Jdi na obsah Jdi na menu
 


V orchidejové zahradě SITIO LITRE (TENERIFE 36)

27. 6. 2009

ObrazekZatímco slavnou botanickou zahradu navštíví v Puerto de la Cruz skoro každý (psali jsme o ní v jednom ze starších dílů), lehce stranou zájmu je zde ještě druhá. Říká se ji „orchidejová“ a není to klasická botanická zahrada, na jaké jsme zvyklí. Místní ji znají především pod názvem Sitio Litre. Pojmenování patří přilehlému domu se slavnou historií, k němuž zahrada odedávna patřila. Současní majitelé domu Sitio Litre ji zpřístupnili veřejnosti v roce 1996.
Když zahradou procházíte, na každém kroku na vás dýchá její starobylost. Původně se jednalo o zahradu kláštěrní, ale první angličtí majitelé přestavěli klášter na obytný dům, a přilehlá zahrada se stávala často dějištěm nejrůznějších párty.

Obrazek

 

Obrazek

Jejími cestičkami procházelo mnoho slavných osobností. Na jedné ze starých palem tu má pamětní desku slavná spisovatelka detektivek Agatha Christie, která v Sitio Litre bydlela za svého pobytu na Tenerife v roce 1927. Obrazek
Také slavný Oscar Wilde se tu procházel ve společnosti svého otce, a zahradu u domu Sitio Litre navštívil i legendární německý botanik a cestovatel Alexander von Humboldt. Slavné doby této zahrady jsou sice minulostí, ale atmosféra je tu stále úžasná. Prastaré rostliny ze všech koutů světa doplňují nádherná zákoutí, lákající návštěvníky k chvílím odpočinku, stejně jako maličké obchůdky a kavárnička.
Po týdnu pobytu na ostrově Tenerife jsme se prakticky poprvé vypravili do města, v němž jsme byli ubytováni! Naše první kroky v Puerto de la Cruz vedly právě do Sitio Litre. Orchidejí zde sice není mnoho (podle mého odhadu 150-200), a rozhodně se nejedná o nějaké raritní druhy, ale kouzlo této zahrady tkví ve zmíněné atmosféře starých časů. Milovník exotických rostlin tu ale najde opravdové skvosty, kvůli nimž se vyplatí opustit čilý turistický ruch v ulicích a vstoupit do skutečné oázy klidu. V rohu zahrady stojí obrovský “dračí“ strom, ne sice tak veliký jako ten v Icod de los Vinos, ale také mimořádně krásný, a prý i nejstarší v Puerto de la Cruz!Obrazek
Naši pozornost upoutal hned na začátku podivný kmen Pandanus utilis. Při pohledu na bizarně propletený kmen tohoto stromu s obřími jedlými plody může dát každý průchod své vlastní fantazii! Já si při pohledu na tu botanickou nádheru, přivezenou sem kdysi dávno z dalekého ostrova Madagaskar, představoval šamana v masce s obřími rohy, shrbeného při nějakém zaklínacím rituálu.
Z Madagaskaru pochází také jedna z nejkrásnějších palem, jakou jsem kdy viděl. Zde byla prohlídka možná opravdu zblízka, protože zmíněná palma Bismarckia nobilis rostla hned za obrubníkem jedné z cestiček, klikatících se zahradou Sitio Litre.
Nádherně rozkvetlé zde byly plumérie (Plumeria rubra a její kříženci), o nichž jsme na našich stránkách také psali v pěstitelské praxi. Zatímco v naší sbírce to kdysi byly mladé semenáče, zde několik metrů vysoké stromy s hustými korunami. Z námi pěstovaných rostlin jsme se kochali kousek od obrubníku vskutku obří rostlinou Nolina recurvata, jejíž stáří bych si vůbec netroufal odhadnout. Veškeré volná místečka v zahradě Sitio Litre byla zaplněna květináči s dalšími rostlinami, a nejrůznějšími doplňky. ObrazekJako celek zahrada působila dojmem tradiční jižanské zabydlenosti, jakou známe třeba ze svých dovolených ve Středomoří. Našli jsme si své místečko, jedno z mnoha, lákajících z chvilce posezení. Konečně jsme napsali a oznámkovali pohlednice, na které v tom celotýdenním shonu jaksi nezbyl čas. Tady však bylo vše jiné, klidnější a neustále připomínající, že máme dovolenou. Užili jsme si tu část dopoledne v Sitio Litre dokonale, stejně jako celý tento den v Puerto de la Cruz. Konečně jsme se dostali k prohlídce města, které se na dva týdny stalo naším náhradním domovem, a odkud jsme vyráželi na výpravy do nejrůznějších koutů krásného ostrova Tenerife.
Úvodní snímek patří pohledu na část zahrady Sitio Litre, druhý pak obřímu stromu Dracaena draco, údajně nejstaršímu v Puerto de la Cruz. Na třetí fotografii je madagaskarská palma Bismarckia nobilis, a následuje pohled na její nově vznikající listy. Na pátém snímku je bizarní kmen Pandanus utilis, taktéž původem z ostrova Madagaskar. Na závěrečné fotografii jsou jedlé plody této rostliny ve společnosti nádherně zářivých květů bouganvileí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Tenerife

(Andrea, 4. 9. 2021 17:27)

Bola som v tejto záhrade je ozaj úžasná. Odporúčam pri návšteve ostrova sa pozrieť

ooooooo

(lola, 17. 7. 2009 21:39)

taková krása je to uklidnující a příroda přeci jen, měli bychomsi takových přírodních kusů vážit snažme se o to mějme rádi přírodu přeci jen jsme sami příroda a ničíme se tak se s přírodou sbližte a neštvěte mě,nazdárek!!!