Jdi na obsah Jdi na menu
 


KYTIČKY, KAMENY, KERAMIKA

31. 8. 2011

p1030231.jpgA ještě sluníčko, voda a vzduch, slušelo by se dodat k titulku článku, protože bez těchto důležitých komponentů je každá snaha o poznávání sukulentní krásy marná! Léto budiž pochváleno, i když většina z nás to letošní proklíná, zatímco naše letněné sukulentíky si ho nemohly vynachválit! Žádná tropická vedra, vody co kořeny ráčí, ranní rosa denně. Co více si mohou přát?
Pro mne je léto časem občasného hračičkování, na které vždycky dokážu vyšetřit pár chvil a vytvořit alespoň zlomku našich rostlin hezké prostředí třeba jen na jedinou sezónu (někdy i na několik). Kytiček míváme každoročně dost, keramiku nám zjara přiveze nebo nechá jinak dopravit pan Jaroslav Souček ze Šťáhlav, a kameny máme z nejrůznějších zdrojů tuzemských i zahraničních.
Ty co vidíte na obrázcích pocházejí z řeckého ostrova Zakynthos, a jmenovitě z turistického  střediska Tsilivi. Je to největší ráj tvarově zajímavých kamínků, jaký jsme kdy navštívili. Stačí zajít na konec pláže směrem kde se tyčí vysoká skaliska a na nich stojí báječná restaurace Balcony Hotel. Pod tou skalní stěnou jsou nádherných kamenů tisíce a tisíce, jeden krásnější než druhý! Být kyklopem, a letecké společnosti trošičku tolerantnější k hmotnosti zavazadel, táhl jsme jich na hřbetě rozhodně více než ty čtyři kilogramy co tehdy! Všechny do jednoho je uchovávám jako svátost přírodní ve skladišti pod naším sbírkových skleníkem, a čas od času do nich sáhnu při vytváření nějakých sukulentích blbůstek! Mnoho z nich můžete vidět třeba v článku „Sukulentní podzim v Adršpachu“, který naleznete v pěstitelské rubrice s datem 10.8. 2008!
p1030237.jpgSoučkovi ve Šťáhlavech vyrábějí keramiku menších rozměrů, zcela příhodnou pro osazování našimi rostlinkami, z nichž mnohé zůstavají drobné po celý svůj život. V keramice substrát rychleji vysychá, a tak letněné sukulenty dostávají přesně co potřebují. Vody mají neustále plné listy a stonky, zatímco jejich kořeny prožívají převážnou většinu života pěkně v suchu! Kombinace rostlin, kamenů a keramiky, kterou vidíte na obrázcích, je naprosto rovnocenná. Nic v ní není dominantní a neubíjí to ostatní.
V té první sestavě trochu ční Crassula muscosa f. variegata, ale kámen z Tsilivi jí směle konkuruje! Obojí doplněno nízkým podrostem Sedum 'Spiral Staircase' a rudé Crassula pubescens ssp. radicans! To vše na prostoru, jehož vnější hranice mají rozměry 11,5 x 6,5 centimetru!
p1030240.jpgNa stejném prostoru se nachází i další sezónní společenství. Kámen v něm je také z ostrova Zakynthos, a hodně mi připomíná věže v Broumovských stěnách. Jasně zelenou v tomto společenství zastupuje miniaturní Crassula muscosa ssp. parvula, jedna z nejtitěrnějších sukulentních rostlin jaké znám. A k ní barevně kontrastní C. exilis ssp. picturata, jejíž listy dostanou od sluníčka uprostřed českého léta hezký odstín na pomezí červené a fialové.
Třetí prostor je ještě o trošičku menší (9x6,5cm), a substrátu je v té misce sotva polovina co ve dvojici předchozích. Sedum rubrotinctum (vlevo) a S. 'Spiral Staircase', doplněné droboučkým Graptopetalum pachyphyllum s nádhernými letními květy, už příliš prostoru pro kameny neskýtají. Proto už jen pár drobných oblázků do volných míst kolem nich. Když už ne na parádu, určitě jako praktická pomůcka pro zálivku a ochrana rostlin před zabahněním při prudkých přívalových deštích!
Meteorologové slibují indiánské léto, takže barvičky letněných sukulentů by mohly ještě trochu přidat na intenzitě! Podzimní barvy letněných rostlin bývají totiž často ještě výraznější než ty na přelomu jara a léta. Tak uvidíme!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář