Jdi na obsah Jdi na menu
 


TCHÝNINY JAZYKY přímo U ZDROJE

21. 11. 2010

ObrazekMálokdo tu rostlinu zná pod jiným názvem než „tchýniny jazyky“. Ne všichni ví, že se také jedná o sukulent. Málokdo by tu všeobecně známou a takřka nezničitelnou rostlinu považoval za příbuznou třeba se známou „sloní nohou“ Nolina recurvata, dračím stromem z ostrova Tenerife (Dracaena draco) nebo s notoricky známými rostlinami rodu Agave! Společně s nimi, a samozřejmě ještě mnoha dalšími rostlinami, totiž přísluší Sansevieria trifasciata k čeledi agávovitých (Agavaceae).
Autoři sukulentářské encyklopedie (L. Kunte a Z. Ježek) ve své knize tuto rostlinu doporučují i úplným pěstitelským analfabetům (doslova takto!). Lze s nimi naprosto souhlasit, pokud ovšem onen pěstitelský analfabet není zároveň příliš horlivý s konvičkou v ruce, protože trvalejší vlhkost je prakticky tím jediným, co může „tchýniny jazyky“ zahubit!
V ulicích madeirské metropole Funchalu však nenechávají nic náhodě. Protože ostrov je na vodu nezvykle bohatý, její zdroje tu někdy nalezneme i uprostřed rostlin, které se bez ní hodně dlouho obejdou i v našich suchých bytech!
Sansevieria trifasciata pochází ze západoafrické Nigérie, ale v mnoha pestrobarevných kultivarech se dnes již pěstuje po celém světě. Hydrant oprostřed dužnatých stonků této zvláštní rostliny je zcela nepochybně určen k úplně jiným účelům, než jakým je ukojení žízně této nepříliš žíznivé rostliny! Zato jim to spolu náramně sluší!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář