Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tvarování netvarování KALANCHOE TOMENTOSA

6. 8. 2010

ObrazekMadagaskarská Kalanchoe tomentosa s listy hebkými jako jemný plyš je rostlinou velice dekorativní, ale k tvarování znám mezi sukulenty  mnoho vhodnějších druhů. Přesto se z ní dají za určitých okolností vytvořit docela hezké keříky, které se díky pestrému zbarvení listů líbí spoustě návštěvníků našeho skleníku. Za léta pěstování této vcelku nenáročné a slunce milující rostliny jsem zjistil, že v jejím případě nemá cenu nic lámat přes koleno, a především je třeba se obrnit trpělivostí. Rostlina větvit buď chce, nebo naopak nechce, a pak s tím pěstitel nenadělá vůbec nic.
Můžeme se jí v tomto ohledu pokusit napomoci krácením větví, které však má svá úskalí. Pokud výhony zkrátíme příliš blízko vrcholu, mnoho větví nám v okolí řezu nevyroste. Někdy také pouze jediná, a můžeme podobně jako po volbách jen čekat, zda to bude vpravo či vlevo. Pokud řežeme do příliš starého dřeva, nemusíme se zase dočkat čerstvých výhonů vůbec, protože staré větve už nemají sílu, a u rostliny plní už pouze funkci podpůrného kmene, z něhož dokonce čas od času začnou vyrůstat vzdušné kořeny. To bývá pro pěstitele znamením, že na pevnost kmene už v budoucnu příliš spoléhat nemůže. ObrazekVětšinou se vzdušné kořeny změní v nový kmínek, který poté plní podpůrnou stabilizační funkci a zároveň se pro rostlinu stává novou zásobovací trasou pro přísun živin a vody. Nejvhodnější je tedy řez do polovyzrálého stonku, který je už pevný, tvrdý, ale zároveň ještě ne dřevnatý!
Kalanchoe tomentosa není co se růstu týče žádným rychlíkem, pokud má k něčemu vypadat, a tak se pěstitel může při tvarování dlouhou dobu soustředit pouze na odstraňování nepotřebných výhonů a starších suchých listů, na nichž se s oblibou usazuje vlnatka.
Kompaktní tvar koruny může v případě Kalanchoe tomentosa na nějakou dobu vzít za své kvůli květnímu stvolu, který je ovšem příjemným zpestřením a nádhernou podívanou pro milovníky zajímavých detailů. Nevím jak u jiných pěstitelů, ale u nás kvetení Kalanchoe tomentosa nebývá ani zdaleka pravidlem! Proto jsem si ony detaily tentokrát opravdu vychutnával, protože kdoví, kdy u nás budou k vidění znovu!
Kalanchoe tomentosa patří k mým dlouholetým oblíbencům, a v našem skleníku je to znát. ObrazekPěstujeme snad deset i více typů této rostliny, ale jejich tvarování se věnujeme zcela minimálně, protože jak již bylo řečeno jednou, existuje k tomuto účelu v říši sukulentů spousta mnohem vhodnějších rostlin!
Rostlina Kalanchoe tomentosa z úvodního snímku je částečně tvarovaná, a dá se říci, že právě tento typ listů lze považovat jako nejběžnější. Listy rostliny z druhé fotografie jsou o poznání menší a keřík zdobí vysoký květní stvol. Jeho zakončení vidíte na posledním snímku. Opět se jedná o mistrné dílo matky přírody!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář