Jdi na obsah Jdi na menu
 


SEDM STATEČNÝCH

5. 4. 2014

p1140143.jpgJaro v sukulentářském skleníku přináší řadu příjemných změn. Je časem očekávání hojnosti květů, a co zrovna nekvete, alespoň viditelně ožívá. Jaro je ale také spousta všední práce. Přesazování, množení, a jakmile rostliny nebo listy zakoření, tak znovu jejich sázení. Někdy je to stereotyp, kterému už léta čelím občasným vytvářením sukulentních drobnůstek pro vlastní radost.
Letos přišla řada na moji oblíbenou mexickou miniaturku Echeveria setosa var. deminuta, kterou většina pěstitelů zná jako Echeveria rondelii. O jejím pěstování jsme už v minulosti samozřejmě psali vícekrát (např. „Pěstitelská praxe/28.4. 2008), protože ta malá a hojně odnožující rostlina s modrozelenými listy a nádhernými dvoubarevnými květy patří už dlouho mezi naše sukulentní oblíbence. Při jejím jarním přesazování z ní (nejenom) tradičně odstraňuji vše suché jako prevenci proti výskytu vlnatky, která se v podobných místech ráda usazuje. A suchých listů bývá právě u této rostliny opravdu hodně.
Jakmile je oddělím od listů zdravých, ztrácí trsy drobných listových růžic částečně nebo zcela svoji dosavadní pospolitost. Bývá dost složité přesadit je jako celek, a proto největší růžici obvykle zbavím většiny bočních odnoží, které zpravidla narůstají takřka po celém jejím obvodu.p1140142.jpgVětšina z nich už mívá vlastní kořeny, takže je hned sázím do samostatných květináčků. Jenomže některé odnože jsou tak malé, že pro ně jsou i sebemenší květináče příliš velké. Miniaturní růžice Echeveria setosa ssp. deminuta  jsou opravdovým uměleckým dílem matky přírody. Neuvěřitelné množství droboučkých modrozelených lístků s chomáčky štětinek na koncích je poskládáno velice důmyslně na minimálním prostoru. Desítky lístků tvoří celek velký jako česká korunová mince. Právě na konci zimy bývají ty růžice nejkrásnějí, protože dlouhá období sucha je dokonale zahustila a jejich zbarvení bývá tou dobou nejvýraznější z celého roku.
Stačilo vyhledat příhodnou misku odpovídající velikosti (v tomto případě 6,5 x 4,5cm), která by barevně alespoň trochu ladila s těmi sukulentními trpaslíky. To vše doplnit jedním kamínkem se zelenkavým nádechem, a sukulentní drobnůstka byla na světě. Zdá se, že minimálně největší s těch miniaturních růžic se již chystá kvést. Jaro s rostlinami Echeveria setosa ssp. deminuta bývá vesele barevné.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

adenium

(Jiří Janda, 14. 4. 2014 21:52)

Zkuste si v hledači na našem webu kliknout na "Adenium obesum 2" a objeví se Vám článek o možnostech tvarování této rostliny. J.J.

banzaj

(simon, 14. 4. 2014 19:31)

Bude te tu mít članek o pouštních ružích jako bonsaich