Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přestupní stanice LA LAGUNA (TENERIFE 44)

20. 5. 2013

p1090289.jpgSan Cristóbal de La Laguna zní celé jméno onoho nádherného univerzitního města s rozsáhlým historickým centrem. Město leží v severní části ostrova, a dnes je již v podstatě spojeno s hlavním městem ostrova Santa Cruz v jednu aglomeraci. Historie města sahá až do 15. století, a v roce 1999 bylo historické centrum La Laguny, jak se městu zkráceně říká, zařazeno ke světovému dědictví UNESCO.
Pro nás bylo město se 150 000 obyvateli, z nichž celých třicet tisíc tvoří studenti místní univerzity, většinou jen přestupní stanicí na našich cestách do pohoří Anaga. Hory se táhnou vnitrozemím Tenerife od západu na východ takřka v celé jeho délce, a jediný výraznp1090293.jpgější zlom v tom dlouhatánském hřebeni je právě v místech, kde se nachází La Laguna. Tudy vede dálnice, spojující jih a sever ostrova, tudy proudí tok linkových autobusů, spojujících zase hlavní město s Puerto de la Cruz na severním pobřeží. Jezdí tudy také všichni, kdo z ostrova odlétají ze severního letiště. To leží nedaleko La Laguny, a odbavuje především lety na sousední ostrovy i do pevninského Španělska, jehož jsou Kanárské ostrovy součástí. Před pěti lety jsme průzkumu pohoří Anaga příliš času nevěnovali, protože jsme bydleli až na samém okraji Puerto de la Cruz, a na autobusové nádraží jsme se z hotelu dostávali dosti zdlouhavě. Proto jsme potom nestíhali ranní spoje do pohoří Anaga, které ponejvíce vyjíždějí z La laguny těsně po deváté hodině. Další pak jedou až po obědě, což už je pro pěší turisty dosti pozdě! Tentokrát jsme to na autobusák v Puertu měli asi čtvrt hodinky, a nejdůležitější spoj do La Laguny dokonce měl zastávku, ležící nějakých osm minut volné chůze od našeho hotelu!
p1090295.jpgDo Anagy jsme se proto tentokrát vydali celkem pětkrát, a většina cest začínala právě přestupem na novém autobusovém nádraží v La Laguně. Obvykle jsme se odtud k večeru zase vraceli, takže místní autobusák se stal naším druhým domovem. A když jsme si dopřáli jeden ryze odpočinkový den, navštívili jsme během něj nejprve starobylou botanickou zahradu Sitio Litre v Puertu, poté nádherné město La Orotava a odpoledne nakonec ještě i historické centrum La Laguny. Viděli jsme najednou město z jeho krásnější stránky, a vůbec jsme nelitovali času, který nám zabralo hledání historického centra v tom rozsáhlém bludišti, táhnoucím se vlastně až téměř k pobřeží oceánu.p1090292.jpg
 Centrum La Laguny je jedna velká pěší zóna. Široké ulice, lemované honosnými domy, připomínající někdejší slávu a bohatství města. Katedrála, kostely i věže, parky osázené nádhernými stromy i dalšími exotickými rostlinami, vše čisté a udržované s tradiční kanárskou pečlivostí a láskou. A všude spousta kaváren, cukráren, restaurací a barů, lákajících na všelijaké dobroty.  V době naší návštěvy tu panoval neskutečný klid, lidí bylo málo, a tak jsme si vše nerušeně prohlédli. Jen jsme se odlišovali od ostatních svým sporým oblečením, protože jsme toho dne návštěvu La Laguny ve svých plánech najisto neměli, a navíc jsme tak trochu pozapomněli, jak chladno tu dovede být i oproti severu ostrova (natož pak oproti jeho jižní části!). A vítr tu fouká takřka neustále.
p1090710.jpgPosezení v jedné z místních kaváren bylo velice příjemné, a znovu nám připomnělo rozdíl mezi našimi městy (především těmi velkými) a těmi zdejšími. Když si tady sednete do luxusně vyhlížející kavárny na turisticky nejfrekventovanějším místě historického centra, nemusíte trnout v obavách, zda utáhnete zanedlouho útratu! Ceny kávy, nápojů nebo dobrůtek jsou i v těch „nejlepších“ místech maximálně o 10% dražší (ale většinou stejné!) než v kterémkoliv lidovém baru na předměstí. Zkuste něco podobného zažít v historickém centru Prahy?
Autobusem jsme to do La Laguny měli asi 35 minut. Vždy záležp1080423.jpgelo na tom, jak ucpaná byla dálnice, kolik lidí přistupovalo na severním letišti a jak rychle se podařilo řidiči zodpovědět všechny jejich dotazy ohledně dopravy po ostrově! Své autobusy jsme ale stihli pokaždé. Chce to jen nezaměnit podobná čísla autobusů, vyjíždějících ze stejného stanoviště. Spoj č. 102 je ten pravý, stavějící jen na několika místech v Puertu (mj. u botanické zahrady), a pak až na zmíněném severním letišti a v La Laguně. Autobusem č. 101 se dostanete do stejného cíle sice také dostanete, ale mnohem komplikovaněji, a především to trvá dlouho! Kdo ale má čas a náladu, může tento spoj využít na vcelku levný okružní výlet vnitrozemím severu ostrova Tenerife! Když je na zastávkách v jednotlivých městech či vesnicích hodně lidí, může stejná cesta trvat i hodinu a p1100829.jpgpůl!Všechny autobusy bez rozdílu jezdí na čas, jsou čisté a řidiči ( i řidičky) ochotní. Podle trasy vyjíždí do Anagy buď autobus normální, nebo jen menší, který snáze zvládne neskutečné kvantum zatáček za neustálého řidičova troubení v nepřehledných úsecích. Neberou zde pasažéry na stání, což je vzhledem ke zmíněným zatáčkám a někdy i způsobu jízdy místních řidičů vcelku pochopitelné. Cestování místními autobusy pro nás bývá příjemným, a místy i nevšedním zážitkem, zvláště když cestujeme vzhůru do pohoří Anaga nebo Teno. Cesty zelenými autobusy jsou levnými vyhlídkovými trasami, nabízejícími panoramata, o jakých se rodině Homolkových v Krkonoších ani nesnilo. Během nich nejenom sledujeme nádhernou krajinu, ale občas i fotíme, a nezřídka  při těch pohledech přichází také inspirace na nové výlety z míst, kterými jsme zrovna projeli! 
Autobusy z La Laguny do Anagy jezdí přes Las Mercedes. Krátce za ním se již ocitáme v úplně jiném světě. Autobus zcela pohltí temná zeleňp1080603.jpg vavřínových a vřesovcových lesů. Z korun stromů zde vicí cáry zvláštních lišejníků, připomínajících známou Tillandsia usneoides, a silnice jsou tady po ránu mokré od věčných mlh, ačkoliv obloha je jako vymetená. Mlha se válí po hlavním hřebeni Anagy snad každé ráno, a někdy její chuchvalce ve spojení s šedivými mračny vypadají i dost hrozivě. Jenomže pak zafouká vítr a ta pochmurná šeď se změní v blankytnou modř!
Silnice šplhá vzhůru a kroutí se kolem hlavního hřebene Anagy téměř v celé jeho délce. Cruz de Carmen, Casas de La Cumbre,  El Bailadero, to všechno jsou krásné výhledy do čarokrásné krajiny pohoří Anaga, ale také výchozí místa k výletům, jichž se tu dá podniknout nespočet. A z toho velkého asfaltového hada se rozlézají do různých stran a směrů menší, po nichž se lze s trochou štěstí dostat jinými zelenými autobusy snad do každičké vesničky v pohoří Anaga!p1100262.jpgZkusili jsme jich tentokrát opravdu hodně, a spatřili místa, o nichž jsme vždycky jen tiše snili.
Anaga si rychle podmaní každého, kdo miluje krásnou přírodu s všemi jejími vůněmi, a zároveň nepotřebuje k životu hromady lidí kolem sebe. Život tu musí být nesmírně těžký, ale pěší turistika je tady báječná. Anaga je magnet, který nás přitáhne a nechce pustit. Už kvůli ní se musíme na ostrov vrátit co nejdříve!
Obr.č. 1-4 patří historickému centru La Laguny, č.5 - důkaz, že i nová zástavba se dá řešit vkusně, č.6 - La Laguna s Pico de Teide v pozadí již pohledem z vyhlídky Cruz de Carmen na hlavním hřebeni Anagy, č.7 - Anaga, to jsou stovky vrcholů, ale Roque de Taborno je mezi nimi zcela nezaměnitelné, č.8. - Anaga, to jsou i bizarní cesty ve skalních stěnách, č.9 -  na samém konci Anagy leží takřka opuštěná a zapomenutá vesnička Las Palmas
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Tenerife

(milena.fillova@seznam.cz, 26. 1. 2015 11:57)

Moc děkuji za popis cestování v horách Anaga. Tam jsem zatím nebyla, pro horší dostupnost a náročnost cest, ale určitě se tam podívám, alespoň autobusem, jako okružní vyhlídkovou trasu. Pokud budete mít nějaká další doporučení na Tenerife, na pohodové,nenáročné cesty, budu ráda za typ. Oplátkou vám také něco doporučím, co v průvodcích nenajdete. Děkuji - Milena - heslo - miluji Tenerife.