Jdi na obsah Jdi na menu
 


ŽARDINKY

7. 11. 2010

ObrazekŽardinky jim říkají pěstitelé a prodavači v zahrádkářských prodejnách. Oficiálně se ale nazývají žardiniéry, a ve slovníku cizích slov jsou popsány jako „široké nádoby na květiny“. Z hlediska pěstování sukulentů jsou to nádoby téměř ideální, a navíc v nich kytky i docela hezky vypadají. Určitě lépe než v jakýchkoliv květináčích. Především jsou to ale nádoby praktické, alespoň tedy ty, které používáme už mnoho let my.
Největší výhodou žardinek, které jejich výrobce nazval 'Harmonie', je dostatečná plocha pro sázení rostlin v poměru s jejich menší hloubkou. My k sázení jednotlivých rostlin nebo malých sukulentních zahrádek používáme většinou žardinky o průměru 12 a 14cm, jejichž hloubka se pohybuje mezi 5,5 a 6,5 centimetru. Díky tomuto příznivému poměru do nich lze pohodlně sázet i poměrně velké rostliny, ale přitom do zhruba polovičního množství substrátu, než v jakém by rostly ve stejně velkých květináčích, běžně u nás nabízených. ObrazekSubstrát v žardinkách tudíž rychleji vysychá, a naše sukulenty svými kořeny pobývají v suchém substrátu mnohem více času! Prostřednictvím těchto mělkých nádob se tedy naplňuje stará sukulentářská pravda o tom, že sukulenty vodu sice milují, ale většinu svého života by měly prožít v suchém substrátu.
Žardinky jsou zároveň pevné, nemění tvar při naplnění substrátem, ani se po delším používání nedeformují. Za léta pěstování v nich se nám nestal jediný případ, že by žardinka zteřela a popraskala, jak jsme tomu byli dříve zvyklí především u hranatých plastových květináčků, používaných hojně především kakturáři. Okraje žardinek umožňují také jejich zavěšení, a výrobce k nim odpovídající závěsy také prodává. Žardinky lze ale samozřejmě koupit samostatně.
ObrazekŽardinky využíváme v naší sukulentářské praxi na několik způsobů. Především do nich sázíme naše sbírkové rostliny, a to z výše uvedených důvodů, a také proto, že okolo rostlin zbývá i dostatek prostoru na oblázky, které plní při našem způsobu zalévání důležitou roli. Brání vyplavování zeminy při prudkých deštích i zálivce konvičkou shora přímo na těla rostlin. Jsou také vydatnými pomocníky při opatrnějším zalévání brzy zjara, na podzim, a především v zimě, kdy našim rostlinám vody dáváme opravdu po troškách. Po kamenech se voda zvolna a přirozeně roztéká do všech stran, a především na místa, kde ji rostliny nejvíce potřebují a my ji chceme mít!
ObrazekIdeální jsou žardinky především pro mexické rostliny rodu Echeveria, jejichž listové růžice mnohdy dosahují úctyhodných rozměrů, takže květináče odpovídající velikosti by byly tak hluboké, že především v zimním období by mohl nastat velký problém s následným vysycháním substrátu.
Žardinky jsou samozřejmě také vhodné k sázení stromkovitých sukulentů, které se snažíme i tvarovat. Zvláště se nám osvědčily u klasických tlustic Crassula ovata, včetně všech jejich růstových i barevných forem. Stejně tak u Senecio barbertonicus, kterou tvarujeme radikálním řezem, a je asi vůbec nejprodávanější rostlinou v naší letní prodejně v jihlavské ZOO. Hezky v žardinkách vypadají také kristáty, jejichž bizarní tvary vytvářejí kontrast se strohou nádobou.
Dalším způsobem využití žardinek jsou menší sukulentní zahrádky, které nacházejí v posledních letech velkou oblibu mezi laickými pěstiteli. ObrazekTerakotové zbarvení žardinek je v tomto případě střízlivým doplňkem mnohdy velice pestré barevné směsice rostlin v nich zasazených. V žardinkách větších průměrů (vyrábějí se až do 50cm!) se už dají vytvářet docela zajímavé barevné i tvarové kompozice, doplněné třeba ještě o kameny, jimiž celý prostor lze rozdělit na několik menších částí.
Jak jsem si všiml při brouznádí po internetu, praktičnosti žardinek už přišli na chuť i mnozí kaktusáři. Proč také ne? Vždyť kaktusy jsou na tom s vodou a nebezpečím trvaleji přemokřeného substrátu stejně jako ostatní sukulenty. Jejich pěstování v žardinkách je praktické i z toho důvodu, že k nim proudí více slunečních paprsků (i vzduchu) ze všech stran, než když je armáda otrněnců zasazena do hranatých a těsně k sobě nastavěných květináčů!
Žardinky jsou samozřejmě dnes vyráběny převážně z plastu, ale dají se koupit i klasické hliněné, v nichž jsme kdysi s pěstováním sukulentů začínali. Dodnes je v některých případech rádi používáme. Jedinou jejich nevýhodou je, že se na jejich povrchu po nějakém čase usazují sraženiny solí z vody. Dešťovku pro naše sukulenty po celý rok nemáme, zvláště když u nás z nebe nespadne jediná kapka třeba celý měsíc, jak se stalo zrovna letos v červnu a červenci. Hliněné žardinky jsou ale zase díky váze stabilní, což je výhodné při letnění, a jejich vzhled bývá alespoň trochu přírodní.
ObrazekŽardinky se samozřejmě nehodí na pěstování všech rostlin, protože pro některé miniatury jsou příliš velké i ty nejmenší, jaké se vyrábějí. Samozřejmě je zde možnost vysázet do žardinky více rostlin stejného druhu pohromadě, a zbývající prostor vyplnit kameny. U miniatur ale musíme mít na zřeteli ještě menší dávky vody, aby substrát nebyl příliš dlouho přemokřený. Letnění na dešti pod širákem je v jejich případě příliš riskantní. Do mělkých žardinek samozřejmě nesázíme také rostliny s hluboko sahajícími řepovitými kořeny!
Celkově lze říci, že nádoby, o nichž je tento článek, jsou z hlediska kvality života sukulentních rostlin asi tím nejoptimálnějším, co se pěstiteli nabízí. Samozřejmě k tomu musí příroda dodat slunce, pěstitel s citem vodu, a především do žardinek sázet rostliny přiměřené velikosti.
ObrazekNa  úvodním snímku je v žardince zasazena nakvétající mexická Echeveria purpusorum, na druhém zase jedna echeverie kristátní, mezi pěstiteli kolující pod názvem 'sp. La Reforma'. Snímek č. 3 ukazuje možnosti sázení stromkovitých sukulentů do těchto mělkých misek. Vlevo Crassula arborescens 'Blue Bird', vpravo drobnější 'Blue Waves'. Nakvétající Pachyphytum compactum na čtvrté fotografii dokonce s žardinkou tak trochu barevně ladí! Pátý snímek patří skupince Sedum 'Spiral Staircase', zasazené v klasické žardince z pálené hlíny, jaké se dnes už začínají znovu vyrábět. V plastu je zasazena skupinka Crassula plegmatoides na snímku šestém. A závěr patří malým sukulentním zahrádkám, k jejichž letnímu vysazování jsou žardinky jako stvořené.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář