Jdi na obsah Jdi na menu
 


PROMĚNY sedmihlavého DRAKA

31. 12. 2009

ObrazekObčas se stane, že i jinak vcelku neomylné přírodě se něco vymkne z rukou. V živých vzpomínkách jsme ještě měli naše očklivé káčátko rodu Lithops (v této rubrice 7.11.09), když se na počátku léta objevilo v růstovém středu jedné rostliny Pleiospilos nelii cosi podivného. Namísto nového páru tučných a buclatých listů s tečkovaným povrchem se odtud vynořila změť listů o poznání menších, tvarově rozličných a vzájemně různě propletených. Během léta nebylo příliš času zabývat se touto kuriozitou, které jsme beztak velké šance na přežití nedávali. Rostlina připomínala sedmihlavého draka, ale trochu i chobotnici, a mezi „zdravými“ jedinci Pleiospilos nelii ji nebylo možné přehlédnout.Obrazek
Léto ale kupodivu rostlina přečkala v pohodě, a s příchodem podzimu se její růstový střed začal znovu otevírat k další výměně listů! Vzpomněli jsme si na zmíněný litops a čekali, zda i tentokrát příroda vše napraví, nebo-li tak nějak „vyřídí k dennímu pořádku“, jak by řekl slavný hrabě Bohdan Kocharowski.
Pohádková proměna netvora v krásnou princeznu se však nekonala. Spíše se zdá, že se zrodil obřík nebo obryně a africký genetický tanec má své pokračování. Nový list se zatím zvedá  jako pohádková hora, a také má z boku otvor podobný pověstné jeskyni, jejíž dosud zamaskovaný vchod se začíná zvolna otevírat. Budeme si muset ještě chvilku počkat, než se ukáže, jaký poklad skrývá ve svých útrobách. Samozřejmě vás o tom příležitostně poinformujeme. Zatím tedy zvonec!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

unicron

(pavlína, 19. 4. 2012 19:23)

pomozte mi proměnit se v unicrona

poděkování

(Barbora, 31. 12. 2009 12:48)

Děkuji za Vaše skvělé články o sukulentech,které každý den nedočkavě vyhledávám a téměř každý den najdu.Přeji úspěšný Nový rok,hodně zdraví,další sukulentářské zážitky a nám nadšeným amatérským pěstitelům léto bez zlodějů kytiček,v Praze,Strašnicích, před nimi nic neobstálo.