Jdi na obsah Jdi na menu
 


AFRICKÉ PLAMÍNKY v mexickém poli

23. 8. 2011

p1030250.jpgKristátní růstové formy mexických rostlin rodu Echeveria většinou využíváme díky jejich zajímavým a mnohdy i velice bizarním tvarům. Jenomže ne všechny hned vytvoří vysoký a směrem vzhůru se rozšiřující plochý kmen, zvláště když je letníme na plném slunci a dešti. Kristáty v drsnějších podmínkách přirůstají pomaleji, a ne a ne se odlepit od země! Jednu výhodu však jejich letnění nepochybně má. Slunce bez filtru, voda z nebe se valící a ranní rosa vykouzlí na husté spleti mexických kristát často neuvěřitelné odstíny barev.
Těch odstínů je tolik, že by se jenom z nich daly vytvořit jemné a velice působivé kompozice.
p1030251.jpgJenomže jak již bylo uvedeno, zůstávají rostliny většinou ploché a nízké. Plochá, nízká, a tím pádem i dost monotónní by tedy byla i výsadba pouze z nich. Proto jsem se rozhodl oživit je tentokrát něčím zajímavým a trochu výrazným, co by je alespoň částečně převyšovalo, a přitom vhodně doplňovalo. 
Vyhrála rostlina, kterou její šlechtitelé nazvali 'Campfire', tedy něco jako táborák. Zářivě zbarvené růžice kultivaru tlustice Crassula capitella opravdu připomínají plamínky! O rostlině samotné a jejím pěstování jsme psali v rubrice „Pěstitelská praxe“ už dříve. Její použití v našich sezónních sukulentních výsadbách je široké. Ani v hodně pestrých sukulentních zahrádkách se tahle kytka za žádných okolností neztratí! 
p1030256.jpgS bochánky kristátních echeverií vytváří docela zajímavý a trochu i ladící celek. Obě rostliny patří na plné slunce, aby pěstitel vůbec měl možnost spatřit jejich opravdové zbarvení. Obě dobře snášejí déšť a český způsob léta jim celkově svědčí! Nic tedy nebránilo tomu, aby to letos spolu na jednu sezónu zkusily! Kristátní echeverie navíc získávají na plném slunci narůžovělé zbarvení svých až dosud spíše modrozelených listů, takže s africkými plamínky z jejich koberce šlehajícími i docela ladí! Když na to vše ještě letně naprší, je to docela hezké podívání!
Ne z každé kristátní echeverie je hned bizarně pokroucený stromek. I ty téměř věčně přízemní nacházejí při našem pojetí pěstování sukulentů své místo a uplatnění. A v mexických polích tedy vzplály africké plamínky!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář