Jdi na obsah Jdi na menu
 


MALÉ VELKÉ echeverie

18. 12. 2017

dscn8912.jpg

Posuzování a poměřování krásy jednotlivých druhů v rámci rodu je vždycky subjektivní. Jednomu milovníkovi sukulentů se může určitá rostlina zdát tou úplně nejkrásnější, zatímco jinému se ta samá líbit nemusí, nebo ji dokonce může považovat za ošklivou. Já sice občas mívám tendenci tvrdit, že mezi sukulenty ošklivé rostliny neexistují, ale když bych měl být naprosto upřímný, tak asi existují. Ale to už jsme zase u toho subjektivního pohledu. Pravda je, že jenom mezi echeveriemi bych našel spoustu takových, které bych nechtěl ani zadarmo, i kdyby to byly sebevzácnější botanické rarity.
Největší a nejmenší echeverie, to už je jiná. Tady hovoří suchá čísla. Některé druhy mají jejich strohou symboliku dokonce zakódovánu přímo ve svých jménech. Jako třeba ty dvě mexické z úvodního snímku. Ta větší je asi na kvetení ještě příliš mladá, ačkoliv její růžice má už bezmála dvacet centimetrů, zatímco menší z nich dosáhla svého velikostního maxima a kvetla u nás dokonce již tři roky po sobě! Pořád se přitom pohodlně vejde do květináčku 4x4cm, i když jej svým ztloustlým podzemím už začíná deformovat.
GIGANTEA znamená obrovská a pochází ze států Puebla a Oaxaca. Její růžice s 15-20 listy mohou klidně dosáhnout průměru až 50cm, a obří bývají také květenství. Při letní výsadbě do společných nádob se pro ni těžko hledají vhodní sousedé, které by záhy nevytěsnila na samý okraj nebo zcela nezadusila. Psali jsme o tom ostatně v této rubrice už dříve (17.4. 2010).p1020696.jpgMINIMA znamená nejmenší a jejím domovem se stát Hidalgo. Její růžice dosahují maximálního průměru 4cm, ale to už jsou v rámci druhu opravdoví obři. Listů takové růžice mohou mít klidně i padesát. V naší sbírce už dokonce kvetly i rostliny dosahující průměru jediného centimetru! Rostliny jsou to tak maličké, že jsme kvůli nim a jim podobným dokonce kdysi založili tuto rubriku. Pojmenovali jsme ji „Sukulentní maličkosti“ a úplně první článek v ní patřil právě této mexické miniaturce (14.3. 2009). Dlouho jsme pro ni hledali vhodnou rostlinu do společných nádob, s níž by se (na rozdíl od své robustní příbuzné) nemusela cítit utlačovaná a dostatečně vynikla její krása. Nakonec jsme zvolili další mexickou miniaturku Echeveria subcorymbosa, kterou jsme dlouhou dobu mylně pěstovali jako Echeveria expatriata. Pětici rostlin Echeveria minima jsme nakonec sesadili s dvojicí zmíněného druhu do misky o průměru 12cm z dílny plzeňského kaktusáře Jiřího Vinaře. Na druhé fotografii můžete posoudit, zda jim to spolu sluší. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář