Jdi na obsah Jdi na menu
 


AFRICKÝ SVĚTOBĚŽNÍK v Makaronésii (TENERIFE 26)

17. 4. 2009

ObrazekZ jihoafrického Kapska, Natalu a Transvaalu pochází Crassula multicava. Tato u nás vcelku neznámá a málo pěstovaná tlustice se díky své odolnosti, a částečně i rozpínavosti, z jihu Afriky rozšířila i do jiných, často docela vzdálených koutů světa. Dnes tedy můžeme na často početné kolonie rostlin narazit třeba v Kalifornii, Austrálii, na Novém Zélandu či Havajských ostrovech. Ty nejsou jedinými ostrovy, kde Crassula multicava hluboce zapustila kořeny, a bojuje o své místo na slunci s místními rostlinami i jinými botanickými přistěhovalci. Keříčkovitě rostoucí tlustici můžeme nalézt také na Madeiře, a prakticky i v celé ostatní Makaronésii. Není tedy divu, že jsme na ni narazili i na svých toulkách po ostrově Tenerife.Obrazek
Crassula multicava dorůstá výšky kolem 40cm, ale dlouho zůstává  nízko při zemi. Měli jsme štěstí, takže jsme mezi spletí obvejčitých listů s výrazným tečkováním na povrchu mohli spatřit i květy. Květenství jsou nízká, větvená a velice připomínají tvarem, stavbou i barvou například tytéž ozdoby známé Crassula ovata nebo jiných stromkovitě rostoucích tlustic.
Crassula multicava roste nejčastěji na vlhkých skalách, ale nepohrdne ani kamennými terasami, které na ostrově lemují takřka všechny cesty. Také bývá vidět v zahrádkách domorodců, kde svádí neustálý, a často vítězný boj s místní vegetací.
ObrazekNejvětší kolonii těchto rostlin jsme nalezli poblíž vesničky Teno Alto, do jejíhož okolí jsme se vydali hledat trpaslíky rodu Monanthes. Crassula multicava zde zabírala nedaleko turistické stezky několik metrů čtverečních, a další malé ostrůvky jsme nacházeli ještě v širokém okolí.
Na jihu Afriky je tato rostlina užívána v tradiční medicíně, ale také jako talisman proti bleskům, takže plní obdobnou funkci jako u nás známé netřesky. Zde na ostrově Tenerife jí říkají „crásula rosada“.
V kultuře se u nás Crassula multicava příliš nepěstuje, protože se jen obtížně udržuje v nějakém rozumném tvaru. Občas se však pěstují její pestrobarevné kultivary, jejichž listy trpí částečnou ztrátou chlorofylu (variegace). Častěji je využívána v teplejších krajích jako okrasná  zahradní rostlina, schopná při své vitalitě zarůst v krátké době poměrně velké plochy. Protože jsme měli to štěstí, a viděli Crassula multicava v květu, domnívám se, že by byla právě ozdobená množstvím květenství vítaným zpestřením každé okrasné zahrady.
Na druhé straně ale musím konstatovat, že na Tenerife jsme se setkávali s množstvím nepoměrně atraktivnějších rostlin. Vždyť za necelou hodinu po pořízení fotografií z dnešního článku jsme nalezli na hřebeni Baracán svou první kolonii rostlin Monanthes pallens.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář