Jdi na obsah Jdi na menu
 


PLECTRANTHUS ERNSTII a metoda hojnosti

25. 7. 2009

ObrazekKdyž jsme psali o této hluchavkovité rostlině z jihu Afriky na našich stránkách poprvé (4.4.2008), zmiňoval jsem se o nejrůznějších možnostech jejího pěstování. Jako ten trochu problematický způsob jsem uváděl pěstování na plném slunci, kdy se člověk s konvičkou v ruce stává tak trochu otrokem tohoto voňavého stromečku s tlustým kmenem bizarních tvarů. Jenomže život je změna, a někdy k tomu stačí souhra náhod.
Normálně míváme naše rostliny Plectranthus ernstii umístěny na spodním, po většinu dne přistíněném parapetu našeho makrolonového tunelu. Jen tak mohu tyto vodu milující rostliny s nesukulentními listy zalévat vždy pouze společně s ostatními, a nemusím v jejich případě pamatovat na nějaké zavlažovací přilepšení.Obrazek
Když jsem se ale na jaře rozhodl všechny přesadit, nastal přesun mís s těmito stromečky na plné slunce, odkud jsem je měl v úmyslu odnést do letní „pracovny“ pod pergolou. Něco mi do toho vlezlo, a když jsem asi po třech dnech ty chudáky spatřil, byl na jejich svěšené a sluncem vybledlé listy žalostný pohled.
Vždyť jsou z Afriky, tak musí něco vydržet, říkal jsem si. Po přesazení všechny naše rostliny Plectranthus ernstii putovaly na plné slunce do těsné blízkosti nestíněného makrolonu, kde začaly sdílet společné stanoviště se sloupovitými pachypodii (P. lamerei, P. geayi), které vodu od jara do podzimu také hodně milují.
Začal jsem tedy aplikovat metodu hojnosti. K hojnosti slunce jsem přidal i hojnost vody. Každý večer pořádná sprška z konvičky na listy, kmen i substrát, jen když venku pršelo a obloha byla zatažená, jeden den jsem zálivku mohl vynechat.
Proměna rostlin byla rychlá a dokonalá. ObrazekNejdříve opadaly všechny přebytečné listy, zatímco ty zbylé získaly zvláštní, těžko popsatelné zbarvení, složené z mnoha nejrůznějších odstínů. Koruny stromečků však za krátký čas nádherně zhoustly, a na jejich vrcholcích se objevily zárodky květenství v takovém množství, jaké jsem nikdy předtím neviděl. Ačkoliv večer dostávaly rostliny hojnost vody, druhý den v poledne už byl povrch substrátu dávno suchý. Protože musíme být celé prázdniny v Jihlavě, naše voňavé stromečky si budou užívat výhod metody hojnosti až do září. Za letošního vlhkého léta by se k usnadnění práce nabízelo letnění pod širým nebem, ale mám obavu, že jakmile by začalo opravdové léto, určitě bych v tom věčném shonu na rostliny zapomněl. V makrolonovém průchoďáku jsem ale každý den několikrát, a musím kolem nich opakovaně procházet. Protože nyní obaleny květy skýtají docela hezký pohled, zapomenout se na ně snad ani nedá. V případě Plectranthus ernstii tedy funguje přímá úměrnost v praxi vcelku dokonale. Více vody + více slunce = více květů! Výsledek vidíte na fotografiích. Květenství se začala postupně objevovat takřka na všech vrcholcích větví!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

...

(petak, 23. 6. 2011 14:41)

Mam 2 male rostlinky a sem zvedav jestli mi to vyroste v tak nadherne kmeny.Jinak pekny web urcite se lecos priucim.

pokus

(Radek, 2. 8. 2009 20:13)

asi je to sluníčko slabé [URL=http://sklad.obrazku.cz/obr162301_Pl.ernstiivlastn.JPG][IMG]http://sklad.obrazku.cz/t162301_Pl.ernstiivlastn.JPG[/IMG][/URL]

tlusty kmen a hniloba listu

(Jan P., 29. 7. 2009 12:27)

Zbyva jen otazka, jak rychle bude kmen tloustnout, kdyz se takto casto zaleva? Ja mam 2 stromecky na jiznim okne a 2 pobliz vychodniho a oboje zalevam az kdyz je znatelny mensi objem vody v listech (mekke listy), kveteni castecne odstrihuji, vysledek a rozdily poznam az asi za rok, nicmene kmeny jsou ztloustle uz i u malych rostlinek.
Mam ale dotaz: nestava se nekomu take, ze par listu na stromecku zacne mit cerne fleky (vetsinou na okraji), az postupne sesycha cely list? Hned je odstrihuju, cimz ale ztratim nekdy dost listu.

pokus

(Radek, 27. 7. 2009 17:16)

Tak jsem dal plec.na dvůr mám ho tam už druhej den zatím není na listech nic vidět nějaké poškození sluncem váš pokus mne zaujal tak to vyzkouším Radek