Jdi na obsah Jdi na menu
 


PAT a PATACHON v sukulentním provedení

6. 5. 2012

p1050505.jpgVzpomněl jsem si na ty dva veselé dánské chlapíky, když jsem zjara přesazoval a po zimě čistil korunky našich afrických pidistromečků Crassula pubescens ssp. radicans. Jeden stromeček vysoký a tenký, druhý nízký, ale zato s rozložitější korunkou. Přesně jako dvojice slavných komiků s cirkusovou průpravou, kteří bavili celý svět už před Laurelem a Hardym! Natočili společně desítky filmů němých a později i zvukových (1921-1940), a doma v Dánsku je znali spíše pod jmény Fy a Bi (Fyrtarnet og Bivognen).
Poprvé jsem je na filmovém plátně spatřil někdy na sklonku šedesátých let minulého století, kdy se v českých kinech najednou začaly promítat filmy z archivu kina Ponrepo, a k vidění byl poprvé znovu třeba King Kong, Tygr z Ešnapuru a Indický hrob, Tarzan s olympijským šampionem Johnnym (Jánosem) Weissmullerem v hlavní roli a další lahůdky předválečné světové kinematografie, které komunisti jako „kapitalistický škvár“ zavřeli do archivů nebo zničili, aby nepřekážely v cestě budovatelským filmům s Josefem Bekem! Táta na ty nádherně praskající filmy chodil se mnou. Všechny je znal z vlastního dětství, což mne strašlivě fascinovalo. Jenomže pak přišel soudruh Gustáv Husák a jeho parta, a tomu krátkému filmovému osvěžení učinili přítrž!
Vzpomněl jsem si tedy při pohledu na ty dva po zimě dokvétající stromečky na Carla Schenstroema (Pat) a Haralda Madsena (Patachon), a řekl si, že ty stromečky tak nějak patří k sobě. Jako k sobě neodmyslitelně patřili ti dva dánští klauni, jejichž filmy svého času dovedly rozesmát lidi po celém světě, a dokonce prý i v bolševickém Rusku!
Drobnolisté africké tlustice jsem zasadil do miniaturní české keramiky z dílny pana Lothara Bönische, a doplnil jedním řeckým kamínkem. Oba malé africké stromečky určitě nezůstanou pohromadě tak dlouho jako nerozlučná dvojice dánských komiků. Nějaký čas je ale budu vídat denně (kvůli zálivce), mít je zkrátka na očích a vzpomínat při tom na krásné chvíle, prožité v dětství na vrzajících sedadlech českých biografů.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář