Jdi na obsah Jdi na menu
 


SEDUM PACHYPHYLLUM v kristátní podobě

12. 2. 2011

p1020126.jpgMexický rozchodník Sedum pachyphyllum je rostlina mezi pěstiteli již dlouho oblíbená. České sluníčko umí s jejími listy hotové divy, a tak se uprostřed léta můžeme kochat docela pestrou podívanou. Podařilo se nám předloni získat kousek kristátního hřebene této rostliny, který jsme nějaký čas nechali volně růst, a poté se pustili do množení, abychom zvýšili pravděpodobnost, že v naší sbírce zůstane natrvalo. Na experimenty nebyl čas, a tak jsme kristátní růstovou formu z jednotlivých listů zatím množit nezkoušeli. Rozřezali jsme raději rovnou na kousky hřeben stávající s vírou, že řízky budou kořenit stejně dobře jako většina dalších kristát z čeledi Crassulaceae.
Přes léto byly nařízkované maličké kristáty už venku na plném slunci a dešti, a když jsem rostliny na podzim stěhoval pod střechu, jedna z nich už měla docela hezký kmínek. Byl již výrazněji placatý, jak jsme u kristátních forem z čeledi Crassulaceae zvyklí, a zprvu to vypadalo, že hřeben na jeho vrcholu se začíná pozvolna měnit v normálně rostoucí větve. I to bývá u kristát tlusticovitých rostlin častým jevem, ale tentokrát se návrat k normálnímu růstu naštěstí ještě nekonal. To se jen kmínek začal větvit, a na vrchlolcích jednotlivých větví se začaly tvořit další hřebeny. Tvar rostliny vypadal docela zajímavě, takže se zdálo, že už nastal nejvyšší čas k jejímu přesazení do hezčí nádobyp1010902.jpg. Sedum pachyphyllum miluje slunce, a když ho dostane ničím nefiltrované, na zakulacených koncích lístků se objeví množství droboučkých červených bodů, které se uprostřed léta, a především pak na podzim, slévají v jedinou červenou nebo růžovou plochu. Proto je důležité dopřát maximum slunečních paprsků i jedincům kristátním, aby jejich hřebeny narůstaly hustě.
Od konce jara do podzimu je proto vhodné letnění, které rostlinám náramně svědčí. Snášejí při tomto způsobu pěstování i relativně velké množství vody, aniž by hrozilo popraskání jejich listů, které bývají u kristát o poznání menší než u rostlin s normálním růstem. Čerstvý vzduch, dostatek dešťové vody a střídání vysokých denních s nízkými nočními teplotami rostliny otuží, a zbaví je i křehkosti a lámavosti listů, kterou trpívají při pěstování za oknem nebo ve skleníku.
Zasazeny do mělkých misek vypadají docela efektně, a zároveň nehrozí trvalejší přemokření substrátu, které může být za určitých okolností příčinou hniloby kořenů a úpatí plochého kmínku.p1020153.jpg V teplejších měsících našeho léta se něčeho podobného obávat nemusíme, ale zjara a na podzim, kdy ranní teploty klesají blízko bodu mrazu, tu nebezpečí hniloby existuje. Vysychání substrátu kromě jeho mělké vrstvy v misce podporuje i chudší složení směsi s velkým podílem písku, které je navíc zárukou přirozeného vzhledu rostlin, i když v tomto případě se jedná o jedince s růstem ne zcela přirozeným!
Každopádně se Sedum pachyphyllum f. cristata zdá být zajímavým zpestřením pro milovníky bizarních sukulentních tvarů. Tito ani nemusejí nijak zvlášť přiložit ruku k dílu, protože příroda za ně v tomto případě odvede většinu práce sama. Zásahy do tvaru rostlin tak většinou přicházejí pouze z iniciativy samotného pěstitele, ale nutností určitě nejsou!
Na úvodním snímku je maličká kristáta s teprve se tvořícím kmínkem, na druhém již o něco vzrostlejší. Stejná rostlina je i na poslední fotografii, ale už zasazena v keramické misce o rozměrech 6x3,5 centimetru!


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář