Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mravenčí PRÁCI ČEST!

17. 11. 2009

ObrazekKdyž někdo použije výraz „mravenčí práce“, tak většinou v souvislosti s nějakou  soustředěnou činností, vyžadující značnou trpělivost. A nemusí se vždy jednat zrovna o práci opravdových mravenců! To co vidíte na fotografii ale dílem mravenců je!
Obrázek v úvodu dnešního článečku je důkazem, že přímá úměrnost opravdu existuje. Ještě nikdy v životě jsem totiž neviděl mezi našimi sukulenty pobíhat tolik mravenců najednou jako v průběhu letošního léta. A nikdy jsem na našich rostlinách Euphorbia obesa nespatřil takovou úrodu plodů, z nichž jsou po vyzrání semínka vystřelována do širokého okolí. Všechny ty chlupaté bambulky na snímku jsou dílem oněch pilných tvorů, které jsem na temenech rostlin v době květu vídal den co den.
Přiznám se, že pro mravence mám od malička slabost, která mne neopouští ani ve chvílích, kdy pod jimi náhle přeskupenou zeminou zmizí nějaký ten letněný sukulent na naší zahradě. Dokonce o nich máme dvě knihy! Tu první četl snad každý, a pojednává o frajerovi s puntíkovaným šátkem, který si poradil s prací všeho druhu. Ta druhá se jmenuje „Cesta k mravencům“. Jejími autory jsou světoznámí vědci, kteří za toto dílo dokonce obdrželi prestižní Pulitzerovu cenu, a v českém překladu knihu vydalo nakladatelství Academia!  Z té knihy je i následující citace.
„Podle našeho názoru je konkurenční výhodou, která vedla k světové dominanci mravenců jako skupiny, jejich vysoce vyvinutý koloniální způsob života založený na oběti jednotlivců. Zdá se, že za určitých okolností socialismus skutečně funguje. Karel Marx jenom pracoval se špatným druhem.“
A mně nezbývá, než dodat: „Mravenčí práci čest!“

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář