Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZATLOUKALOVO

19. 10. 2019
dscn0966.jpgVčera tomu bylo už pět let, co nás opustil kamarád Vlaďa Zatloukal, spoluautor naší knihy „Pestrý svět sukulentů“. Ještě pár týdnů předtím jsem mu v jednom mailu psal, že se mi snad jednou podaří osázet úplně všechny misky, které jsme si postupně od nich přivezli, nebo je oni naopak v rámci svých návštěv přivezli k nám do Pávova. Inspirován slavným krkonošským večerníčkem jsem  mu tehdy sdělil, že jakmile je potom shromáždím na jednom místě, přidám cedulku „ZATLOUKALOVO“. Vlaďa mi ještě večer psal, jak ho to pobavilo a rozesmálo. 
Dnes už je mi jasné, že najednou všechny misky z oprostovické dílny manželů Zatloukalových osázeny nikdy nebudou. Rostliny se v nich totiž neustále střídají, protože mi připadá sobecké, aby jediná obsadila některou z těch úžasných nádob na dlouhé roky na úkor ostatních, které jsou neméně pohledné a také by si zajímavou a originální nádobu zasloužily. Taky jsem si uvědomil, že každá rostlina je nejkrásnější v určitém období, a právě během něj je třeba ukázat ji ostatním. Proto se mi na konci loňského dlouhého léta zrodil v hlavě nápad udělat fotogalerii onoho jména, v níž budou postupně přibývat další a další fotografie rostlin, zasazených v miskách, které Vlaďovi prošly rukama a zanechaly nám tady po něm navždy nesmazatelnou stopu. Doplní tak vzpomínky na něj, trvale usazené v našich myslích.dscn5726.jpg
ZATLOUKALOVO samozřejmě bude věnováno i Vlaďově manželce, protože Andrea tvořila keramiku se stejným nadšením a zápalem jako on. Keramické nádoby a nádobky zůstanou navždy jejich společným dílem, díky němuž je na naše sukulentíky ještě mnohem krásnější pohled než kdy předtím. Vlaďa to musí vidět i z těch nebeských výšin. Každá z těch misek je ryzím originálem, stejně jako tomu je u rostlin v nich zasazených. V některé z misek se jich za ta léta vystřídala už hezká řádka, zatímco v jiné se už dlouhodobě usadila stejná kytka, protože společně tvoří takřka dokonalou harmonii tvarů i barev.
Zmíněnou fotogalerii začneme postupně plnit během zimy. Fotografií do ní vhodných už máme za ty roky docela slušnou zásobu, jen v klidu zimních večerů vybrat ty správné. Než fotogalerie doopravdy vznikne, rozhodli jsme se zatím nabídnout malou ochutnávku a snad i trochu zajímavé inspirace pro všechny příznivce tvarování sukulentů k obrazu svému nebo jejich aranžovaní pro vlastní potěchu.
Je třeba zmínit, že když už se rozhodnu nějakou rostlinu do misky od Zatloukalových zasadit, pečlivě takovou vybírám s ohledem na to, jaké misky jsou zrovna v tu dobu volné. Za tím účelem se snažím mít je ve skladišti dole pod skleníkem pořád hezky pohromadě. p1140301.jpg Protože během sezóny kolem nich procházím každý den i několikrát, udržuji si vcelku přehled. 
Miska s rostlinou by měla vytvářet harmonický celek. To není žádná bonsajistická poučka nebo dogma, vždyť ani Zatloukalovi se jimi při tvorbě svojí keramiky nikdy neřídili. Nenápadná rostlina v příliš nápadné misce ztrácí část své jedinečnosti. Také by rostliny a misky měly být ve vyváženém poměru velikostním, a když navíc obě dohromady barevně alespoň trochu ladí, je to pak naprosto ideální. Každopádně ale musí být miska dostatečně velká, aby v ní rostlina netrpěla, přestože počítám s jejím každoročním přesazením, které je u keramiky nutností tak jako tak. Zdraví a spokojenost rostlin pro mne vždy zůstává tím hlavním, přikrášlení jejich okolí a celkového vzhledu je už pouhým bonusem.
ZATLOUKALOVO bude malým svébytným světem umu i fantazie tvůrců té nádhery, protkané trochou fantazie naší a to vše umocněno sukulentní krásou, jakou může nabídnout jenom čarodějka příroda. Vznikalo postupně a pohled na rostliny v těch originalitou dýchajících miskách nám přinášel den co den radost. Hezky po kapkách, jako letní deštík. p1150108.jpgPokaždé když beru některou z nich do rukou a rozhoduji se kterou kytku do ní zasadit, přemýšlím co by na mé počínání asi říkal Vlaďa. Chválou on nikdy nešetřil. Do poslední chvíle.
Na úvodní fotografii je rozkvetlá Faucaria bosscheana var. haagei, na druhé Trichodiadema densum s jarními poupaty. Třetí snímek patří naší oblíbené miniaturce Monanthes polyphylla s májovými poupátky a na posledním je živý obrázek v podání Echeveria elegans a Echeveria setosa var. deminuta, zarámovaný modrozelenou glazurou, kterou měl Vlaďa ve velké oblibě. Všechny misky jsou samozřejmě od Zatloukalů z Oprostovic.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář