Jdi na obsah Jdi na menu
 


Malý kousek TENERIFE

16. 5. 2009

ObrazekNa ostrov Tenerife jsme odjížději s touhou poznat přírodní podmínky, v jakých rostou naše oblíbené rostlinky rodu Monanthes. Protože bývají v kultuře často dost obtížně zvladatelné (především v zimě), domnívali jsme se, že poznání situace na jejich přírodních lokalitách nám umožní lépe zvládnout i pěstování v budoucnu. Naší snahou samozřejmě je, aby se vzhled těchto drobných rostlinek co možná nejvíce přiblížil těm z přírody. Po návratu z Tenerife jsem se proto rozhodl, že z malé části našich rostlin vytvořím alespoň částečnou imitaci přírodních podmínek. Pominu světelný deficit v zimě, s nímž se toho mnoho nadělat nedá. Zbytek se však s trochou snahy připodobnit podmínkám v horách ostrova Tenerife dá.
Začal jsem tím nejsnazším, a to menšími dávkami vody v delších intervalech. Výsledkem je zmenšení a zahuštění drobných listových růžic, výrazné ztuhnutí dříve poměrně měkkých lístků a konec přebujelého růstu, vedoucího někdy až k převislosti. Dalším krokem bylo zasazení některých jedinců do malého množství substrátu, zaplňujícího pouze prohlubně v kamenech, čímž se podařilo zase o trochu zmírnit tempo růstu. Obrazek
Takový způsob pěstování sice vyžaduje větší pozornost, ale na druhou stranu mne udržuje v neustálém střehu, protože mne baví pozorovat jak se rostliny postupně mění před očima. „Ochránci“ týraných rostlin mohou klidně spát, protože oproti podmínkách ve skalních stěnách pohoří Teno je tento způsob pěstování stále ještě neskonalým rozmazlováním těch drobečků z čeledi Crassulaceae.
Protože zahuštěním listových růžic vystupují výrazněji na povrch plochy pokryté bublinovými buňkami, nabízí se jako částěčná náhrada klasické zálivky i občasné mlžení, imitující mlhy opravdové, valící se po skalních stěnách v domovině rostlin rodu Monanthes poměrně často. Právě bublinové buňky umožňují rostlinám absorbovat vlhkost ze vzduchu a předávat ji následně do pletiv.
Skupinka rostlin Monanthes polyphylla, rostoucí ve zvětralém mramoru z jednoho starého lomu u Kutné Hory, je pro mne malým kouskem ostrova Tenerife, na který se při nejbližší příležitosti chceme zase alespoň na chvíli vrátit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář