Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příliš krátká NÁVŠTĚVA VELKOPĚSTÍRNY (TENERIFE 2)

25. 10. 2008

ObrazekKdyž jsme přijeli do Buenavisty del Norte, vítr sílil a nebe se začalo podezřele zatahovat. Věděli jsme, že z plánovaného odpoledního koupání v oceánu už každopádně nic nebude, a tak jsme začali křižovat banánové plantáže při pokusech nalézt kýženou velkopěstírnu kaktusů. Cesty do nich byly sice pokryty kvalitním asfaltem, ale byly poměrně úzké a většinou i slepé. Naše snahy proto končily před branami zahradnictví, kde ovšem o pěstování kaktusů neměli ani potuchy. Rozhodli jsme se proto využít svých takřka nulových jazykových schopností, a protože Vašek toužil po shlédnutí ferokaktusových a jiných polí nesrovnatelně více než já, byl to on, kdo v blízké restauraci vyslovil jediné mezinárodní slůvko „kaktus“, zdůrazněné velkým otazníkem. Ani jsem nestačil přispět k diskusi rozvinutou mapou, a už nás chápající číšník směroval.Obrazek
Po chvíli jsme se ocitli na kruhovém objezdu, který nás nenechával na pochybách o správnosti právě nabraného směru. Každý český kaktusář by si ho rád objel několikrát dokola, a kdyby zrovna nezačalo pršet, když jsme jím projížděli my, asi bychom u něj také na chvilku zastavili. My s Ivanou jsme se k němu ještě vrátili o několik dnů později, kdy jsme v městečku čekali na autobus do Mascy. Kaktusy na něm vysázené by bez váhání do své sbírky zařadil každý pěstitel, a o sukulenty by asi také nastala pěkná mela. Ty ovšem byly často mamutích rozměrů, podobně jako některé sloupovité kaktusy. Zjevně se jim v propustném tufu dařilo, o čemž svědčila spousta semeníků na temenech kaktusů  a množství semenáčků agáví, rozlézajících se až takřka do silnice. Naštěstí byl kruháč bíle obrouben, takže bezpečné jízdě v tomto úseku nic nebránilo.
ObrazekV pěstírně byla sice otevřená vrata, ale jejich futra byla plná tabulek hlásajících zákaz vstupu, název firmy, která areál hlídá a černě vyvedené siluety našich čtyřnohých přátel. Kaktusy byly všude kam jsme jenom dohlédli. Stály tam jako vojáci na přehlídce, rozděleni v šicích podle barvy uniformy a síly svých bodných zbraní. Na druhé straně silnice byla jakási správní budova, kde jsme tušili možnost vznesení dotazu ohledně případné krátké návštěvy areálu. Protože tady bychom již s jednoslovným dotazem nevystačili, kryla ještě Vaškovi záda Ivana, zatímco my s Jitkou  jsme se bezcílně potulovali po okolí. Během krátkého a neúspěšného vyjednávání jsem objevil ještě výsevní část pěstírny s vanami tufu, pokrytými koberci semenáčků všech možných barev, a také obrovskou kaktusovou kompostárnu, do níž zjevně docela nedávno naváželi „nepovedené“ grusony (Echinocactus grusonii). Jeden z nich jim po cestě do kompostárny vypadl z vozíku, a dosud se válel na trávě u silnice, vedoucí k hromadám kaktusových umrlců. Byl sice dost veliký, ale do kufru manželů Navrátilových by se s trochou vůle určitě vešel. To ferák (Ferocactus) ležící vedle by těžko projel i letištním otvorem pro batohy. Po silnici se válely už jen menší semenáčky nejrůznějších rodů.Obrazek
Mezitím se vrátila neúspěšná deputace se sdělením, že se podívat na kaktusy se sice můžeme, ale pouze přes plot. Naši parlametáři byli navíc upozorněni na ostrahu. Jako cenu útěchy jsem Ivanu s Vaškem zavedl ke kompostu, který také zdobila jedna malá výstražná cedule, a tiše čekal, co s Vaškem udělají ti dva pohození kaktusoví obři. Ferokaktus Vašek opatrně obrátil na druhý bok, a protože je strojař a má míry jak se říká v oku, ponechal ho bez komentáře, ačkoliv feráky patří k jeho největším oblíbencům. U grusona seznal nulové poškození kořenů i těla, které shlédl pozorně po celém jeho obvodu. Aniž by řekl jediné slovo, Jitka po čtvrtstoletí společného života mezitím načítala  jeho myšlenky a sdělila mu, že těch už mají ve skleníku na její vkus docela dost. A větších, neopomněla zdůraznit, aby si ušetřila další diskusi.Proto o stavu otrnění a celkové bezvadnosti té zlaté koule informoval Vašek později už jen mne.
ObrazekLilo jako z konve, a tak jsme naskákali do auta a rozjeli se do našeho dvanáctipatrového hotelu Panoramica Garden, který byl vidět z mnoha stran i na několik kilometrů. V hustém dešti s námi Vašek dvakrát obkroužil zmíněný kaktusový ostrůvek a nikterak nezastíral své zklamání (žádného Španěla by prý ve svém skleníku neodmítl!). Jedno už krátce předtím zažil, když jsme přijeli před neprodyšně uzavřený areál slavného kaktusového parku v pustinách na jihu ostrova. Ale s kaktusy a jejich velkopěstírnami na Tenerife ještě nebyl zdaleka všem dnům konec, o čemž se dočtete zase někdy jindy.
Kaktusář by měl mít chápající a soucítící manželku, což Vašek má, jak se v těchto těžkých chvílích znovu prokázalo. Když jsme se vraceli deštivým severním pobřežím k Puertu de la Cruz, zalovila Jitka v kapse větrovky a přesouvala do svého batohu peněženku, část jejíhož obsahu byla v případě potřeby připravena obětovat na oltář Vaškova dlouholetého koníčka.
Dvojice snímků na úvod ukazuje jak to v takové zapovězené velkopěstírně vypadá. Následuje fotografie kaktusového kompostu, a také „grusona“, ležícího ladem u silnice. A na závěr jeden celkový pohled na v článku zmíňovaný  kruhový objezd z jeho sukulentní strany, pořízený o několik dnů později.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kdo má pravdu?

(Jaroslav, 25. 7. 2010 16:44)

Se zájmemjsem si přečetl již podruhé váš článek.Také jsem si přečetl článek pana Luďka Ransdorfa na stránkách pana Naxery.Nevím komu věřit.Vy tvrdíte,že se v pěstírně Buenavista del Norte nedá nic koupit.Pan Ransdorf tvrdí,pravý opak.Tak by mně zajímalo komu ty kaktusy vlastně prodávají a pro koho je pěstují,pokud je neprodávají.

Re: Kdo má pravdu?

(Radek, 17. 10. 2016 22:22)

To je šílený, jak je někdo natvrdlý, ach jo....

pěstírny

(Jiří Janda, 2. 2. 2015 21:47)

V žádném případě nebylo účelem toho článku někoho odradit od návštěvy pěstírny. Myslím si, že pokud se zkusíte domluvit na návštěvě už z domova, budete si moci projít co budete chtít a možná i nakoupit. I na jejich kompostech jsou zdarma k mání rostliny, které budou ozdobou každé kaktusářské sbírky. Pěstíren je tam více, já vím o té v Buenavista del Norte a další v Güímaru, ale možná že jsou tam i jiné. J.J.

Zajímavé

(Jaroslav, 2. 2. 2015 18:34)

Děkuji za váš pěkný příspěvek. Zvažoval jsem, zdali se na Tenerife podívat. Ne pro koupání, ale kvůli té velkopěstírně. Díky vašemu článku mám ušetřenou cestu i peníze.
www.kaktusy-adenia.wz.cz

adresy

(J.Janda, 30. 12. 2010 19:52)

Pane Hlaváčku, zkuste se mi ozvat mailem na adresu, kterou najdete v rubrice "Kontakt" na těchto stránkách. Já sice neznám přesné adresy, ale mohu Vám popsat jak se tam dostanete, nebo si můžete z těch informací dohledat něco dalšího na internetu! Co se týče Čecha s kaktusy, matně si pamatuji, že nějaký článek jsem o něm kdysi četl v nějakém časopise, ale mám dojem, že ten byl na Gran Canarii! Na Tenerife žije Ital G. Orlando, který přednášel letos zjara na pražském sympoziu, a stavoval se také u mne ve skleníku. Jinak Vám mohu dát nějaké tipy na zajímavá místa v přírodě, co se sukulentů týče! V případě zájmu se ozvěte! J.Janda

dotaz

(Václav Hlaváček, 30. 12. 2010 17:16)

Dobrý den, nma jaře se chystám na Tenerifu, můžete mně prosím sdělit přesnější adresy? Údajně žije na ostrově dokonce nějaký ˇkaktusář původem Čech. Děkuji.

kaktusy

(J.Janda, 25. 7. 2010 18:38)

Zdá se, že jste oba články četl nepozorně. V tom mém není psáno nic o tom, že by se v té pěstírně kaktusy neprodávaly, ale že nás tam prostě a jednoduše nepustili, protože nebyl toho času přítomen nikdo kompetentní, kdo by to mohl povolit. V článku pana Ransdorfa, který byl naopak předem domluven s majiteli na návštěvě, zase chybí zmínka, že by pan Ransdorf nějaké kaktusy kupoval. Bral si je s dovolením majitele pěstírny na zdejším smetišti, kde si je podle mého soudu může brát se svolením majitele úplně každý. Válí se jich tam habaděj, prohlíželi jsme si je v příkopech kolem silnice i přímo na kompostu a neměly chybu. Mne však kaktusy už léta nezajímají, takže mne to zase tak příliš nevzrušovalo. Mohu však zodpovědně prohlásit, že mnohé feráky(igrusoni a jiné kaktusy)v příkopě byly hezčí a zdravější než ti z našich supermarketů. Dá se tam najít docela hezký základ sbírky, na jaký by kaktusář od semen čekal v našich podmínkách třicet a více let. J.J.