Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sukulentní OBŘI V ULICÍCH (TENERIFE 28)

2. 5. 2009

ObrazekNa Tenerife roste všechno takřka samo, a navíc bez přestávky po celý rok. Není tedy divu, že právě zde umístily mnohé západoevropské firmy své pěstírny kaktusů a sukulentů. Zvláště kaktusům se zde daří mimořádně. Rostou na brázdách jako u nás na Vysočině brambory, trny mají stejně husté a barevné jako v Mexiku, a můžeme se s nimi setkat téměř v každém českém supermarketu či květinářství.
Obyvatelé Tenerife mají rádi rostliny všeobecně, a proto jimi vysazují veškerá volná místa v blízkosti svých bydlišť. Města na ostrově se tak stávají malými botanickými zahradami, kde na ulicích a v nejrůznějších zákoutích můžete narazit na rostliny z celého světa. V místních zahradnictvícch je možné zakoupit i velice staré rostliny značných rozměrů. Když k tomu připočteme jejich následný intenzivní růst po celý rok, dotovaný ještě pravidelným zaléváním, není divu, že mnohé kaktusy či sukulenty jsou vyšší než budovy vedle nich stojící.Obrazek
Sukulenty v této botanické přehlídce hrají hlavní roli, protože oproti ostatním exotickým rostlinám přece jenom nevyžadují tak pravidelnou péči. Vysoké kaktusy nebo stromovité pryšce (Euphorbia) stávají často přímo u vchodů do domů, nižší druhy zdobí předzahrádky či lemují domovní schodiště.
Časté uplatnění nacházejí tučnolisté rostliny také v osazování kruhových objezdů, a jsou jimi  často zarostlé i poměrně široké stráně, svažující se z okolní pusté krajiny až ke krajnicím silnic či nezpoplatněných dálnic. Při svých cestách po ostrově jsme z oken autobusu často vídali pracovníky v malých dodávkách, nebo jakési obdobě našich multikár, kteří rozváželi rostliny k výsadbě a doplnění uhynulých jedinců. Na korbách jejich vozidel se tísnila  vzrostlá pachypodia, zlaté hlavy obřích grusonů (Echinocactus grusonii) i pryšcové keře.
Když jsme stoupali od nábřeží vzhůru k botanické zahradě, narazili jsme na kavárnu nazvanou Yucca. Stačil jediný pohled kousek vlevo, a byl nám ten název rázem srozumitelný. Juku obřích rozměrů můžete vidět na fotografii, a to malé modré za ní se skrývající je osobní auto průměrných rozměrů. 
ObrazekObrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zatímco u nás se při čekání na autobusovém nádraží neskutečně nudím, a jedinou zábavou je tudíž hlídání zavazadla proti nenechavcům, které toto prostředí přitahuje jako magnet, na Tenerife je to jiné kafe. V každém městečku stojí poblíž zastávek rostliny, které by se staly ozdobou každé botanické zahrady. V Buenavista del Norte to byly obří stromové pryšce (Euphorbia), proti nimž zaparkované automobily působily jako kdysi oblíbené dětské angličáky.
ObrazekNa Tenerife se zkrátka a dobře milovník sukulentů nenudí ani okamžik. Nejednou jsem si při pohledu na sukulentní obry v ulicích vzpomněl na ty chudáčky doma ve skleníku. A také jsem si nejednou představoval, jaké barevné sukulentní zahrádky by se daly tvořit přímo před domem, kdyby člověk nemusel stále myslet na to, že zanedlouho je tu zase ta proklatá zima.
Na úvodním obrázku je pohled do hustého porostu euforbií, kaktusů a jiných sukulentů, rostoucích uprostřed ostrůvku kruhového objezdu na okraji městečka Buenavista del Norte. Stromová Euphorbia s osobními auty v pozadí roste přímo na autobusovém nádraží stejného města.Yucca na třetím snímku dala jméno kavárně v její těsné blízkosti. To modré za ní je opravdu osobní automobil. Na čtvrté fotografii je obří cereus, umístěný na malém kulatém ostrůvku mezi obchůdkem a hospodou v nádherné čtvrti La Paz na okraji Puerto de la Cruz. Jen o kousek vedle stál asi největší obr v této čtvrti, jehož výšku si můžete snadno odvodit podle vedlejší budovy.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář