Jdi na obsah Jdi na menu
 


SUKULENTNÍ SVĚTOOBČANÉ na březích Atlantiku (TENERIFE 55)

16. 12. 2013

p1100369.jpgSetkávali jsme se s nimi na mnoha místech ostrova Tenerife, a předtím také na Madeiře i na některých řeckých ostrovech. Jejich početné kolonie se ale nacházejí i na mnoha ještě vzdálenějších místech planety, kam se postupem času rostliny dostaly z rodného jihu Afriky. Najdeme je takřka po celém Středomoří, na obrovských pobřežních územích v Austrálii nebo Asii, stejně jako v Kaliformii, Mexiku, ale i Jižní Americe, včetně argentinské Patagonie. Nacházíme je většinou blízko moře nebo oceánu, protože jim nevadí i silně zasolená půda. I v původní domovině na jihu Afriky ostatně rostou v zasolených pánvích a ve vyschlých korytech řek. Částečně tedy bezpochyby patří mezi halofyty (rostliny slanomilné). Díky své skromnosti jsou ale schopny spokojeně růst i mnohem dále od mořské hladiny. A také v místech, kterými by většina jiných rostlin pohrdla, protože podmínky k růstu jsou pro ně v takových místech neúnosné.Mesembryanthemum crystallinum je z té dvojice známějším druhem, kdysi prý dokonce hojně pěstovaným jako letnička i na českých zahrádkách. Kromě vědeckého pojmenování pro tuto rostlinu naši jazykozpytci vymysleli ještě české „kosmatec olednatělý“ a k tomu navíc i lidové pojmenování „ledňačka“. Obojí díky zvláštnímu vzhledu birazně zprohýbaných listů tp1100368.jpgéto rostliny z čeledi Aizoaceae. Jejich povrch totiž vypadá jako by byl pokryt vrstvou jinovatky nebo rosy. Na slunci se díky tomu listy Mesembryanthemum crystallinum nádherně třpytí, a sluneční paprsky je navíc ještě dovedou zbarvit do nejrůznějších odstínů červené. Bílé kvítky se otevírají obvykle až odpoledne, a se sluncem zbarvenými listy nádherně kontrastují. Přesně tak jsme je nalezli i na několika místech severovýchodního pobřeží ostrova Tenerife, vždy v těsné blízkosti Atlantiku. Někdy dokonce přímo mezi oblázky na pláži, jako tomu bylo třeba hned kousek za přímořským letoviskem Punta de Hidalgo, kde jsme se ocitli na konci svého sestupu z Chinamady. 
Ještě trochu východněji jsme pak měli štěstí na oba příbuzné druhy pohromadě. Bylo to v Roque de las Bodegas, malé vesničce na pobřeží s několika obyčejnými hospůdkami a černou pláží, kam jsme tak trochu nad plán dorazili na konci jedné z nejzajímavějších výprav po ostrově Tenerife. Jejich kolonie zde zabíraly cp1100373.jpgelé metry čtvereční, a navíc tady byly oba druhy spravedlivě promíseny. Nejčastěji tomu tak bylo na plochých vrcholech útesů. Dole pod námi narážely na skaliska vlny Atlantiku, a my museli nutně obdivévat ty sukulentní světoběžníky, vesele kvetoucí hned za svodidly pobřežní asfaltky. Kosmatcovité rostliny zde rostly v místech, kde pražilo od rána do večera a jediným zdrojem vláhy pro ně po dlouhé měsíce byly jen slané „mlhy“, zanášené sem z oceánu občasnými poryvy větru.Mesembranthemum nodiflorum tady dělalo společnost svému blízkému a mnohem známějšímu příbuzenstvu s třpytivými listy. Květy tohoto druhu jsou ještě o trochu drobnější než u Mesembryanthemum crystallinum, což ale rostlině vůbec neubírá na jejím kouzlu. Těch odpoledních kvítků totiž bývá v obou případech opravdová záplava. Jednotlivé kolonie Mesembryanthemum nodiflorum byly odlišně zbarveny, ačkoliv se jednalo o stejný druh, rostoucí navíc hned vedle sebe v naprosto stejně chudém substrátu a v úplně totožných klimatických podmínkách. Vedle trsů svěže zelených rostly jiné už lehce narůžovělé, a hned o kousek dál zase červenohnědé. Všechny ty rostliny zdep1100372.jpg vyžívaly v podstatě z ničeho, když pominu tu tenkou vrstvu písčitého substrátu, navátého postupem času větrem na holá  červenohnědá skaliska.
Mesembryanthemum crystallinum prý bylo právě tady na Kanárských ostrovech v minulosti hojně využíváno jako surovina k výrobě sody. Nedovedu si sice představit jak, ale dočetl jsem se o tom z více různých zdrojů, aniž bych z nich ale zjistil nějaké podrobnější informace. V jiných koutech světa je zase tato nádherná rostlina využívána jako salátová zelenina! Kořeny obou druhů obsahují omamné látky, a při jejich žvýkání údajně dochází k výrazným vizuálním halucinacím. V době návštěvy těchto míst jsem o tom neměl tušení, ale i kdybych měl, určitě bych jejich účinky nezkoušel. Toho dne jsem beztak k halucinačním stavům neměl daleko z té úmorné sluneční palby, které jsme byli od rána až do pozdního odpoledne takřka nepřetržitě vystaveni během našeho putování z Almacigy do Las Palmas de Anaga a zpět.
Především nápap1100380.jpgdnější Mesembryanthemum crystallinum lze na Tenerife nalézt doslova na každém kroku, pokud byl učiněn v blízkosti slané vody. I přímo v Puerto de la Cruz jsem viděl trsy těchto sukulentních světoběžníků na mnoha místech. Rostliny bez květů působí mnohdy dost nenápadně, a snadno uniknou naší pozornosti. Viděli jsme je v přístavu, kde rostly ve spárách betonových plátů, a stejně tak na obřím parkovišti hned nedaleko odtud. A k vidění byly jejich trsy také na velké černé pláži nedaleko Lago de Martianez. Špatně rozpoznatelné jsou v udržovaných záhoncích u hotelů a obydlí místních, kde dostávají až příliš pravidelné dávky vody a ztrácejí tak z velké části svoji přirozenou krásu.
Před mnoha lety jsem se pokoušel Mesembryanthemum crystallinum pěstovat v kultuře, ale tehdy bohužel jen ve skleníku. Nemělo to smysl, protože tahle kytka chce „celou oblohu“. V přírodě se u obou druhů jedná o dvouletky, v kultuře spíše o rostliny jednoleté. Zjara vysévané totiž obvykle ještě téhož roku vykvetou a odcházejí. p1100379.jpgNakonec jsem chvílemi zalitoval, že jsem na Tenerife nesebral trochu z toho množství semen, kterých trsy na pobřeží nabízely snad miliony. Inspirován místy, kde je možné tyto rostliny spatřit spokojené a kvetoucí, začal jsem uvažovat o jejich pěstování ve spárách zámkové dlažby na naší zahradě.Tam by se daly docela určitě udržet alespoň z části v přirozené podobě, tak jako jsme tomu svědky u mnoha druhů stejně skromných zimovzdorných sukulentů. Několik drobných druhů rozchodníků (Sedum) na záhonku s chudou zeminou nám doslova bují před očima a zaroste záhy všechno, co jim stojí v cestě. Stejné druhy, vysemeněné ve spárách zmíněné betonové dlažby, rostou nádherně droboučké, kompaktní, a hodně nebo zcela se podobají svým příbuzným v přírodě!  p1080648.jpgPíšu si tedy do úkolů na příští cestu po Tenerife ta semínka, ale nevím, zda nakonec své plány uskutečním. Těch úkolů a plánů totiž přibývá, stejně jako míst, kam bychom se každopádně chtěli na příští cestě podívat, nebo se na ně už  jen znovu vrátit. Tenerife toho totiž milovníkům přírody nabízí neskutečně mnoho. Ti dva malí sukulentní světoobčané s nádhernými kvítky se ale v té záplavě přírodní krásy i ze všech koutů světa sem zavlečených druhů rostlin rozhodně neztrácejí!
Na úvodním snímku jsou kolonie různobarevných M. nodiflorum na útesech u Roque de las Bodegas, kde byla pořízena i následující fotografie kvetoucích rostlin stejného druhu, stejně jako M. nodiflorum v čistě zeleném provedení na obr.č. 3. Na čtvrtém snímku je M. crystallinum, chystající se teprve kvést. Následuje trojice fotografií kvetoucích rostlin stejného druhu, z nichž ta poslední byla pořízena přímo na pláži východně od městečka Punta de Hidalgo.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář