Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příjemně zimní CRASSULA RUPESTRIS

21. 2. 2014

p1070221.jpgČeská zima je s některými africkými tlusticemi docela snesitelná. Dobrým příkladem je v tomto ohledu Crassula rupestris v několika svých podobách. Z listů těchto mimořádně odolných rostlin se sice během zimy týden za týdnem vytrácejí letní a podzimní barvy, a dokonce i velkou část listů obětují během dlouhých období sucha. Umělý spánek, který jim každoročně v zimě naordinujeme, je zkrátka stojí hodně sil. Rostliny si jich ale vždycky ještě ušetří dostatek k tomu, aby nás během zimy potěšily záplavou nádherných kvítků.
Už v předvánočním čase se tradičně radujeme z bílých květenství Crassula rupestris ssp. marnieriana, vyrůstajících na vrcholech hadovitých stonků, hustě porostlých drobnými dvojicemi lístků, srostlých v jeden celek. Stonky tohoto poddruhu mají tendenci poléhat, stejně jako to známe u maličko robustnějšího kultivaru (nebo křížence?) 'Hottentot', v posledních letech hojně prodávaného v českých supermarketech a květinářstvích. O něm jsme psali docela nedávno (4.1. 2014) v této rubrice.
Drobnější C. rupestris ssp. marnieriana kvete vytrvale od listopadu až do vánoc. Její listy také odspodu postupně prosychají, ale zdaleka ne tolik jako u dalšího poddruhu ssp. rupestris. Zčásti to bude tím, že v době kvetení za sebou rostliny ještě nemají tak dlouhé období sucha, a zčásti také zmíněným uspořádáním listů, hustě nahloučených na stoncích a nepřipouštějících tudíž zbytečné odpařování vody z jejich útrob.p1130642.jpgCrassula rupestris ssp. rupestris (Pěstitelská praxe/20.2. 2011) se v době kvetení této drobnolisté subspécie teprve kvést chystá, většinou pouze v nepatrných náznacích budoucích květenství na vrcholech. Po většinu minulých let rostliny kvetly na sklonku února, společně třeba s nádherným křížencem 'Springtime', každoročně avizujícím svým pojmenováním i růžovými květy nezadržitelný příchod jara. Letos se kvetení C. rupestris ssp. rupestris trochu urychlilo, možná i díky onomu zvláštnímu průběhu zimy. První růžová květenství se na vrcholech rostlin objevila již kolem vánoc, a na počátku února už začala vadnout, zatímco zmíněná 'Springtime' se kvést pořád teprve chystá (věrna zřejmě svému jménu). Zajímavá událost, možná také již předznamenávající podivný průběh tehdy ještě dosti vzdálené zimy, se odehrála ve sbírce jednoho našeho zpřízněného pěstitele na jihu Moravy. Tomu vykvetly všechny rostliny Crassula 'Springtime' už na konci loňského léta (srpen 2013)!p1130881.jpgJak již bylo řečeno, záplava zimních květů rostliny pokaždé značně vyčerpá. Proto jakmile se kvetení chýlí ke svému konci, zbytky květenství neprodleně odstraňujeme. Rostlinám poté dopřejeme o malinko více vody než normálně. Chvilku trvá, než se v okolí odstraněných květenství začnou objevovat čerstvé zelené výhonky, takže nemusíme mít obavu o jejich deformovaný růst, způsobený někdy nedostatkem světla. Pokud to situace vyžaduje, spojíme odstraňování vadnoucích květenství s předjarním přesazením rostlin do čerstvého substrátu, který rostlinám dodá potřebné živiny k jejich překotnému růstu, trvajícímu poté až do počátku léta.
Crassula rupestris ssp. rupestris je i rostlinou velice vhodnou k tvarování, i když jen částečnému. Rostliny většinou vytvoří stromkovitý tvar i bez pěstitelova přičinění, protože jejich vrcholy se v průběhu roku dichotomicky dělí. Na pěstiteli je, aby pouze průběžně odstaňoval všechny větve, nezapadající do jeho tvarové koncepce budoucího stromečku. Tato rostlina rozhodně není vhodná k radikálnímu řezu, jak ho praktikujeme třeba u stromkovitých druhů s dužnatými kmeny (např. Crassula ovata a její kultivary). Zdřevnatělé stonky Crassula rupestris už mnohdy po řezu vůbec neobrazí, a zůstanou z nich pouze holé pahýly, které nakonec musíme stejně z koruny odstranit! Pokud tedy u této rostliny provádíme krácení vrcholů, pak vždycky pouze tam, kde je ještě stonek porostlý listy.p1130883.jpgZbylé listy ze stonků nikdy neodstraňujeme a ponecháváme je, protože jsou cenným zdrojem vody a živin pro čerstvě narůstající výhonky. Celý proces obnovy koruny pak trvá mnohem kratší dobu, než kdybychom na stoncích žádné listy neponechali. Pokud se tedy rozhodneme zkracovat vrcholy u rostlin v keramické misce na fotografiích v tomto článku, každopádně tak učiníme teprve ve chvíli, kdy na nich doroste zásoba nových jarních listů, a rostliny samotné po vyčerpávajícím zimním kvetení znovu naberou sílu. Stávající olistění je příliš chabé na to, aby rostlina v tomto období tak radikální zásah ve zdraví přežila.
Za zimní krásu se platí. Rostliny stojí kvetení během krátkých dnů české zimy mnoho sil, a je na nás, abychom jim tu zimní krásu splatili zvýšenou jarní péčí a štědřejšími dávkami vody.
Na úvodním snímku z loškého listopadu je rozkvetlá Crassula rupestris ssp. marnieriana, na druhém ve stejnou dobu se teprve kvést chystající C. rupestris ssp. rupestris. Zbylé dvě fotografie byly pořízeny na počátku letošního února, kdy se již kvetení stejné rostliny nezadržitelně chýlilo k svému konci.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář