Jdi na obsah Jdi na menu
 


AFRICKÉ PIDIpustinky

17. 9. 2011

p1030410.jpgO možnostech tvarování miniaturních stromečků z africké tlustice Crassula pubescens ssp. radicans jsme už psali v této rubrice dříve (4.2. 2011). Na fotografiích v tomto článku jste měli možnost vidět barevné a tvarové proměny jedné této minitlustice během jediného roku a seznámit se s možnostmi jejího tvarování. Povzbuzen prvními úspěchy a životaschopností tvarované rostliny (o níž jsem nikdy nepochyboval!) začal jsem pěstovat další její následovníky v miniaturních keramických miskách o hraně 25 milimetrů a s minimem substrátu uvnitř!
Pokaždé když se přes moje políčko pidistromků přehnal prudký přívalový déšť, jejich korunky pořádně prořídly, a ty malé kousky země pod nimi zůstaly po dešti plné spadaného pidilistí zářivě rudé barvy, které zanedlouho začalo v místě dopadu kořenit! Crassula pubescens ssp. radicans je ale rostlinou „splachovací“, takže zanedlouho koruny malých stromečků zase dorostly a zhoustly. Tak to šlo celé léto.
p1030411.jpgDíky onomu zvláštnímu způsobu letošního léta naše kytičky netrácely barvičky, protože sluníčka měly relativní dostatek, a ranní rosu dostávaly poctivě ráno co ráno! Povzbuzen realitou jsem se rozhodl, že alespoň několika z nich poskytnu nejenom hezké misky, ale budu se snažit vytvořit jim i příjemné okolí. A tak vznikly dvě miniaturní pustiny, nebo spíše pustinky, protože rozměry misek jsou vskutku miniaturní (10x7,5cm)!
Substrátu v nich je pouze tenká vrstva, a část jej navíc ještě zanedlouho vyplavily zmiňované deště, takže jsem jeho úbytek na povrchu nahradil alespoň drobnými kamínky. Ty větší kameny jsou opět z ostrova Zakynthos, a jeden z nich má dokonce mělkou prohlubeň, v níž se vždy nějaký čas po dešti držela voda! Rudá barva drobných lístků afrických tlustic sice v těch pustinkách působí jako pěst na oko, a tak trochu nepatřičně, ale vše je přitom přírodní a přirozené. Až se s příchodem zimy korunky stromečků zazelenají, letní kýčovitost se rychle vytratí. České léto je krátké, tak proč si ho nezpříjemnit trochou pestrobarevnosti, která nám zanedlouho bude tolik chybět!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář