Jdi na obsah Jdi na menu
 


MALÁ LEKCE z efektivity

17. 5. 2010

ObrazekŽijeme v době, kdy se už téměř vše poměřuje čísly. Také často slýcháváme slova jako efektivita nebo produktivita. A premiérem této země je statistik. Vzal jsem tedy do ruky pravítko a kalkulačku a zkusil změřit a vypočítat efektivitu jedné sukulentní rostliny. Nutno říci, že nedopadla vůbec špatně. Z minima vytěžila maximum, a naplnila tedy do puntíku sen každého dobrého hospodáře. Obrázek té rostliny jste mohli vidět na našich strínkách už dříve v rubrice „Tavarování a aranžování“ (10.4.2010 - „Šmik!“)
Jenomže ekonomové by řekli, že s toho neplyne nic, co by zvýšilo konkurenceschopnost naší republiky. Také spokojenost občanů se přece nejlépe poměřuje počtem ledniček, osobních automobilů a počítačů na hlavu, o množství mobilů na jedno jediné ucho ani nemluvě. V těch číslech a tabulkách jim ale bohužel unikají i jiné ukazatele, které se podobným způsobem poměřit nedají. Proto je asi mezi politiky více nimrodů než milovníků sukulentních rostlin. Obrazek
Ale zpátky k číslům. Keramická nádobka na obrázcích má vnitřní rozměry 2,5, x 2,5 centimetru. Když ji naplním substrátem kousek až těsně pod okraj, aby zbyl ještě malý prostor na vodu z konvičky do chvíle, než ji ta špetka subtrátu stačí pohltit, jsem na čísle 13.75cm krychlového! Bohatě rozvětvenému stromečku Monanthes muralis toto množství bohatě stačí nejenom k přirozenému růstu, ale také každoročnímu hojnému kvetení, o čemž se můžete přesvědčit na obrázcích. Napočítal jsem celkem 38 poupat, z nichž vykvete v následujících dnech 38 květů. V případě Monanthes muralis i veškerého jejího příbuzenstva totiž platí heslo „ani poupě nazmar“, takže kolik poupátek na tenkých stopkách vyroste, tolik se následně otevře kvítků připomínajících maličká sluníčka či slaměnky. Což znamená, že na jediný centimetr krychlový chudičkého substrátu připadá plných 2,76 květu. Pokud se rozhodneme statistiku ještě trochu vylepšit, převedeme množství květů do poměru k výměře plochy využité k pěstování onoho stromečku, a čísla jsou rázem ještě povzbudivější (6,08 květu na cm čtvereční pěstební plochy). Paroubkovštinou řečeno „kdo z vás (nás) to má?“
Jenomže k jídlu to není, a za květy si nic nekoupíte! Tak nějak uvažují ryzí materialisté, kterých je mezi ekonomy i politiky drtivá většina. Radost a pocit štěstí se u nich zásadně počítají na procenta a potažmo na peníze. Pro ekonomy znamená více procent zisku více peněz, pro politiky zase více voličů.  A samozřejmě také více peněz po sečtení jejich volebních lístků a následném usednutí do pohodlného křesílka v parlamentu, nejrůznějších správních radách nebo jiných stranických úschovnách. 
ObrazekKdyž se mne kdysi nějaký pán ironicky zeptal s prstem namířeným k jednomu z podobných stromečků „Na co to je dobrý?“, byl jsem k němu také upřímný, takže jsem slůvko „radost“ projednou vynechal i s příslušnou předložkou a použil obligátní výraz na pět písmen (i s předložkou dohromady na sedm), použitelný v podobných situacích. Když byl ještě za komunistů v Jihlavě na besedě Miloš Kopecký, ptala se ho jedna paní, kolik má našetřeno na důchod. Pan Kopecký tehdy použil právě onoho slova, ale jako opravdový umělec (a august, jak on říkával) a intelektuál ho nádherně přiobalil, takže jeho odpověď zněla „Je to hnědé, milostivá paní!“
Z výše uvedených údajů každopádně vyplývá, že sukulentní rostliny (alespoň některé) při minimální péči odvádějí maximální výkon, a to i ve značně ztížených podmínkách. Je na ně v tomto ohledu naprosté spolehnutí, pokud alespoň to minimum od nás dostanou. Pak šlapou jako dobře namazanej stroj, jak se zpívá v jednom bigbítu z důlního prostředí.
Na prvním snímku je rostlina ke kvetení se teprve chystající na konci dubna. Další dvojice snímků byla  pořízeny o dva týdny později, kdy se již začínají otevírat první sluníčkové kvítky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

to znám...

(Luca, 25. 8. 2013 11:54)

Přesně...vzpoměla jsem si na kolegyně z práce při pohledu na mou sbírku kaktusovo-sukulentní.
Když to není k jídku,tak na co to tu máš? Vyhaž to a nasaď si radši zeleninu,ať z toho něco máš......
Naštěstí dnes už dělám jinde a dokonce jsem na sukulenty nalákala další tři osoby,které byly u vytržení,když viděly ty květy a barvy.
A za zeleninu je rozhodně nevyměním.