Jdi na obsah Jdi na menu
 


SUKULENTNÍ BARVY indiánského léta

19. 10. 2013

p1120108.jpgLetošní indiánské léto nastalo už v době, kdy mělo správně být ještě léto normální. Jakoby nám příroda chtěla naznačit, ať s tím opravdovým „indiánským“ raději tento rok vůbec nepočítáme! Týdny následující moji domněnku potvrdily, protože venku to mnohdy vypadalo spíše jako o dušičkách, i když jsme se několika slunečných dnů nakonec přece jenom dočkali.
Rozmary letošního léta byly neskutečné. Pršelo málo, a když už, tak to byla smršť, kdy voda tekla proudem a všechno lítalo povětřím! Jedna vlna veder střídala druhou, a sukulentíky dost trpěly, i když ani zdaleka ne tolik jako my dva! A pak přišla druhá polovina srpna a s ní počasí, o jakém jsme celé léto snili, a které je pro naše sukulentíky naprostým ideálem. Teplé slunečné dny, chladná rána a záplavy třpytivé rosy. Během několika dnů bylo všechno jak být má! Barvy rostlin syté, a po teplém podvečerním deštíku nebo ranní koupeli v rose ještě o trochu sytější!
Dvě docela obyčejné rostliny z čeledi Crassulaceae se v tomto období nedaly přehlédnout ani v té fascinující záplavě sukulentních barev. Jsem p1120330.jpgsice za ta léta u obou zvyklý na ty úžasné barevné proměny během jediné sezóny, ale na druhou stranu vím, že ne každý rok se od nich dočkám vysněných sytostí odstínů, jaké vidíte na fotografiích. Každá rostlina má své vrcholně barevné období jindy. Podle toho ostatně skládáme i sukulentní barvičky do společných misek, protože když je zjara vysazujeme, barvy jednotlivých druhů se od sebe zase až tak neliší. Sedeveria 'Letizia' je rostlina pěstitelsky vcelku vděčná (viz „Pěstitelská praxe“/20.9.2008), ale má i své mouchy. Aby se její listy náležitě vybarvily, musí nastat alespoň týden či dva onoho výše zmiňovaného ideálu! Většinou se tak stává až na počátku září, a výrazné odstíny na listech potom přetrvávají třeba až do poloviny října. Letos už jsem skoro přestal doufat, protože každá vlna veder vždy znovu oddálila jejich částečné probarvování. p1120329.jpgNakonec přišlo „červené období“ dříve než jiné roky, a mezirodový kříženec s bílými květy najednou neměl ve svém okolí konkurenci. Snad jen tu druhou polovinu z dnešní dvojice.
Listy mexického rozchodníku Sedum lucidum („Pěstitelská praxe“/14.2. 2009) také provedly barevný veletoč během těch deseti či čtrnácti dnů v druhé polovině srpna. Kromě indiánského léta je ale dovedou nádherně zbarvit i první silnější paprsky slunce v předjaří, které je obvykle zároveň i obdobím kvetení této nenáročné rostliny z mexického státu Veracruz. Zjara se ale většinou jedná pouze o špičky vcelku robustních listů, zatímco nyní se zbarvily na celé horní polovině své plochy, jak můžete vidět na úvodním obrázku. Na tom druhém je nádherná červeň na listech Sedeveria 'Letizia', a na závěr v jejím podání ještě jedna variace na předčasné indiánské léto roku 2013!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář