Jdi na obsah Jdi na menu
 


ŠPRDLÍCI

29. 8. 2009

ObrazekNa počátku byla snaha vyjít vstříc dětem s jejich požadavky co možná nejlevnějších rostlin, a tak vlastně vznikli „šprdlíci“. Děti však navštěvují i naše akce většinou v doprovodu rodičů, a tak bylo nakonec všechno jinak.
Když jsme naše šprdlíky připravovali, jako bychom zapomněli, že jsme je kdysi dávno také sami kupovali, a nebyli jsme už dávno v dětském věku. S pěstováním sukulentů jsme ale byli na samých počátcích, a sukulentíky v maličkých keramických miskách 2,5x2,5cm jsme kupovali od manželů Bönischových ze Žacléře, kteří v té době nechyběli snad na jediné sukulentářské či květinářské akci po celé republice. Lothar Bönisch maličké misky nejenom s vkusem osazoval příhodnými druhy sukulentů, ale také je sám vymyslel a kdysi dávno uvedl do výroby v žacléřské keramičce jako vedlejší produkt zdejší elektrokeramiky.
Dlouho pak tyto kouzelné nádobky nebyly nikde k sehnání, a tak jakmile došly staré zásoby, přestali jsme šprdlíky prodávat, a v těch několika málo zbylých keramických miniaturách si pěstovali a tvarovali stromečky z kanárské rostlinky Monanthes muralis pro vlastní potěchu i jako dárky kamarádům. Až v minulém roce se vše k dobrému navrátilo. Při jarní návštěvě v Žacléři jsme zjistili, že pan Bönisch výrobu miniaturních keramických misek již zcela soukromě obnovil, a hned jsme si jich dvě krabičky vezli domů s obrovským nadšením.Obrazek
A tak začala nová éra šprdlíků, které však mezitím začali kupovat o poznání více dospělí než jejich ratolesti. Jedni proto, že se jim maličké rostlinky prostě líbily, druzí zase už dávno pochopili, že u většiny sukulentů stačí od každého druhu do začátků jen malý kousek jako základ pro vypěstování budoucí rostliny. Jsou však mezi sukulenty opravdoví trpaslíci, kterým prostor v miniaturních nádobkách připadá vcelku vyhovující. Například  již zmíněná rostlinka Monanthes muralis, která je v maličké misce schopna růst do krásy spoustu let , jako třeba ta s poupaty na druhém snímku. Sukulenty navíc v malém prostoru přirůstají přirozeným způsobem, protože rostlinky v minimu substrátu a keramice prakticky nelze trvale přemokřit jako v normálních květináčích.
Příprava šprdlíků na cestu za novými majiteli je někdy docela piplačka, takže je neděláme pravidelně. Spíše když je čas, a především nálada, a zároveň se blíží nějaká naše sukulentářská akce. Rostlinky ze společné fotografie v úvodu článku jsou připraveny na nadcházející podzimní výstavu v jihlavském muzeu. Ta letošní bude v pořadí již devátá, a shodou náhod začne zrovna 9.9. 2009! Jako každým rokem ji otevíráme přesně v 9.00.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář