Jdi na obsah Jdi na menu
 


MALÉ sukulentní PODOBNOSTI

13. 5. 2013

p1090605.jpgDvě fotografie, pořízené během několika dnů na dvou místech, vzdálených od sebe tisíce kilometrů. Dvě rostliny z čeledi Crassulaceae, z nichž jedna roste na kolmých stěnách soutěsky Barranco Seco v pohoří Anaga, a druhá na kousku tufu v jednom z kamenných koryt na naší zahradě. Obě jsou nuceny vyžít takřka z ničeho. Té české kolonii možná občas někdo vypomůže vodou z konvičky, ale to už musí být hodně dlouho sucho. Kanárské kolonii nepomůže nikdo, a musí vystačit celoročně s tím, co posbírá z mlhy, ranní rosy a občasných dešťů, které však v místě jejich pobytu někdy nepřicházejí třeba i dlouhé řady týdnů.
Obě rostliny tedy vypadají vcelku přirozeně, a obě jsou si nápadně podobné rozměry, tvarem, a částečně i zbarvením svých droboučkých lístků. Obě tvoří kompaktní bochánky, na které je radost pohledět. Obě jsou živým dokladem odolnosti sukulentních rostlin vůči suchu, a zároveň důkazem, že i takřka bez substrátu jsou tyto obdivuhodné rostliny schopny žít plnohodnotně, aniž by jakkoliv strádaly. p1110158.jpgTa z první fotografie patří k nepočetnému rodu Monanthes, a nejspíše se jedná o některou z mnoha růstových forem druhu M. polyphylla. Nedávno jsme si pořídili skvělou knihu pana Joëla Lodého o sukulentech Kanárských ostrovů. Je tam množství velice zdařilých fotografií ze zdejší přírody, a nejvíce se ta „naše“ rostlina podobá druhu, označeném panem Lodém jako Monanthes amydros. Ta podoba je vcelku dokonalá, ale má to jeden háček. Podle údajů ve stejné knize má M. amydros růst pouze na sousedním ostrově La Gomera!
Rostlina na druhém snímku je nějaký drobnější druh netřesku (Sempervivum). Nevím o jaký druh se jedná, nebo zda to není jen kříženec či kultivar, vyšlechtěný zahradníky pro potěchu našich sukulentářských duší. Mohl bych fotku poslat kamarádovi Honzovi Hadravovi, který docela určitě pozná každý netřesk na tři sta metrů v mlze, ale není to pro mne zase až tak důležité. Stačí mi, že ta rostlina tu spokojeně žije s námi, a nebýt nedávné cesty po ostrově Tenerife, možná bychom kolem ní nevšímavě chodili a nikdy ji nefotili. Ale to podobenství je opravdu zdařilé. Nedalo se odolat!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář