Jdi na obsah Jdi na menu
 


SUKULENTNÍ FAZOLE na mnoho způsobů

29. 12. 2010

ObrazekO peruánském sukulentním pepřinci Peperomia ferreyrae jsme už v minulosti na našich stránkách psali (19.10. 2008). Pod názvem „Happy Bean“ si tato vcelku odolná rostlina samozřejmě záhy našla cestu i k českým pěstitelům, kteří však mnohdy mají značné problémy s její počáteční aklimatizací v podmínkách svých suchých, ústředně vytápěných interiérů. Není divu, protože rostliny z velkopěstírny byly až dosud zvyklé na úplně jiné prostředí, jaké jim nejsme v běžných bytových podmínkách nikdy schopni vytvořit. Nemusíme toho ale litovat, protože pepřince v holandském provedení beztak vůbec nevypadají jak by měly!
Díky množsví vláhy a živin vznikají pod rukama zahradníků v Nizozemí překrmené potvůrky s listy dvojnásobně velkými, a svou vahou se naklánějícími hluboko přes okraje květináče. Rostliny jsou zasazeny do vláknité rašeliny nebo kokosové směsi, nadopované množstvím hnojiva. Není proto divu, že po přenesení do suchých bytů jim spousta listů opadává, protože tolik jich kytka prostě není schopna při běžné péči nadále uživit. Její majitel ale nemusí smutnit, protože po jejich opadání alespoň spatří nádherně tlustý kmínek, který je schopen unést i docela rozložitou korunu stále se zmenšujících listů.
ObrazekKaždopádně je třeba „šťastné fazole“ co nejdříve přesadit! A zároveň při té příležitosti rostlinu zbavit i největších listů, vyrůstajících zpravidla právě ze spodní části zmíněného kmínku, což jde snadno a skoro samo. Holandský substrát je třeba vyměnit za český s větším podílem písku nebo čehokoliv jiného, co umožní jeho rychlejší vysychání po zálivce. Kdo příliš dlouho otálí, může o rostlinu přijít díky hnilobě! Rašelinový substrát rozhodně není určen na klasickou zálivku vodou z konvičky, protože po ní není schopen vyschnout ani za dva či více týdnů! V pěstírnách se vláha rostlinám podává úplně jinými způsoby!
Po přesazení je vhodné rostlinu umístit ještě na nějaký čas do polostínu, a občas ji pokropit shora přímo do koruny (pokud je samozřejmě teplo!). Moc jí to prospěje, protože stoprocentní vlhkost zahradnických skleníků jí u nás bude ještě nějaký čas chybět!
ObrazekNějaké listy ještě v tomto období opadají, ale ty nově narůstající už bývají viditelně menší. Koruna pepřince proto není tak těžká, a stabilní kmínek ji tudíž snadno udrží ve vzpřímené poloze. Pokud se rozhodneme pěstovat rostlinu netvarovanou, pak už ji můžeme postupně přivykat plnému slunci.
Výhodou 'Happy Bean' je, že dobře snáší umístěné na kterémkoliv okně, na které rostlinu postavíme. Na jižním bude mít listy světlejší, menší a narůstající hustěji. Na západním počítejme se svěží zelení, listy většími, a také většími mezerami mezi nimi. Všude ale budeme mít při pravidelné zálivce alespoň jednou za týden či dva rostliny naprosto zdravé a svěží.
ObrazekPokud se rozhodnemě vytvořit si z peruálnského pepřince hezký stromeček s kompaktní korunou, můžeme odspodu průběžně odstraňovat některé další větve, protože rostlina jich vytváří neuvěřitelné množství, takže k mnohým z nich se sluneční paprsky často ani nedostanou. V případě Peperomia ferreyrae vůbec nic neřeší klasický radikální řez, protože větví z kmínku i bez zásahu pěstitelova vyrůstá až dost! Jakmile kmínek dosáhne určité výšky, pěstitel už se může omezit pouze na odstraňování všeho nepotřebného, co nezapadá do jeho tvarové koncepce a rostlinu přivykat třeba i přímému slunci, které snáší překvapivě dobře! Čas od času mají snahu vyrůstat další větve na již holém kmeni. V zárodku je lze odstranit bez násilí prstem, později už je vhodnější použít ostrý nůž. Jen u málokteré sukulentní rostliny lze dosáhnout stromkovitého tvaru tak snadno a rychle!
Pro milovníky bizarností jedna dobrá zpráva. V korunkách pepřinců se čas od času objevují kristátní větve. Jejich hřebínky bývají nezvykle husté, a pokud se je rozhodneme vyříznout z koruny, na tvaru stromečku se to nijak zvlášť neprojeví. Uprázděný prostor bleskurychle zarostou okolní větve, a pod jejich příkrovem se navždy ztratí i řezná rána po oddělené kristátě.
Kristáty v teple vcelku rychle koření, a zasazeny do nádob odpovídající velikosti a nevelké hloubky vypadají velice efektně! Lístky v hřebenech kristát bývají ještě o poznání menší než u normálních rostlin, zato mnohem hustěji narůstají. Pro milovníky bizarností a zvláštních tvarů je to docela zajímavý tip k pěstování.
ObrazekObrovskou výhodou „fazolí“ je jejich snadné zimování v bytě, ale za určitých okolností i na chladnějších místech, kde by však teplota neměla trvaleji klesat pod 15°Celsia. Pokud je chladněji, nemusíme (nebo spíše nesmíme) rostlinu takřka zalévat, a přesto opadává pouze minimum spodních listů, což je způsobenou jejich mimořádně velkou vodozásobou.
Listy připomínají lusky se silnou slupkou, fungující jako obal malé vodní nádrže. Proto ta odolnost, která ve spojení s menšími světelnými nároky pasuje 'Happy Bean' do role favoritů pro okna našich bytů. Pro nedočkavé milovníky sukulentních stromečků přišla tato rostlina z daleké republiky Peru jako na zavolanou. Zkuste tedy popustit uzdu vlastní fantazii a dostát rčení o zlatých českých ručičkách, které jsou v případě této rostliny schopny holandský polotovar zanedlouho přetvořit k obrazu svému.
Na úvodním snímku vidíte jeden z našich pokusů. Na druhém pak nádhernou kristátu Peperomia ferreyrae, která už by si také zasloužila hezčí nádobu. Na levém okraji hřebene se dokonce chystá kvést, jak je více patrné z detailu na třetí fotografii. Na poslední dvojici snímků je zachycena stejná rostlina. Poprvé na konci února, podruhé jen o tři mesíce později, kdy už její koruna zhoustla a je ozdobena nenápadnými květenstvími, typickými pro rostliny rodu Peperomia.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Což takhle samozavlažovací květináč resp. truhlík ?

(Milan, 3. 4. 2013 15:21)

Jestli jsem dobře pochopil z výše uvedeného, tak "samozavlažovací truhlíky nebrat" ? Mám tedy upustit od úmyslu přisadit Peperomii Happy Bean k ostatním rostlinám v takovém truhlíku ?
Millaaannn@seznam.cz

peperomia

(J.Janda, 21. 12. 2011 20:03)

Řízky nechte určitě alespoň pár dnů nasucho, než se rány zatáhnou. My kořeníme v agroperlitu nebo říčním písku, ale samozřejmě to funguje i v normálním substrátu, jen to chce v takovém případě více hlídat kvůli plísním a houbám. Pepřincům to chviličku trvá, a chce to teplo! Ať se daří. J.J.

množení

(Klára, 21. 12. 2011 8:55)

Dobrý den pane Jando,
prosím o radu - tuto rostlinku jsem si koupila a hned přesadila, bohužel mi postupně uhnily všechny tři kmínky. Z posledního jsem odstranila všechna rozvětvení (snad dřív, než je taky zasáhla hniloba). Můžete mi prosím poradit, co s nimi dál? Včera večer jsem je odřízla a zatím je mám položené volně. Můžu je hned zasadit? Nebo je lepší pár dní počkat?
Moc díky za radu.
ZDravím, KLára V.

hniloba

(J.Janda, 20. 6. 2011 22:26)

Myslím že rostlina už Vám hnije. Píšete že jeden z kmínků zčernal, z čehož soudím, že máte rostliny ještě stále v holandské rašelině, kde dlouho přežít ve zdraví nemohou. Černou rostlinu vyhoďte, ostatní zkuste zachránit přesazením do normálního sukulentářského substrátu, pokud již není pozdě! V rubrice "Základy pěstování" naleznete článek "Jak zachránit Holanďany", tam se o podobných případech píše! J.J.

zčernání

(Marcela Subá, 20. 6. 2011 12:35)

Dobrý den, potřebovala bych poradit, dostala jsem tuto kytku a jeden z kmínků mi zčernal a začaly mi opadávat listy, co mám dělat, abych tuto kytku nezahubila. Díky moc za radu