Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZIMNÍ zkrásnění

10. 4. 2018

dscn1183.jpg

O rostlině z dnešního článku jsme již na našem webu v minulosti jednou psali. Článek se jmenoval „Stará známá v nových šatech“ (Pěstitelská praxe/2.2. 2016). Byly v něm uvedeny rozdíly mezi známějším a častěji pěstovaným kultivarem 'Hummel's Sunset' a tím ještě pestřejším a především barevně stálejším, který jsme si zatím provizorně nazvali 'Tricolor'. Oba barevné kultivary patří k druhu Crassula ovata, tedy rostlině notoricky známé a u nás pěstované v její tradiční zelené podobě již od poloviny 19. století. Mezi pěstiteli je po celou tu dobu známa jako „tlustice“ a v posledních letech navíc i pod komerčním názvem „strom života“, pro který obchodníci sice nemají žádné logické vysvětlení, zato lidé si na něj velice rychle zvykli.
Tehdy jsme s pěstováním kultivaru 'Tricolor' teprve začínali, zkoušeli jeho odolnost vůči slunečním paprskům a byli příjemně překvapeni jeho barevnou stálostí v zimním období, kdy listy 'Hummel's Sunset' svoji barevnost z velké části ztrácejí. Také jsme v článku naznačili, že do budoucna bychom se určitě chtěli věnovat pokusům o tvarování, protože pestrobarevně žíhané listy 'Tricolor' slibovaly zajímavý efekt. Tři rostliny jsme tedy částečně upravili odstraněním přebytečných větví či bočních kmínků a po nějakém čase zasadili do mělčích nádob. Radikální řez nebyl při jejich nepatrné velikosti ještě nutný. Navíc jsme zjistili, že rostliny samovolně větví docela ochotně a je v podstatě zbytečné jim nějak výrazněji zasahovat do života. dscn1184.jpgPo celou dobu jsme měli možnost sledovat barevné proměny na jejich listech. Zatímco kultivar 'Hummel's Sunset' během českého léta ztrácí výrazné pozdně jarní zbarvení a na jeho listech začínají převažovat bezchlorofylové žluté plochy, 'Tricolor' si zbarvení udržuje. Jen v době veder je matnější a méně výrazné, protože listy částečně ztrácejí svůj lesk. Zatím jsme si naše stromečky netroufli letnit na plném slunci a vždy jsme je raději ponechávali na lehce přistíněném stanovišti. Ve skleníku ale statečně snášely i pekelné vedro bez větších změn na svém vzhledu. S příchodem podzimu se zbarvení listů ještě zvýraznilo a přibylo i dalších odstínů, což ovšem v říši sukulentů není nic až tak zvláštního. S radostí jsme také zjišťovali, jak přibývá nových větví i bez našeho přičinění. Stromečky navíc nejsou ani zdaleka tak robustní jako jejich zelené příbuzenstvo stejného věku.dscn1862.jpgNa podzim roku 2017 jsme pořídili několik fotografií jednoho ze stromečků, abychom mohli později porovnávat zbarvení rostliny v různých obdobích jejího života. Srovnávací fotografie jsou v tomto ohledu mnohem objektivnější než lidská paměť, která má tendenci upravovat si skutečnost podle svých potřeb. Zatímco u většiny rostlin je jejich vzhled v předjaří o poznání žalostnější než na podzim, Crassula ovata 'Tricolor' je příjemnou výjimkou, potvrzující toto pravidlo. Dá se dokonce říci, že v předjaří zkrásní, což je v ostrém kontrastu s jinak velice podobným a již zmiňovaným kultivarem 'Hummel's Sunset', jehož listy veškeré podzimní zbarvení během zimy zcela pozbyly a mnohdy jsou takřka k nerozeznání od klasických zelených tlustic. Výrazné zbarvení listů kultivaru 'Tricolor' na konci české zimy dost možná způsobila i dlouhá období sucha, protože počasí od konce ledna do poloviny března nenabízelo mnoho příležitostí k zalévání. Ponuré dny z konce ledna vystřídalo množství slunečných, ale velmi mrazivých, kdy jsme takřka nezalévali v obavách z případného selhání topení ve skleníku.
A nejenom to. 'Tricolor' zasazeny v mělčích nádobách postupně zredukovaly velikost listů zhruba o třetinu, což výrazně přispělo k jejich stromkovitému vzhledu. Náš podíl na vzniku pestrobarevných stromečků se tak omezil pouze na výjimečné odstraňování některých větviček, nezapadajících do naší tvarové koncepce.dscn1863.jpg A také na čištění jejich korun od všeho suchého, čímž maličko vylepšujeme jejich vzhled a zároveň se jedná také o velice účinnou prevenci v boji s vlnatkou (společně s letním zaléváním na listy). Stromečkům jsme také dopřáli o něco větší misky, ale i ty nové jsou mělčí a velikostí odpovídající, shodou okolností všechny z dílny zesnulého kamaráda Vladi Zatloukala z Oprostovic.
Crassula ovata 'Tricolor' se jeví jako rostlina k tvarování velice vhodná, a vzhledem k menší vzrůstnosti určitě časem nalezne uplatnění i u okenních pěstitelů, kterým díky své barevné stálosti bude dělat radost po celý rok.  dscn1859.jpgV keramice to bude chtít každoroční přesazování do čerstvého substrátu, ale na to jsme ostatně zvyklí i u jiných druhů tvarovaných sukulentů v těchto nádobách pěstovaných. A taky zhruba dvojnásobek vody, než při pěstování v plastových nádobách stejné velikosti, ale o tom už jsme se zmiňovali při nejrůznějších příležitostech mnohokrát. Stromečky 'Tricolor' jsou každopádně naprosto nepřehlédnutelné, pokud jim pěstitel dopřeje všeho s mírou.
Na úvodní dvojici fotografií je jeden z našich stromečků na konci loňského října. Na další dvojici je stejný stromeček na počátku letošního dubna, na sklonku zimy již přesazený do jiné misky. A na závěr ještě jeden pohled na další z našich stromečků Crassula ovata 'Tricolor', též zasazený v krásné misce od Zatloukalů z Oprostovic.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

koupě

(Jiří Janda, 24. 8. 2018 20:11)

Letos určitě ne. J.J.

Re: koupě

(Katka, 27. 9. 2018 9:01)

Děkuji za odpověď. Hezký den. K

Crassula ovata Tricolor

(katka, 24. 8. 2018 14:29)

Bude možné ji u vás zakoupit?