Jdi na obsah Jdi na menu
 


VYHYNOUT ani náhodou

12. 2. 2010

ObrazekPro mnohé zkušenější sukulentáře je Ceropegia woodii ssp. woodii plevel, pro většinu laiků však tato těžko zničitelná rostlina stále zůstává ve velké oblibě a pěstují ji především pod výstižným zlidovělým názvem „svícník“. Na našich stránkách jsme o jejím pěstování i snadném množení psali v rubrice „Pěstitelský praxe“ (4.7.2009). Zrovna  tehdy kvetla a do složitě přístupných útrob jejích zvláštních květů už zřejmě tou dobou se zájmem nahlíželi potencionální opylovači z říše hmyzu.
Příroda  některé rostliny obdařila neuvěřitelně snadným množením. „Svícník“ je v tomto ohledu vybaven v boji o zachování druhu hned několika způsoby. Zakořenit jsou schopny libovolně dlouhé kousky tenkých stonků, na nichž je alespoň jediný pár dospělých listů. Právě v úpatích listů rostliny často vytvářejí v obdobích sucha čekací kořeny, a není výjimkou, když tenké stonky zdobí již rovnou malé hlízky. Těch rostlina navíc vytváří velké množství v podzemí, takže zachování druhu je jištěno hned na několika frontách. Obrazek
Výsev semen se tedy pro pěstitele v případě této rostliny stává v podstatě zbytečností. V literatuře bývá navíc uváděno, že opylovací proces je u tvarově zajímavých květů ceropegií dosti složitý, což je nepochybně pravda. Jenomže příroda je mocná čarodějka, která ale nenechává nic náhodě! Nemá potuchy o pilných rukou českých pěstitelů a jejich schopnostech vegetativního množení, a pro jistotu spoléhá na vynalézavost českého hmyzu, který nepovažuje žádnou překážku za nepřekonatelnou.
A tak se na počátku zimy, kdy už naše svícníky dostávaly vodu spíše sporadicky, začaly na místech květů objevovat první tenké lusky. Pěstujeme rostlinu Ceropegia woodii nepřetržitě už od našich sukulentářských začátků, ale takovou záplavu plodů jsme za tu dobu ještě neviděli! Zajímalo by mne kdo ji má na svědomí, ale jak to zjistit, když těch polétavých potvůrek bylo všude během loňského léta díky vlhku a teplu jako nikdy předtím. Závěrem lze konstatovat, že „svícníku“ vyhubení rozhodně nehrozí. A taky že u nás na Vysočině jsou breberky pořádné čiperky!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář