Jdi na obsah Jdi na menu
 


KRÁLOVNA letošního JARA

25. 10. 2016

dscn5723.jpgBlíží se konec roku, a s ním i různé ankety o NEJ v NEJrůznějších oborech lidské činnosti. Sukulentáři jsou trochu jiní než zbytek populace. Není tedy divu, že si své NEJoblíbenější rody sukulentních rostlin volili už v první polovině roku a výsledky pak vyhlásili v úplném závěru letních prázdnin na svém srazu ve Skochovicích. Také jsem se té ankety zúčastnil (srazu bohužel ne), ale většina mých favoritů nejspíše skončila hluboko v poli poražených, s výjimkou tlustic (Crassula), které si nakonec vybojovaly své bronzové místečko na bedně. Pokud se o výsledcích této ankety i zdařilé akci sukulentářů ve Skochovicích budete chtít dozvědět více, otevřete si www.sukulenty-sps.cz, kde naleznete veškeré podrobnosti a spatříte také Otakara Melichara, duchovního otce zmíněné ankety i skochovického setkání.
Já jsem si ještě navíc udělal (zcela neplánovaně) svoji vlastní anketu při prohlížení a inventarizaci letošních fotografií z naší sbírky. Jaro mi v ponurých říjnových dnech připadalo jako děsivě hluboká minulost. Vjemy z něj už dávno zapadly v paměti a zasunuly se do pozadí událostí letních a podzimních. dscn5834.jpgTakto došlo k jejich oživení a královna jara byla zvolena bez většího přemýšlení. Opravdu jen shodou okolností se jedná o rostlinu mého úplně nejoblíběnějšího rodu, a souhrou dalších náhod i nejoblíběnějšího druhu. Trichodiadema densum už je na našem webu díky mé léta trvající náklonnosti opravdovu stálicí, rostlinou, kterou bych si přibalil na ten pomyslný pustý ostrov, kdybych sebou mohl vzít opravdu jen jedinou ze všech. 
Protože má Trichodiadema densum v naší sbírce zcela výsadní postavení a je to zároveň i rostlina prakticky nezničitelná, sbírkových jedinců tohoto druhu v ní neustále přibývá. Nikdy jsem je nepočítal, ale rok co rok některá z rostlin mezi ostatními vynikne mimořdscn5833.jpgádným množstvím květů a současně i hezkým tvarem koruny. Druhý rok třeba tatáž kytka pokvete už mnohem méně, nebo její koruna dozná změn našimi drobnými či radikálnějšími zásahy.
Královně letošního jara se to všechno prostě šťastně sešlo v jednom okamžiku. Navíc byla ještě zasazena v krásné, a přitom strohé misce od Zatloukalů z Oprostovic. To vše dohromady rozhodlo, že její volba byla nakonec docela snadná. Zima se nezadržitelně blíží, a pomalu nastává ten správný čas popřemýšlet o královně letošního léta. Trojice snímků jedné z našich sbírkových rostlin Trichodiadema densum byla pořízena ve dnech 12. a 22. dubna letošního roku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář