Jdi na obsah Jdi na menu
 


MERUŇKOVÁ SEZÓNA

2. 8. 2014

p1140718.jpgJeště než naplno začala sezóna okurková, propukla u nás meruňková. Začalo to výtečnou meruňkovou zmrzlinou ve Slatiňanech při jednom pátečním návratu z našich občasných sukulentářských výprav na východ Čech. Několikrát za sezónu projíždíme kolem stánků se zmrzlinou v tomto východočeském městečku, a vždy je tam plno. V okolí není téměř kde zaparkovat a všude vůkol jsou k vidění postávající či posedávající, ale vždy navýsost spokojení milovníci ledové pochoutky. Ta ze Slatiňan (ve skutečnosti z Opočna, jak hlásají tabule) chutnala opravdu jako čerstvě natrhané meruňky.
Hned o následujícím víkendu v našem letním makrolonovém průchoďáku, kterým se nyní v sezóně občas nedá vůbec projít, vykvetla dvojice rostlin Frithia pulchra, jejichž poupata již nějaký čas poutala moji pozornost díky své výrazné barevné odlišnosti od normálu. Jedna z rostlin měla květy meruňkové barvy, druhá podobné, jen k té ovocné barvě se přidala na okrajích ještě růžová a květy byly plnější. Nakonec jsme objevili mezi rostlinami stejného druhu ještě jednu čistě meruňkovou do třetice všeho dobrého.p1140720.jpgKrátce po zmíněném víkendu nás navštívila skupinka kaktusářek, katusářů a milovníků sukulentů ze slavného kaktusářského klubu Astrophytum Brno. Jeden z hostů mne obdaroval lahví domácí meruňkovice. Alkohol sice už pár let nepiju, ale radost z dárku byla přesto veliká, protože když vám někdo věnuje pálenku z vlastní sklizně, je to jakoby dal kus sebe. A u nás o doušek poctivého moravského moku bude zájemců vždycky dost. Samozřejmě jsem kapičku taky ochutnal.
Den po této návštěvě jsme se vydali za sukulenty do Znojma. Už i na jihlavské tržnici tehdy cedule hlásaly „znojemské meruňky“, takže nebylo divu, že silnice před Znojmem byla bednami s čerstvě natrhanými meruňkami doslova lemována. My jsme sebou do města meruněk i okurek vzali trojici zmíněných frithií, abychom je předali jako dárek spřátelenému pěstiteli, který se z nich pokusí získat semena a poté snad i vypěstovat pořádnou kolonii meruňkově kvetoucích jedinců Frithia pulchra, o něž bude mezi pěstiteli nepochybně dost velký zájem, jako tomu v minulosti bylo u mnoha jiných barevných odchylek květů sukulentních rostlin. Jen pro úplnost musím v souvislosti se vším výše uvedeným doplnit, že naši sousedé v Pávově se jmenují Meruňkovi!
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář