Jdi na obsah Jdi na menu
 


PidiKRISTÁTY

17. 4. 2011

p1020481.jpgUž jsme v této rubrice měli pidikytky, pidistromky nebo pidikrajinky, takže dnes jsou na řadě pidikristáty. Nikdy jsem nepomyslel, že budu něco podobného vytvářet a pěstovat, ale jako už tolikrát v minulosti to má zase na svědomí náhoda. Uprostřed loňské zimy jsem množil některé kristáty, a při porcování hřebenů zůstávalo vždy množství „odpadu“ v podobě droboučkých hřebínků. Nechával jsem je na hromádce až na samý konec množení, a protože mi je bylo líto vyhodit, skončily nakonec všechny ty drobné odřezky v jednom společném květináči s perlitem. Když jsem zjara kontroloval zda tam neuschly, byl jsem překvapen množstvím kořínků pod povrchem. Každá nádoba mi však na ně připadala  nepřiměřeně velká, a tak přišly na řadu miniaturní keramické květináčky o rozměru 25x25m, vyráběné už kdysi dávno jako vedlejší produkt v žacléřské porcelánce.
Jak už bylo řečeno mnohokrát předtím, snaha vnutit kristátám nějaký konkrétní tvar podle našich představ je pouze pěstitelskou utopií. Nárůst drobných hřebínků ale lze částečně regulovat, a přece jenom alespoň trochu „promluvit“ do dočasného tvaru rostliny. Dočasné je ostatně v případě kristát úplně všechno!
p1020483.jpgOsud pidikristát může být všelijaký. V našem případě se jedná především o kristátní formy Aeonium decorum 'Sunburst', které v mnoha nejrůznějších podobách pěstujeme a částečně v rámci omezených možností tvarujeme i ve větších velikostech. Na dospělých rostlinách vyrůstají hřebeny řídké, hustší i ty opravdu hodně husté, jejichž lístky dosahují pouze zlomku velikosti všech okolních. Právě takové je dobré použít, chceme-li pěstovat pidikristáty v maliočkých nádobách cíleně, ať už z nedostatku místa, nebo jen z čiré záliby v miniaturkách.
Každopádně je pobyt kristát v takto ztísněných podmínkách vždy jen dočasný, ale jak jsme se měli možnost po roce 1968 díky ruským bratrům na vlastní kůži přesvědčit, dočasnost může v normálním životě znamenat i více než dvacet let. To u sukulentních kristát nehrozí! Přesto pěstování malých kristát v miniaturních nádobách nemusí být ani zdaleka jen krátkodobou záležitostí. Naše zkušenosti s mnoha druhy sukulentů potvrzují, že pěstování ve stejných podmínkách může být bez následků pro rostliny i záležitostí mnoha let!
p1020484.jpg Podobně jako u jiných rostlin, také v případě těch kristátních můžeme a musíme počítat s postupnou miniaturizací listů takto pěstovaných rostlin. Je to ale k dobru věci, protože malé listy s malými nádobami tak nějak ladí a korespondují, a vypadají v nich přirozeněji, než kdyby jejich listy byly normálních velikostí. Samozřejmě i zde platí, že jakmile dříve či později takto pěstovanou miniaturku přesadíme do větší nádoby, okamžitě se dá do plného růstu, a zanedlouho svoji dočasnou ztrátu spolehlivě dožene. Pokud se s ní ale nějaký čas pipláme, s jejím přesazením nikterak nespěcháme, a když už na něj přece jenom dojde, tak většinou do nádoby vždy jen o maličko větší. Záliba v miniaturách je u mne tak trochu deformací ještě z panelákové éry našeho pěstování, kdy jsme počítali s každičkým centimetrem pěstební plochy. Proto dodnes miluji kytky, které se i po dvaceti letech pěstování ještě stále pohodlně vejdou na okenní parapet bytu (např. Trichodiadema, Monanthes atp).
Péče o miniaturní kristáty je stejná jako o další podobně pěstované rostliny, o nichž jsme psali v této rubrice v minulosti. Nesmíme na ně příliš často zapomínat s vodou, protože ta špetka substrátu rychle vysychá, zvláště když je to substrát písčitý. Keramika se navíc rychle přehřívá! A také nesmíme zapomenout na každoroční přesazení do čerstvého substrátu (klidně i dvakrát), pokud rostliny nepřihnojujeme.p1000090.jpg A ještě jednu dobrou radu speciálně určenou pro kristáty všech velikostí. Vše suché průběžně odstraňujte, protože nikde jinde nenajde vlnatka tak precizní úkryty jako právě v nahuštěných hřebenech těchto sukulentních anomálií. Takřka vždycky její vatovité chomáčky naleznete tam, kde jsou suché listy! Obyčejnou pinzetou to jde docela dobře. Není to sice nijak zvlášť zábavné, ale společně s polévání rostlin vodou shora je to stále nejúčinnější prevence proti těmto škůdcům, pokud nechceme mít z domácnosti či skleníku chemickou laboratoř!
Podobně jako vzrostlejší kristáty, jsou i tyto miniaturní od malička velice pestrým společenstvím. Co kus, to ryzí originál! Dvě stejné budete hledat těžko, a když se vám to přece jenom podaří částečně podaří, za pár dnů či týdnů už zase bude všechno jinak!
Úvodní trojice rostlin jsou pidikristáty Aeonium decorum 'Sunburst', poslední Aeonium 'Atropurpureum'. Všechny jsou zasazeny do keramických květináčků o rozměrech 25x25 milimetrů! Substrátu do nich postačí jedna kávová lžička!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář