Jdi na obsah Jdi na menu
 


POHLEDY do africké šatny

13. 3. 2010

ObrazekO rostlinách rodu Lithops i jejich životních projevech a zvyklostech jsme psali na našich stránkách již několikrát. V jednom z článků v rubrice „Životní projevy rostlin“ (29.11.09) jsme se věnovali i jejich specifickému zimnímu rituálu, nazývanému mezi pěstiteli „převlékání“. Jenomže co kamínek, to jiný způsob jeho realizace!
Zkusme tedy společně nahlédnout do africké šatny, abychom se přesvědčili, jak jednoduché i složité může někdy být počínání těchto slunce milujících miniatur při tomto každoročním rituálu. Jak různé mohou být cesty k dosažení stejného cíle, a jak rozliční jedinci mohou před námi na konci této cesty stanout.
Kamínek na prvním snímku je typický vzorňák, jakých bývá mezi rostlinami rodu Lithops naprostá většina.Obrazek Jakmile přijde ten správný čas, uprostřed praskne a ve vzniklé skulince se objeví jeho nástupce. Je naprosto stejný jako kamínek původní, jenom výrazněji zbarvený a pootočený zhruba o devadesát stupňů! Tady to ale spíše vypadá, že slupka ukrývá kamínky dva. Budou samozřejmě menší než ten původní, a položí základy budoucího trsu.
Druhý kamínek byl zpočátku také vzorňák, ale jen do chvíle, kdy jsme pozorněji nahlédli do otvoru, vznikajícího jinak přesně podle všech zvyklostí. Tělíček skrývá slupka ze starého litopsu rozhodně více, a už nyní se dá s určitostí tvrdit, že s veškerou symetrií je minimálně na jeden rok konec! Vypadá to na další ošklivé káčátko, o jakém jsme v této rubrice už psali (7.11.09). ObrazekTyto anomálie bývají mezi pěstiteli ceněny, ale spíše jako zajímavost hodná zaznamenání fotoaparátem, protože bizarnost to bývá většinou dočasná a pomíjivá.
Třetí kamínek je rebel od samého začátku. Když se stříška nahoře ne a ne otevřít, rozhodl se vydat na cestu za světlem nouzovým bočním východem. Na konci té cesty ale bude od vzorňáků k nerozeznání, protože je rostlý přesně podle všech pravidel.
Zatímco modelky mají fofry, převlékání v zákulisí přehlídek musí stihnout za pár minut a na mole se zase tvářit jakoby se mezi své obdivovatele chystaly celý den, litopsy nikam nespěchají. Na jediné převlečení mají celou zimu, tak proč trochu neexperimentovat! Zvláště když je zima tak dlouhá jak ta letošní!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář