Jdi na obsah Jdi na menu
 


Letní SUKULENTNÍ DUETY

13. 10. 2012

p1060428.jpgO hraní si s letními a podzimními barvičkami sukulentů už jsme na našich stránkách psali mnohokrát. A asi ještě psát budeme, protože možností je tolik, že člověka láká alespoň malou část z nich si jednou vyzkoušet (a třeba pro velký úspěch zopakovat) a znovu se nechat tou sukulentní krásou překvapovat. Někdy splácáme dohromady co se dá, a co se nám zrovna zlíbí, jindy si vystačíme třeba jen se dvěma druhy rostlin. Některé rostliny jsou pro takové sukulentní duety jako stvořené, a náramně jim to sluší  i s vícero partnery!
Buď se jedná o dvojice výrazně kontrastní, jejichž rozdílnost sluneční paprsky a ranní rosa ještě zvýrazní, nebo jsou tu naopak rostliny, kterým to spolu náramně ladí. Obojí má něco do sebe. A těch zajímavých dvojic, ať již z první či druhé skupiny, nalezneme mezi sukulenty čeledi Crassulaceae (tlusticovitých) habaděj!
p1060429.jpgI zde je nutné pamatovat na některé shody, které by měly platit pro obě rostliny, pěstované po určitý čas ve společné nádobě. Záleží samozřejmě na délce jejich společného pobytu, který se v našem případě většinou počítá pouze na měsíce. Jsme vyznavači sezónního sesazování sukulentů, protože péče o společné výsadby v zimě bývá trochu svízelnější díky omezeným prostorám našeho vytápěného skleníku. Také bývají nádoby pro společnou výsadbu obvykle větší, než v jakých bychom pěstovali jednotlivé rostliny, a tudíž nastane v době pošmourných a krátkých dnů problém s rychlým vysycháním substrátu po zálivce. Co je v létě otázkou dvou nebo tří dnů, může se v zimě protáhnout na týden i déle, a to i v případě, že vody rostliny oproti letním lijákům dostanou jen pouhý zlomek!
Shodné by každopádně měly být nároky obou rostlin na množství slunečních paprsků i vody, a podobná by měla být i jejich tolerance k ranním poklesům teplot, především zjara a na podzim. Přibližně stejná by měla být i jejich vzrůstnost, i když se obvykle jeden druh kvůli druhému ve společné nádobě nakonec přece jenom trochu uskromní. A navíc jsou zde přece vždy po ruce nůžky! 
p1010055.jpgPři sezónním vysazování sukulentních dvojic nemusíme ponechávat příliš volného místa pro jejich růst v několika dalších měsících života. Zkušenější pěstitel zná své rostliny už natolik, aby odhadl o kolik jsou od jara do podzimu schopny narůst. Když jeho odhad selže, vždycky ještě existuje možnost z trsu jedné či druhé rostliny při okrajích misky trochu ubrat. U některých (např. echeverií) toto ale samozřejmě realizovat nelze!
Sedum stahlii je svým zbarvením mezi sukulenty čeledi Crassulaceae zcela originální a nezaměnitelné. Červenozelená jarní se mění v červenohnědou, aby v jeden čas na sklonku léta připomínala přezrálé maliny. Se světlého příbuzenstva se k ní proto dokonale hodí třeba Sedum pachyphyllum, zbarvením listů kontrastní a jejich červenajícími špičkami dokonale ladící. Obojí roste pod širým nebem pomaleji, hojně odnožuje bez krácení vrcholů a co se výšky týče, zůstává od jara do podzimu asi ve stejné úrovni! Sedum pachyphyllum lze v této dvojici nahradit třeba podobným druhem S. treleasei, který je však vzrůstnější a na koncích listů méně intenzivně zbarvený.
p1030476.jpgŽluté Sedum nussbaumerianum prý podle botaniků už oficiálně přestalo existovat („Pěstitelská praxe“/6.6. 2012), ale všichni sukulentáři dobře vědí, o kterou rostlinu se jedná. Nádherný kontrast vytváří třeba s mezirodovým křížencem Pachyveria (?) 'Blue Mist' (psali jsme o tom už dříve!). Tyto dvě rostliny na plném slunci, to je opravdová nádhera, a když navíc 'Blue Mist' začne s příchodem opravdového podzimu kvést, víme že právě nastal ten správný čas ke stěhování pod střechu. Dvojice, která nás nikdy neomrzí! Namísto křížence v ní lze navíc použít jiný, kolující ve sbírkách jako Pachyveria 'Fred Ives'. V normální podobě je však tato rostlina příliš robustní a přeroste vše kolem sebe, ale její kristátní růstová forma je pro podobné účely jako stvořená (Pachyveria 'Fred Ives' f. cristata).
Crassula perforata se ve sbírkách pěstuje v několika různých podobách. Dvě z nich používáme k sezónní (nejenom) výsadbě do společné misky, která vzhledem k výšce samotných rostlin a jejich hlubším drátovitým kořenům nemůže být úplně mělká. Intenzivněji zbarvená bývá v této dvojici C. perforata f. variegata s částečnou ztrátou chlorofylu v listech. České slunce s nimi dokáže hotové divy. Druhou rostlinou je stejný druh, jen v podobě známé mezi pěstiteli jako 'Giant'. Listy této rostliny jsou o poznání robustnější, šedozelené a zdobené tmavým lemem. Když obě rostliny vykvetou, pryč jsou veškeré pochyby o jejich příslušnosti k jedinému rostlinnému druhu! Ty dvě pospolu sice mohou růst klidně i déle než jedinou letní sezónu (ty na snímku společně vydržely 2,5 roku), ale obě po nějakém čase odspodu prosychají a je proto vhodné jejich zmlazení. Obě časem dorostou výšky i kolem dvaceti centimetrů, přičemž neustále zůstávají ve vzpřímené poloze!
p1000305.jpgPosledním příkladem z krátké přehlídky osvědčených sukulentních duetů jsou rostliny jemných odstínů, kterým to však společně sluší opravu náramně. Známá Echeveria 'Perle von Nürnberg' získává na plném slunci a dešti mnohem jemější odstín růžovofialové, a její ojíněné listy bývají hustě nahloučeny v kompaktních růžicích, které venku dorůstají třeba jen poloviny průměru co ve skleníku. Listů však mají minimálně stejný počet, někdy i více než dvojnásobně velké rostliny pěstované pod sklem! V duetu s ní lze použít dalšího křížence Pachyveria 'Glossoides', připomínajího svým vzhledem spíše echeverie. Také růžice této rostliny bývají pod širákem nádherně husté. Oběma kytkám to skutečně ladí, takže tato dvojice patří ke stálicícm našeho sukulentního léta! Jak již bylo řečeno, podobných možností se nám nabízejí desítky. U mnoha sukuletních dvojic se potvrzuje ono okřídlené rčení, že méně je někdy více! A když se nám přece jenom zasteskne po pestřejší společnosti, osázíme nějakou větší plochu, třeba jako kámen na posledním obrázku!
Obr.č.1 - Sedum stahlii + Sedum pachyphyllum, obr.č.2 - Pachyveria 'Blue Mist' + Sedum nussbaumerianum, obr.č.3 - Crassula perforata f. variegata (vlevo) + Crassula perforata 'Giant', obr.č.4 - Echeveria 'Perle von Nürnberg + Pachyveria 'Glossoides', obr.č.5 - květnové barvy čeledi Crassulaceae

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář