Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koupel MEZI SUKULENTY (TENERIFE 37)

8. 7. 2009

ObrazekS koupáním to na severu ostrova Tenerife není příliš slavné. Věčně rozbouřený oceán, a vstup do něj většinou plný balvanů, které se místy vlivem vln vznášejí a při vzájemných kontaktech vydávají zlověstné zvuky. Černé pláže působí depresivně, a modrý oceán vyhlíží díky tmavému dnu ponuře. Pokud jedete na Tenerife kvůli koupání, pak se vydejte do pustin na jihu ostrova. Je tam sice přelidněno jak na Zlatých píscích nebo ve Varně, ale zato o pár stupňů tepleji a oceán o poznání klidnější.
Přímo v Puerto de la Cruz, na jehož okraji jsme bydleli, je pláží několik, ale my jsme se rozhodli navštívit umělý výtvor na břehu oceánu zvaný Lago Martiánez. Jeho autorem je slavný architekt César Manrique, rodák z dalšího Kanárského ostrova Lanzarote. Právě jeho rodný ostrov se pyšní jeho nejzdařilejšími výtvory, které Manrique pokaždé citlivě zasazuje do okolní krajiny. Nejinak tomu bylo i v případě tohoto koupaliště na samém břehu oceánu, které bylo otevřeno veřejnosti v roce 1977.Obrazek
Základem celého komplexu je tmavá láva, na níž je vystavěno bludiště chodníčků, ploch k lenošení, a především soustava bazénů a jedno jezírko s ostrůvky, v němž si člověk docela báječně zaplave (pokud je v něm voda!). Všude okolo stánky s občerstvením, a na ostrůvku dokonce i restaurace a kasíno. Chodníky jsou lemovány množstvím nádherných balvanů, a všechna zbylá volná místečka jsou osázena sukulenty, z nichž mnohé jsou docela výstavní. Najdete tu především tradiční okrasné sukulenty rodů Agave či Aloe, ale také spoustu euforbií (Euphorbia), a samozřejmě nesmějí chybět ani „dračí“ stromy Dracaena draco. Rostliny dokonale oživují členité prostory koupaliště,  jehož existence může nepozornému chodci při korzování po rušné nábřežní promenádě docela snadno uniknout. Právě to je důkazem, s jakým citem slavný architekt Manrique pracoval.
ObrazekZaplatíte vstupné (levné i na naše poměry) a můžete zaujmout své místečko na kterémkoliv volném lehátku, která jsou rozeseta po celém areálu. Lehátko si můžete umístit kam uznáte za vhodné, aniž by vás obtěžoval nějaký zřízenec s nasupeným výrazem v tváři. Pokud chcete mít pohodu dokonalou, za 1,5 eura si na lehátko zapůjčíte měkkou podušku a slunečník. Když máte štěstí a přijdete ve správný čas, můžete si nalézt docela snadno i klidné místečko, kam se vejdou pouze dvě, nebo i jediné lehátko!Obrazek
A pak už se šploucháte v nádherně čisté vodě, plavete okolo lávových ostrůvků s euforbiemi, a když se umoudří obloha, pak můžete pozorovat vleže vrcholek sopky Pico de Teide. Ta je nejvyšší horou nejenom ostrova Tenerife, ale i celého Španělska, pod které Kanárské ostrovy patří.
V celém areálu je naprostý pořádek, všude je spousta odpadkových košů a nechybí čisté záchody. Jakmile pracovníci koupaliště zjistí, že lehátko je svým dočasným majitelem definitivně opuštěno, okamžitě podušky i slunečníky vrací zpět na shromaždiště, kde jsou k dispozici dalším zájemcům.
V Lago Martiánez jsme byli dvakrát, a zbylý půlden pak věnovali prohlídce jedné ze zdejších botanických zahrad, o nichž jsme psali v předchozích článcích. Při naší druhé návštěvě jsme nalezli umělé jezero takřka prázdné. Zrovna totiž probíhala výměna vody, což byla nesmírně zajímavá podívaná.
ObrazekZ jednoho lávového ostrůvku v umělém jezeře totiž začne prýštit obří vodní gejzír, z něhož voda dopadá na hladinu postupně se plnící nádrže. Protože na Tenerife fouká prakticky stále, vodní mlha padá na široké okolí. Nedočkaví vodomilové se brouzdají kolem toho gejzíru, jiní polehávají v mělké vodě jako u břehu moře, a největší radost z té atrakce mají samozřejmě děti. Sukulenty rostoucí všude vůkol mají kromě pravidelné závlahy i přilepšení v podobě jemného vodního prachu. Gejzír trochu připomíná rozbouřený oceán, jehož vlny se tříští v bezprostřední blízkosti Lago Martiánez o lávová skaliska, a jejich zbytky jsou větrem neseny přímo do areálu koupaliště.
Pokud se ocitnete v Puerto de la Cruz a budete mít půl dne času, vyplatí se navštívit toto relaxační zařízení na břehu oceánu. Krásně si zaplavete, a přímo z vody můžete pozorovat sukulentní květenu. Tímtéž si můžete krátit chvíle při potulkách areálem, který je pro středoevropského milovníka sukulentů o poznání zábavnější než naše koupaliště s tobogány a skluzavkami.Obrazek
Na úvodním snímku je Lago Martiánez z takřka leteckého pohledu, pořízeného z jedné vyhlídkové terasy ve čtvrti La Paz, odkud je už blízko do velké botanické zahrady. Druhá fotografie zachycuje napouštění umělého jezera, které je docela zajímavou atrakcí pro návštěvníky. Třetí snímek už patří sukulentní výsadbě v areálu koupaliště, kterému se také říká mořské lázně. Jsou na něm aloe z jihu Afriky společně s agáve z dalekého Mexika. Na čtvrtém snímku vidíte nádherně kvetoucí euforbie smíšené s domácí Kleinia neriifolia. I telefonní budka v Lago Martiánez je sukulenty porostlá, tentokrát zástupci čeledi Aizoaceae (dříve kosmatcovité). Prazvláštní rostlina  na poslední fotografii má pravý pouze kmen, který kdysi patřil některému z význačných „kmenových“ náčelníků ostrova Tenerife. To nahoře je pohyblivé, a vlivem větru vydávající zvláštní zvuky.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

!!!!!!!

(pusa, 17. 7. 2009 21:29)

to je nádhera o tomhle sem sněla jednou mě tam vemte