Jdi na obsah Jdi na menu
 


TŘÍFÁZOVÉ KVETENÍ aneb JAK ŠLO SLUNCE

6. 4. 2012

p1050325.jpgCrassula 'Morgan's Beauty' patří k nejkrásnějším sukulentním rostlinám vůbec, a nic na tom nemění fakt, že se jedná o mezidruhového křížence. Více jsme o ní psali v pěstitelské rubrice 28.10. 2011, a nyní se jen v krátkosti vracíme k jejím nádherným jarním květům. Letošní jaro jsme se totiž radovali (a ještě pořád radujeme!) z opravdové záplavy drobných růžových kvítků této rostliny, tvořících s jejími šedivými listy nádherný barevný kontrast. Letošní mimořádně bohaté kvetení naší malé kolonie 'Morgan's Beauty' má patrně na svědomí slunečné předjaří, které kvetení navíc oproti předchozímu roku o pár dnů urychlilo. Starší rostliny, tvořící již boční odnože, vykvetly takřka ze všech růstových středů.
Naskytla se nám vskutku nádherná podívaná, kterou nám navíc slunko poctivě rozfázovalo do několika etap. p1050328.jpgNejdříve se začala květenství objevovat na straně, kterou zasahuje nízko stojící zimní slunce svými paprsky nejvíce (na úvodním snímku vpravo). Poté došlo na vrcholy rostlin, a poslední květenství začala o něco později vyrůstat na straně od slunce odvrácené. Rostliny v té době měnily svou tvář doslova každým dnem. Co bylo ještě včera zelené, začínalo růžovět. Kde ještě včera byla poupata, dnes už rostliny zdobí světle růžové květy. Ty navíc každým přibývajícím dnem kvetení o trošičku tmavnou! Rostliny nám tak tu jarní nádheru nechtěně prodlužují, samozřejmě k naší velké radosti a potěše. Celý vývoj jejich jarního kvetení tak můžeme vidět na jediném snímku!
Crassula 'Morgan's Beauty' se k nám relativně nedávno vrátila po dlouhých letech, a stává se neodmyslitelnou součástí příchodu jara v našem skleníku. Společně s dalším mezidruhovým křížencem Crassula 'Springtime' jsou asi tím nejnápadnějším, co rozmanitý svět tlustic (Crassula) zjara nabízí!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář