Jdi na obsah Jdi na menu
 


ROSTLINY V KAMENECH rostoucí

30. 1. 2010

ObrazekPoužití kamenů při pěstování a aranžování sukulentů je široké, a mnohdy i velice praktické. Pěstování sukulentních rostlin v kamenech má samozřejmě i svá specifika. Hodně záleží ta tom, jaký účel kámen vlastně při samotném pěstování plní. Rostliny sázíme do kamenů k tomu účelu upravených, ale také do otvorů v nich, jimiž kořeny rostlin prorostou až do substrátu, na němž kameny stojí. A pak jsou tu ještě prohlubně v kamenech, které jsou mnohdy jen docela mělké. Skýtají prostor pouze pro špetku substrátu a rostliny  v nich zasazené většinou vypadají naprosto přirozeně a připomínají své příbuzenstvo v přírodě. Pokud na ně ovšem nezapomeneme příliš dlouho s vodou. I sukulenty totiž mohou uschnout, ale to je extrém, k němuž vede hodně dlouhá cesta!Obrazek
Nejsnazší, ale zároveň nejhůře dostupná, je samozřejmě možnost první. Pěstování rostlin v kamenech vytryskaných či jinak upravených, aby plnily funkci klasických pěstebních nádob, je v podstatě stejné jako pěstování v plastových nádobách nebo mísách z pálené hlíny. Jenomže dnes bohužel takové kameny nikdo ve větším množství nevyrábí (nebo spíše nevytváří), nebo alespoň o nikom takovém nevíme. Namísto nich jsou tedy v největší míře používány nejrůznější náhražky, jakými jsou kameny s umělých směsí, v lepším případě misky pískovcové.
Naše kameny pocházejí od pana Ronzy, který kdysi pěstoval bonsaje v Brně. Bohužel jsme si jich tehdy nechali jen několik, a když pan Ronza kameny vyrábět přestal, velice jsme toho litovali. ObrazekSnad proto je osazujeme našimi sukulenty rok co rok znovu, a vždy zase trochu jinak. Protože mají kameny odtokové otvory a nožičky, podobně jako klasické misky bonsajové, pěstování v nich je velice snadné.
Stěny vytryskaných kamenů se na slunci nerozpalují jako nádoby keramické, a pestrobarevné rostliny v kontrastu s nimi vypadají hezky. Protože substrátu je v nich menší vrstva než v klasických květináčích nebo žardinkách, musíme rostliny v kamenech přece jenom častěji zalévat. Pokud je kámen menší, osazujeme celou jeho plochu, u větších kamenů ji rozdělujeme ještě vložením nějakého plochého oblázku přibližně stejného zbarvení, jaké mají stěny kamene vytryskaného.
Jak již bylo řečeno, pestrobarevné výsadby v kamenech pana Ronzy jsou u nás vždy pouze sezónní záležitostí. Jakmile na podzim přestěhujeme rostliny z venkovního stanoviště na zimoviště, rostliny z kamenů vysadíme do samostatných nádob. Ty příliš přerostlé zmladíme, a následně použijeme k množení.Obrazek
Zjara pak vysazujeme znovu. Pro výběr rostlin neexistuje žádný pevný klíč. Máme druhy rostlin k letnění dlouhodobě osvědčené, a samotný výběr provádíme vždy pouze podle momentální nálady s přihlédnutím k tomu, čeho máme dostatečně namnoženo. V době jarního sázení ještě rostliny nemají příliš výrazné zbarvení, ale do kamenů (a samozřejmě i jiných nádob)  je sázíme už s vizí jejich letních barev. Dvě ještě zjara  téměř stejně zelené rostliny pak vytvoří uprostřed léta výrazný barevný kontrast.
Snažíme se, aby rostliny v kameni dostaly vodu alespoň jednou týdně, ale pokud neprší, raději mělkou vrstvu substrátu zaléváme za stejnou dobu dvakrát.
V takto osázených kamenech člověk nachází spoustu nádherných zákoutí, jejichž vzhled se během sezóny i několikrát mění. Větší rostliny se musí na malém prostoru uskromnit, takže nepřerůstají ani ty za normálních výrazně drobnější. Do společných nádob proto zasahujeme během léta pouze výjimečně. Všechny rostliny bez rozdílů zůstávají nižší než při klasickém pěstování v samostatných nádobách i než ty v hlubších plastových nádobách pro společnou výsadbu. 
ObrazekPozorování života v těchto pestrobarevných společenstvích je o poznání zajímavější než pohled na řady květináčků, stojících na skleníkovém parapetu. Proto u nás jarní vysazování kamenů pana Ronzy patří ke každoročním rituálům. V těch kamenech je ukryta poctivá a tvrdá práce člověka, který ty kameny vlastníma rukama lovil z koryta řeky, aby jim později dal konečný tvar s neuvěřitelným citem pro zachování přírodního vzhledu. Proto se  při sázení rostlin do nich snažím, aby výsledek alespoň trochu vypadal.
Kámen s rostlinami na úvodním snímku je z května roku 2008. Stejný kámen, ale už s jinými rostlinami, vidíte na druhé fotografii z počátku srpna 2009. Následují ještě dva pohledy zblízka na stejnou sestavu rostlin, které často vytvářejí ve společné nádobě docela zajímavé barevné kontrasty. A na závěr kámen ve střídmějších barvách. Kristáta z mexické echeverie je v tomto případě zasazena do vytryskaného křemene.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář