Jdi na obsah Jdi na menu
 


Částečně zkrocený BOMBAX ELLIPTICUM

14. 6. 2010

ObrazekPokud mexické rostliny Bombax ellipticum ponecháme svému osudu, porostou až do nebe. O jejich pěstování jsme na našich stránkách psali již v jejich počátcích (27.12.2007). V našich podmínkách mohou po několika letech narazit na překážku v podobě skleněného stropu skleníku, aniž by vytvořily jedinou boční větev, což se před časem stalo i nám. Dlouho jsem řez mých baňatých oblíbenců odkládal, ale nakonec nebylo zbytí. Nůž se v jejich případě příliš neosvědčil, a tak přišla na řadu ruční pilka.
Nejprve jsem zkrátil jeden z nich a čekal, jak rostlina na tento zásah zareaguje. Mile mne překvapila, protože krátké a jakoby stále jen čekající výhony, vyrůstající na jejím hrbolatém kmeni už léta, najednou ožily a daly se do pohybu. Protože k nim záhy přibyly další, musel jsem přidat i na dávkách vody, aby rostlina všechny “uživila“. Nešlo sice o nárůst nijak překotný, přesto se v krátkém čase stala z metr a půl dlouhého pahýlu s trochou listů na vrcholu docela hezká rostlina. Vzhledem k velké ploše listů zůstala zakryta řezná rána a rostlina budila na první pohled dojem nízkého stromu s baňatým kmenem. Skutečný strom s hustou korunou větví z tohoto bombaxu ovšem nikdy nevypěstujeme, ani kdybychom výhony řezali každým rokem!
ObrazekPro „velký“ úspěch jsem akci loni na podzim opakoval u druhé rostliny, a letos na sklonku sezóny čeká totéž i poslední z trojice rostlin Bombax ellipticum, pocházejících z našeho výsevu z konce osmdesátých let minulého století. Ve skleníku bude přehledněji a rostliny začneme konečně pořádně letnit!
Bombaxy jsou totiž pro letnění jako stvořené. Snášejí plné slunce i polostín, vodu do nich od jara do podzimu můžeme lít skoro pořád. Nevadí jim ranní poklesy teplot k nule ani letní vedra, během nichž jenom svěsí čepele rozložitých listů tak, aby se z nich odpařovalo co možná nejméně vody, které však rostliny ve svých barevných kmenech vždy skrývají dostatečnou zásobu třeba i na celé léto. Jakmile je pod mrakem, bombaxy své listy napnou a jejich koruna je rázem výrazně mohutnější. Voda z jemnějších letních deštíků se přes ně k substrátu v květináči často ani nedostane.
ObrazekJediným problémem tak zůstává silný vítr, který je u nás na Vysočině od jara do podzimu skoro pravidlem. A jsme znovu u obrovských (v rámci říše sukulentů) listových ploch, které jsou pro vítr snadnou trefou. Pokud jsou listy jen na vrcholcích vysokých a postupně se ztenčujích kmenů, je pro vítr hračkou potrhat je za velice krátkou dobu na cucky. Samozřejmě že se vysoké rostliny ve větru stávají nestabilními a mají občas snahu se i kácet, ale to by při jejich mimořádné odolnosti a tvrdosti až tak nevadilo. Potrhané listy však vypadají mizerně a často nezbývalo než je odstranit. Samozřejmě že brzy narostou nové, ale chvilku to přece jenom trvá, a navíc je jejich osud stejně nejistý jako těch před nimi. Zkrácené a košatější rostliny mají venku mnohem větší šanci zůstat hezké a nepoškozené, a samozřejmě se pro ně také mnohem snadněji hledá úkryt když předpovědi hlásí silné větry nebo krupobití.
A ještě jedno pozitivum přinesl ten radikální řez. Rostlinu jsme díky redukovaným rozměrům mohli vzít jako ukázku do našeho stánku v zoologické zahradě. Od té doby se zájem laických pěstitelů o tuto stále ještě poměrně vzácnou a málo pěstovanou rostlinu výrazně zvýšil. Vzácnou proto, že neustále přetrvává nedostatek klíčivých semen a trochu problémů přnášejí i první krůčky čerstvých klíčenců na tomto světě. 
ObrazekJakmile ale mladé bombaxy vytvoří alespoň tenký, ale už trvdý kmínek s hnědou borkou na povrchu, stávají se z nich rostlina takřka nesmrtelné. Jejich pěstování pak zvládnout i ti, kteří se trápí podle mého soudu s o mnoho choulostivějšími adénii (Adenium obesum). Bombax ellipticum jim totiž odpustí skoro všechny chyby, které většina podobných rostlin tvrdě trestá! Jenom s podobným radikálním řezem musíte každopádně pár let počkat, aby měl nějaký efekt a smysl. Mladé rostliny totiž po řezu odnožují většinou nerady a jen zcela výjimečně. Trpělivost je proto při pěstování Bombax ellipticum asi tou nejdůležitější podmínkou, za jejíž dodržení je pěstitel za nějaký čas přírodou odměněn vskutku štědře.
Na úvodním snímku je probouzející se Bombax ellipticum, který jsem zkrátil jako první. Následuje jeden čerstvý jarní výhon a pohled na stejnou rostlinu venku na zahradě o měsíc později. A na závěr pohled, který mne snad nikdy neomrzí. Tvar a barva kmenů Bombax ellipticum je pro mne opravdovou sukulentářskou lahůdkou!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Bombax Eliptikum

(Filipec Jiří, 17. 5. 2015 13:18)

Dobrý den,vážený pane nebo paní, vlastním jeden kus , "bombax" od roku 1988, a letos poprvé mi jde na květ, ještě jsem to neviděl kvést, aní nikdo z mých známych, tak se chci zeptat jestli je to mormální nebo je to něco ojedinělého. jestli to vykvete tak dám fofo na fejsbuk. prosím o odpověť. Adresa je filipec.5@seznam.cz

krácení

(J.Janda, 24. 6. 2010 14:59)

Je v podstatě úplně jedno, kdy bombax zkrátíte, v mém případě to byl shodou okolností podzim, kdy jsem stěhoval rostliny na zimoviště a byla s nimi špatná manipulace. Proto jsem je zkrátil v tu dobu. Krátit lze samozřejmě úplně kdykoliv, ale zbytečné je brzdit rostlinu třeba uprostřed léta. Bombaxy jsou lenoši, kterým vše dost dlouho trvá, i obyčejné probouzení, to letošní se značným zpožděním.J.J.

Prečo skracovať až na jeseň/podzim?

(Juraj Ladáni, 22. 6. 2010 21:28)

Dobrý večer,
vďaka za dobrú radu vo Vašom článku. Aj môj B.ellipticum dosiahol výšku cca 1,5m. Kaudex má už poriadny ale tá "palica" a na jej konci len pár listov ma vždy odradila od toho, aby som ho zobral na výstavu. Už niekoľko sezón sa ho chystám zrezať ale nikdy som to na jar nestihol. Vždy ma predbehol, začal tlačiť nové listy skôr ako som sa odhodlal zobrať do ruky nôž (radíte pilku). Myslel som, že najlepší termín na radikálne skrátenie je jar ešte pred rašením nových listov. Môžete mi, prosím, vysvetliť, prečo ste zvolil jeseň na skrátenie rastliny?
V akých podmienkach (svetlo, teplo) ju zimujete?
Moja rastlina je od jari do jesene umiestnaná (spolu s ostatnými sukulentami väčších rozmerov)na balkóne s dopoludňajším slnkom u manželky v práci. Prakticky voľná kultúra, ničím nie sú kryté. Preto som sa vždy obával chladného a mokrého počasia, či toto korene bombaxu vydržia. Dnes som bol kontrolovať rastliny na tomto balkóne. Sú mokré, bombax je napitý, rovnako väčšina hawortií. Odchádzal som však odtiaľ s neistým pocitom. Váš článok ma ale ukľudnil a rozptýlil moje obavy o osud bombaxu. Ďakujem.
S priateľským pozdravom
Juraj.
ladani@edoma.sk