Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trochu divná STAPELIA VARIEGATA

4. 5. 2009

ObrazekStapelia (Orbea) variegata z čeledi Asclepiadaceae je rostlina sice notoricky známá, ale přesto trvale poutající pozornost pěstitelů díky svým nádherným, leč silně zapáchajím květům (viz samostatný článek). I při pěstování běžných rostlin se člověk setká s nejrůznějšími anomáliemi. Na kristátní, nebo monstrózní růstové formy sukulentů jsme si už dávno přivykli jako na samozřejmost, podobně jako na nejrůznější pestrobarevné kultivary.
Letos jsem se u jedné z našich rostlin Stapelia variegata setkal se zajímavým stromečkovitým nárůstem nových výhonů. Ty zjara za normálních okolností nejčasněji vyrůstají z úpatí starých stonků, a právě na čerstvých výhonech se zpravidla objevují na počátku léta i první poupata. Obrazek
Jenomže jeden ze stonků se začal najenou obalovat takovým množstvím odnoží, že jsem se nestačil divit. Protože až do té doby se rostlina vyvíjela zcela normálně, kontrast se sousedními stonky  je očividný.
Jsem zvědav, jakým směrem se bude vývoj tohoto mimořádně vitálního stonku ubírat. Pokud by se alespoň část z toho množství čerstvých odnoží rozhodla kvést, mohli bychom být svědky docela zajímavé podívané. Kdyby k něčemu podobnému došlo, určitě se o tom prostřednictvím našich stránek dozvíte.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář