Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sukulentní MEXICKÉ VLNY

24. 9. 2010

ObrazekHřebeny kristátních rostlin se často vydávají nevyzpytatelnými směry. O jejich bizarních tvarech a možných příčinách vzniku jsme už v jiných rubrikách našich stránek psali v minulosti několikrát. V případě kristátních echeverií je to většinou vždy podobné, byť s menšími obměnami. Plochý a směrem vzhůru se rozšiřující kmen (stonek) s hřebenem hustě nahloučených růstových středů na jeho vrcholu. Z čelního pohledu nijak nevybočuje z tohoto kristátního průměru ani rostlina na úvodním obrázku. Pokud na ni ale koukneme shora, všechno je naráz jinak!
Proto jsme pro vás pořídili také její letecký snímek, díky němuž se vám naskytne podobný pohled jako nám v reálu doma. Myslím si, že její nádherně se vlnící hřebínek za to určitě stojí! Jen pro představu uvádím některé rozměry této kristátní rostliny. V úpatí kmene měří 23 mm a hřeben je v nejvyšším místě od země vzdálen čtrnáct centimetrů! Jeho šíře je 23cm, a stabilita rostliny kupodivu zatím stále dobrá, což lze přičíst jejímu až dosud vcelku vyváženému nárůstu na obě strany (zatím!).Obrazek
Vzhledem k droboučkým lístkům v hřebeni si netroufám přesně určit druh echeverie, z níž kristáta vznikla. Zatímco u některých druhů rodu Echeveria si listy jejich kristátní růstové formy do jisté míry zachovávají původní vzhled jako u normálních rostlin, i když ve zmenšené podobě, u této jsem stále trochu na pochybách a uvítám jakoukoliv informaci ohledně její identifikace.
Protože u většiny sukulentů čeledi Crassulaceae platí, že vegetativně množené rostliny si obvykle zachovávají ve velké míře vlastnosti rostliny mateční, chystám se časem této kristátě trochu odlehčit a ořezat z ní pár kousků. Jsem zvědav, zda i toto vegetativní potomstvo bude později tvořit podobně nádherné modrozelené vlny, nebo se každá nová kristáta vydá svou vlastní cestou za zcela odlišným tvarem.
Mexiko dalo světu nejenom známé fotbalové vlny, které se záhy rozšířily po stadionech celého světa, ale také spoustu nádherných sukulentních rostlin. Z jedné z nich vznikl ten zvláštní útvar, na nějž je zajímavé pohlédnout z ptačí perspektivy, a který můžeme také směle nazvat jako mexické vlny.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář