Jdi na obsah Jdi na menu
 


PIDItrichodiadema PODRUHÉ

29. 4. 2013

p1070743.jpgKdyž jsem v závěru loňského roku (18.11. 2012) v této rubrice psal o výsledcích svých pokusů o opravdovou miniaturizaci mé nejoblíbenější sukulentní rostliny Trichodiadema densum, zakončil jsem článek očekáváním, zda piditrichodiadema někdy v budoucnu vykvete. Moje čekání na první květy sice ještě nějaký čas trvalo, jak už tomu bývá u rostliny, které dlouho trvá úplně všechno. Ale dočkal jsem se! K mé velké radosti mi miniaturizovaná jihoafrická rostlina z čeledi Aizoaceae přinesla živý důkaz, že i ve velice omezeném prostoru a s povysazenými kořeny jí ke spokojenosti v podstatě nic nechybí, ačkoliv jsou někteří pěstitelé sukulentů přesvědčeni o pravém opaku! 
p1110071.jpgPrvní zárodky možných květů jsem objevil v růstových středech ministromečku někdy v čase vánočním. To ale ještě nebyla žádná jistota, protože T. densum někdy jen lehce naznačí, a pak si s kvetením vše na poslední chvíli rozmyslí! A pak už jsem vzhledem k pomalému vývoji poupat na takřka všech našich rostlinách tohoto druhu jen tiše doufal, že se květy neotevřou zrovna když budeme na Tenerife. Nestalo se. Zpoždění bylo letos oproti jiným rokům celý jeden měsíc, a tak jsme poprvé kvetoucí trichodiademy fotili až v polovině dubna. A mezi nimi samozřejmě  i miniaturku, o níž byl zmíněný článek a kterou můžete vidět na dvojici fotografií.
Na té první, pořízené někdy na počátku března, jsou již patrná poupata v její miniaturní koruně. Na druhé z poloviny dubna pak dvojice květů, které mi udělaly ještě o trochu více radosti než desítky či stovky dalších letošních květů stejného druhu na ostatních rostlinách Trichodiadema densum nejrůznějších velikostí a tvarů. I malé rostlinky mnohdy přinášejí svému pěstiteli velkou radost!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář