a především živiny, takže na konci kvetení to s rostlinami nevypadá vůbec dobře. Skoro by se chtělo říct, že jsou na chcípnutí. Člověk by málem měl chuť vyhodit je, protože tou dobou ztrácejí své sytě zelené zbarvení a bývají sotva poloviční než v bezkvětém období. Vše se ale nakonec v dobré obrátí. Rostlina sice už nikdy není tak hezká jako dříve, ale doslova ze všech jejích pórů se na svět dere potomstvo. Takže se v jejím případě vyplácí nepropadat panice a vydržet, protože i všechno špatné bývá v přírodě nakonec vždycky k něčemu dobré!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář