Jdi na obsah Jdi na menu
 


Barevné KONTRASTY poprvé

7. 3. 2010

ObrazekSukulenty nabízejí pestrou paletu barev a odstínů, což samozřejmě svádí k jejich sesazování do společných nádob. Vznikají tak zajímavé barevné kontrasty, a když se vše povede jak má, tak i oku lahodící celek. Někdy k tomu zcela  postačí jen barvy dvě, zvláště když jejich kontrast je dostatečně výrazný.
Pokud se rozhodneme pro kombinaci pouhých dvou rostlin, měli bychom mít dvojnásob na paměti rychlost jejich nárůstu, protože jinak hrozí, že jedna z nich prostor společné nádoby dříve či později opanuje. Dvě takové rostliny jsem loni zjara vybral při vzpomínce na své fotbalové miláčky, nosící na dresech nápis BRASIL. Kombinace kanárkové a modré či modrofialové tvoří tradiční sportovní oděv míčových kouzelníků, kteří nám ještě stále umějí připomenout že prapůvodním smyslem fotbalu je pobavení diváků.
ObrazekMexické Sedum nussbaumerianum zastupuje v té kombinaci žlutou. Modrou pak Pachyveria 'Blue Mist' (viz.Pěstitelská praxe 15.11.08), která je křížencem rostlin rodů Pachyphytum a Echeveria, pocházejících rovněž ze země Aztéků. Obě jsou to rostliny poměrně robustní, a od jara do podzimu narůstající přibližně stejným tempem. Protože jsem původně počítal s životností této misky maximálně na jednu letní sezónu a následným rozsazením rostlin do samostatných květináčů, stačilo ponechat pouze malý prostor k jejich rozrůstání. Všechno bylo ale nakonec jinak.
Jakmile se naše mexická dvojice ocitla na plném slunci a dešti, její barvy začaly získávat mnohem výraznější (brazilštější) odstíny. Dlouhé a silné deště na konci jara vykonaly své, takže rostliny zároveň nádherně zmohutněly. Na počátku srpna jsme pozorovali u křížence 'Blue Mist' poblíž růstového vrcholu již patrné základy budoucího květenství. Dost nás to překvapilo, protože náskok oproti předchozímu roku byl v tomto ohledu takřka dva měsíce! Na podobné květy jsme zvyklí spíše v průběhu naší zimy, kdy kvetou pachyfyta i převážná většina echeverií, ale kříženci to mají v tomto ohledu vždycky tak trochu jinak a časově naprosto nevyzpytatelně.
ObrazekBlížil se podzim, kdy obě rostliny vypadají vždy nejlépe, a tentokrát byly navíc přizdobeny bohatým květenstvím. Zrovna jsme se chystali osazovat „sukulentní stůl“ v Třešti (viz. Výstavy,akce 22.11.09), a tak nám připadalo zbytečné trhat tuto docela hezky vyhlížející dvojici. Stala se tedy nakonec součástí zmíněného stolu, který jsme osazovali na počátku října. To už Pachyveria 'Blue Mist' kvetla naplno, jak můžete vidět na poslední z trojice fotografií. Ta první byla pořízena v červnu, kdy bylo nedlouho po velkých deštích a rostliny nabývaly na objemu nevídaným tempem a ještě jsou na nich patrné pozůstatky jedné letní bouřky. Na druhé fotografii jsou rostliny zachyceny na počátku srpna již s počínajícím květenstvím a výraznějším zbarvením listů, které už mnohem více připomínalo brazilské národní fotbalové barvy.
Letos zjara vznikne nová sukulentní 'Brasil', která začne naplno chytat letní barvičky zrovna ve chvílích, kdy své svěřence povede na jihoafrický fotbalový pažit Carlos Caetano Bledorn Verri, kterého celý fotbalový svět zná pod jménem „Dunga“. Jeho fotbalové jméno koresponduje v portugalštině se jménem nejnešikovnějšího ze Sněhurčiných trpaslíků. V které zemi na světě by si kouč národního fotbalového týmu nechal zcela veřejně říkat „Šmudlo“?  Jedině v zemi, kde se hraje pohádkový fotbal!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář