Jdi na obsah Jdi na menu
 


POLOkristáty a život PŘI ZEMI

7. 8. 2011

p1030245.jpgO těchto rostlinách na půli cesty mezi růstem kristátním a normálním jsme psali na počátku letošního roku v rubrice „Životní projevy rostlin“ (Rostliny na půli cesty/23.1.2011). Pokud jsou tyto kytky pěstovány od jara do podzimu venku, od země se zpravidla hned tak neodlepí! Můžeme tedy zapomenout na nějaké kmínky či cosi podobného. Zůstává nám naopak hustý, takřka neprostupný koberec (mnohem hustší než ve skleníku) z droboučkých těl s normálním růstem, poctivě smíchaných s malými kristátními hřebínky. Vše tak trochu připomíná kolonie netřesků a jejich nejbližšího příbuzenstva!
Takové rostliny na půli cesty přirůstají vcelku pomalu, nezaberou příliš místa a nepotřebují hlubokou nádobu. Jejich využití se tedy přímo nabízelo při pohledu na nové typy keramických misek z dílny kaktusáře Jaroslava Součka (10 x 7,5cm), do nichž se vejde sotva dvoucentimetrová vrstva substrátu! Vybral jsem dvě rostliny různých odstínů, jejichž přesné druhové určení si netroufám ani odhadovat, protože jsou podivným zdeformováním od původních echeverií takřka k nepoznání. p1030246.jpgPro oživení jsem potřeboval něco kontrastního, a docela dobře mi posloužila jiná mexická rostlina z čeledi Crassulaceae. Jmenuje se Villadia imbricata, a psali jsme o ní také již v minulosti v pěstitelské rubrice (23.8. 2008). Její vzrůst je drobný, trsovitý, a na plném slunci si zachovává stále zelenou barvu, což je v říši tlusticovitých sukulentů jedna z vzácných výjimek.
Na malém prostoru ta trojice vytvořila docela hezký, a přitom dobře fungující celek. Zvláště u drobných sukulentíků je důležité, aby nebyly zbytečně často přelévány vodou při nedostatku světla, protože pak velice rychle uztrácejí nejenom tvar, ale i drobný růst, kvůli němuž si je také pořizujeme. Venku a v mělkých miskách jim ale nic podobného nehrozí, ani kdyby pršelo týden. Sluníčko přímo nad jejich temeny a takřka neustálý větřík u nás na Vysočině vysuší substrát velice brzy. Pokud je navíc v keramice, probíhá vše dvojnásob rychle! Kdyby ty kytičky dostaly podobné množsví vody ve skleníku či za oknem, možná by to ani nepřežily. Nebo bych to při pohledu na ně nepřežil já!
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář